Ικανοποίηση στην Κουμουνδούρου και οργάνωση της τακτικής της επόμενης ημέρας. Σε ένα πολιτικό τοπίο όπου η κυβέρνηση απολαμβάνει υψηλά ποσοστά δημοφιλίας για τους χειρισμούς της στην υγειονομική κρίση, οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως κατήγαγαν μια πρώτη πολιτική νίκη κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή το voucher gate. Πολύ περισσότερο, εκτιμούν πως κατάφεραν κάτι μετά από πολύ καιρό και πολλούς μήνες εσωστρέφειας: Να «καβαλήσουν» το κύμα των κοινωνικών δικτύων και να κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά το κλίμα κατά της τηλεκατάρτισης, των πλατφορμών και του ίδιου του υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση τον οποίο θεωρούν αδύναμο κρίκο της κυβέρνησης.
Βέβαια, μέλημα του Αλέξη Τσίπρα είναι το man to man με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και η επιχείρηση «αποδόμησής του». Σε αυτό το πλαίσιο και σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί σε αυτή την φάση να μην επιλέχθηκε η πρόταση μομφής αν και από εδώ και πέρα η στρατηγική απομόνωσης του Πρωθυπουργού αλλά και η μετατόπιση της πολιτικής σύγκρουσης στην Βουλή, θα είναι ο κανόνας για την Κουμουνδούρου.
Τον τόνο και την «ψίχα» της αντιπαράθεσης, έδωσε η Έφη Αχτσιόγλου (που ανήκει στον στενό πυρήνα του Πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ) που επέμεινε από την πρώτη στιγμή στην αποπομπή του Γιάννη Βρούτση και στην απόδοση ευθύνης στον ίδιο τον Πρωθυπουργό που φαίνεται να στηρίζει τον υπουργό του. Οι του ΣΥΡΙΖΑ είδαν και βλέπουν επίσης μέσω αυτής της ιστορίας και μια πρώτη νίκη στο δυσμενές, όπως λένε, για αυτούς τοπίο των ΜΜΕ.
Οι πληροφορίες για web tv που είναι στα σκαριά αλλά και η γραμμή που έχει δώσει ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για ενίσχυση μέσων όπως το Κόκκινο (στο οποίο έχουν επιστρατευθεί δυνάμεις, όπως ο πρώην υπουργός Νίκος Γ. Ξυδάκης αλλά και οι Κυρίτσης, Τσέκερης κτλ.) θέλουν να εξελιχθεί παράλληλα με την μάχη μέσω των κοινωνικών δικτύων. Βέβαια στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν επίσης νίκη τους, έστω και τακτικού χαρακτήρα, το γεγονός πως παρότι σχηματίστηκε ένα μίνιμουμ αντικυβερνητικό μέτωπο αφού και το Κίνημα Αλλαγής αλλά και το ΚΚΕ μίλησαν σκληρά για τον κ. Βρούτση και την τηλεκατάρτιση, τον τόνο ή το τέμπο έδωσε η Κουμουνδούρου ως Αξιωματική Αντιπολίτευση και κανείς άλλος. Ο ίδιος ο Τσίπρας για αυτούς λειτούργησε και λειτουργεί ως άτυπος ηγέτης μιας δυναμικής που ακόμη προφανώς δεν δύναται να διαρρήξει την πολιτική και κοινωνική δεξαμενή της κυβέρνησης αλλά φτιάχνει ρωγμή σε παραδοσιακά τμήματα που στήριξαν τον Μητσοτάκη και τον έφεραν στο Μέγαρο Μαξίμου και στην διακυβέρνηση της χώρας.
Είναι ένα νήμα που ξαναβρέθηκε και είχε κοπεί, από το 2016, όταν το κίνημα της γραβάτας (δικηγόροι, μηχανικοί, κτλ) βρέθηκαν απέναντι στην Πρώτη Φορά Αριστερά με αφορμή τότε το Ασφαλιστικό Κατρούγκαλου και την βαριά φορολογία του ΣΥΡΙΖΑ. Οι συνεχιζόμενες συσκέψεις αλλά και επαφές του Τσίπρα με επαγγελματικούς φορείς, φτιάχνει έναν νέο δίαυλο που μόνον αμελητέος δεν είναι.
Σε αυτά, προσθέστε πως η συμμετοχή του Πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Προπαρασκευαστική του PES, διατηρεί τις σχέσεις που ο ίδιος θέλει να έχει με τους ευρωσοσιαλιστές και επίσης στερεώνει το κλίμα διεύρυνσης που έχει ατονήσει λόγω της πανδημικής κρίσης και των αναβολών του συνεδρίου και των άλλων διαδικασιών που θα έθεταν τον ΣΥΡΙΖΑ σε κίνηση μετασχηματισμού.
Οι εκτιμήσεις του Παόλο Τζεντιλόνι, για ύφεση στον Βορρά 5% και στον Νότο 10% είναι μια παράμετρος που λαμβάνουν υπόψιν τους στην Αξιωματική Αντιπολίτευση και που πάνω σε αυτή, θέλουν να χτίσουν το νέο- εντός ΕΕ- δικό τους αντιγερμανικό νέο πρόταγμα με ολίγη από συμμαχία με Μακρόν και Νότο και πολύ από μια νέα πολεμική ρητορική κατά της Ευρώπης του Ρούτε και του Όρμπαν.