Σε μπαράζ εκκαθαρίσεων συνεχίζει να επιδίδεται ο πρίγκιπας-διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν προσπαθώντας να εδραιώσει την εξουσία του.
Ακόμα τρία μέλη της βασιλικής οικογένειας έχουν συλληφθεί και κρατούνται χωρίς καμία κατηγορία.
Πρόκειται για τον αδελφό του βασιλιά Σαλμάν, πρίγκιπα Αχμέντ μπιν Αμπντελαζίζ αλ Σαούντ, τον πρίγκιπα και πρώην διάδοχο του θρόνου (μέχρι το 2017) Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ, και τον μικρότερο αδελφό του, πρίγκιπα Ναβάφ μπιν Ναγιέφ.
Επίσης, πριγκίπισσα Μπάσμα μπιντ Σαούντ μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντη, εγγονή του ιδρυτή μονάρχη της χώρας, αποκάλυψε ότι κρατείται στη φυλακή μαζί με μία από τις κόρες της, εκλιπαρώντας για ανάγκη άμεσης ιατρικής περίθαλψης.
Στο παρελθόν, έντεκα πρίγκιπες, τέσσερις εν ενεργεία υπουργοί και δεκάδες πρώην υπουργοί είχαν τεθεί υπό κράτηση από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας, με εντολή του μπιν Σαλμάν, ο οποίος είναι γιος της τρίτης συζύγου του βασιλιά. Η επίσημη αιτιολογία ήταν «στο πλαίσιο εκστρατείας εναντίον της διαφθοράς».
Ειδικοί αναλυτές αναφέρουν ότι όλα γίνονται στην προσπάθεια του αδίστακτου πρίγκιπα – διαδόχου να εδραιώσει την εξουσία του καθώς πληθαίνουν οι φήμες ότι η εύθραυστη υγεία του 84χρονου βασιλιά επιδεινώνεται.
Αμερικάνος δημοσιογράφος που παρακολουθεί από κοντά τα τεκταινόμενα στο Παλάτι του Ριάντ, υποστηρίζει ότι οι κινήσεις αυτές σηματοδοτούν την επιστροφή στο προσκήνιο του 35χρονου πρίγκιπα-διαδόχο μετά από έναν ολόκληρο χρόνο κατά τον οποίο διατηρούσε χαμηλό προφίλ εξαιτίας των διεθνών αντιδράσεων για την εμπλοκή του στη δολοφονία του αντιφρονούντος δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Απ’ ότι φαίνεται, όμως, δεν μπορεί να αντισταθεί. «Αυτός είναι ο χαρακτήρας του, παίρνει παράτολμες και παρορμητικές αποφάσεις», σχολιάζει ο Γκρεγκ Μπρουκ.
Προκαλεί τρόμο
Ο 35χρονος πρίγκιπας διάδοχος και ντε φάκτο ηγέτης του σουνιτικού βασιλείου αποτελεί μία ιδιαίτερα σκοτεινή προσωπικότητα, που προκαλεί τρόμο ακόμα και στο εξωτερικό, αφού οι περισσότεροι Σαουδάραβες αντιφρονούντες βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας, μετά και από την ιστορία της δολοφονίας του Κασόγκι.
Την ώρα που επιχειρεί να προσελκύσει περισσότερους δυτικούς επενδυτές στη Σαουδική Αραβία και δεσμεύεται να αναμορφώσει το Βασίλειο, καταργώντας τη μαστίγωση ως μορφή τιμωρίας, βρίσκεται στο στόχαστρο της Διεθνούς Αμνηστίας και όχι μόνο.
Παρ’ ότι, η επένδυση του Σαουδάραβα Πρίγκιπα στη Νιουκάσλ έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους οπαδούς της, πολλοί ήταν εκείνοι που επεσήμαναν περί ποίου πρόκειται. Η διευθύντρια του βρετανικού γραφείου της Διεθνούς Αμνηστείας Κέιτ Άλεν έστειλε επιστολή στον επικεφαλής της Premier League Ρίτσαρντ Μάστερς, καλώντας τον να μην επιτρέψει την μετατροπή της διοργάνωσης σε «πλυντήριο».
Οι επικριτές του ισχυρίζονται ότι η αμετροέπειά του αποτυπώθηκε και στο κατασκοπικό θρίλερ που εμπλέκει τον ίδιο και τον Αμερικανό ιδρυτή της Amazon.
Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της Guardian, ο πρίγκιπας Σαλμάν έστειλε βίντεο με ιό στον Τζεφ Μπέζος. Στοιχεία υποκλάπηκαν από το κινητό του και ως δια μαγείας το περιοδικό National Enquirer απέκτησε πρόσβαση σε προσωπικά μηνύματα του μεγιστάνα.
Απίστευτη σπατάλη και δολοπλοκίες
Γνωστός και για τις αλόγιστες σπατάλες του, ο Σαλμάν αγόρασε ένα γιοτ 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης, απέκτησε σε δημοπρασία το αριστούργημα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι «Salvator Mundi» έναντι 450 εκατομμυρίων δολαρίων.
Στέφτηκε διάδοχος, μετά από δολοπλοκίες δύο ετών, βάση των οποίων εκτόπισε τον αδελφό του. Έχει σπουδάσει νομική στο πανεπιστήμιο King Saud University, το παλαιότερο ακαδημαϊκό ίδρυμα της χώρας.
Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε σε πολλές κρατικές εταιρείες της Σαουδικής Αραβίας, πριν τοποθετηθεί ως σύμβουλος του Βασιλιά. Παρ’ ότι ακόμα τυπικά δεν κατέχει τον θρόνο, διοικεί ήδη την χώρα.
Λέγεται ότι είναι εργασιομανής, περνώντας ακόμα και 17 ώρες την ημέρα στο γραφείο του. Δεν δέχεται κριτική, έχοντας στο πλευρό του συνεργάτες που τείνουν να συμφωνούν σε όλα μαζί του. Κάποιοι που υπονόησαν διαφωνίες, έστω και διπλωματικά, υπέστησαν συνέπειες. Τη δική του υπογραφή φέρει και ο πόλεμος του πετρελαίου, ο οποίος ανέτρεψε δραματικά την αγορά ενέργειας.