Σύννομες, με τήρηση όλων των προβλεπόμενων ενεργειών, ακόμα και πέρα από όσα επιβάλλει ο νόμος, χαρακτηρίζουν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής (ΓΓΑΠ), ειδικότερα, τις ενέργειες για την επιλογή των εταιρειών που πραγματοποίησαν απολύμανση των φυλακών, θέμα το οποίο έχει προκαλέσει θόρυβο τις τελευταίες ημέρες, μετά και τις καταγγελίες του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη, που αφορούν την απευθείας ανάθεση του έργου.
Σε ανακοίνωση-απάντηση στα δημοσιεύματα και τις καταγγελίες, που εξέδωσε η ΓΓΑΠ, σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι τηρήθηκε απαρέγκλιτα το τρίπτυχο «διαφάνεια – φερεγγυότητα – αποτελεσματικότητα», επιλέχθηκε η πιο οικονομική τιμή για το έργο, ύστερα από προσφορά των εταιρειών, και για όλες τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής υπάρχουν πρωτόκολλα ορθής εκτέλεσης του έργου.
Στο τέλος της ανακοίνωσης γίνεται λόγος για «άνανδρες επιθέσεις», που αναφέρονται στη χθεσινοβραδινή ρίψη φέιγ βολάν με συνθήματα για τις φυλακές έξω από το γραφείο της γενικής γραμματέως, Σοφίας Νικολάου, για την οποία προσήχθησαν τρία άτομα από την Αστυνομία, που αφέθησαν ελεύθερα λίγο αργότερα.
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της ΓΓΑΠ:
«Σχετικά με αναφορές σε Μέσα Ενημέρωσης για την απολύμανση των Καταστημάτων Κράτησης όλης της χώρας, ανακοινώνονται τα εξής:
Από την πρώτη κιόλας στιγμή, ήδη από τις 27 Φεβρουαρίου 2020, υπό τη συνεχή καθοδήγηση του ΕΟΔΥ, η ΓΓΑΠ ενήργησε άμεσα μέσα από ένα πλέγμα πρωτοβουλιών υγειονομικής θωράκισης των ΚΚ, μεταξύ των οποίων ήταν η άμεση διενέργεια απολυμάνσεων και απεντομώσεων – μυοκτονιών σε όλα τα ΚΚ της χώρας.
Ενδεικτικό της απαρέγκλιτης τήρησης του τρίπτυχου «διαφάνεια – φερεγγυότητα – αποτελεσματικότητα» είναι ότι η αρμόδια Οικονομική Υπηρεσία της ΓΓΑΠ, και μάλιστα πλέον των κατά νόμο προβλεπομένων, ζήτησε και έλαβε σχετικές εγγυητικές επιστολές από τις αναδόχους εταιρείες. Οι επιλεγείσες εταιρείες προσέφεραν τις οικονομικότερες τιμές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για την απολύμανση των 235.000 τετραγωνικών μέτρων των 34 Καταστημάτων Κράτησης της χώρας, του ΙΑΑΑ Βόλου και 120 υπηρεσιακών οχημάτων, το κόστος της σύμβασης που υπεγράφη ήταν 140.000 ευρώ, όταν η αμέσως επόμενη προσφορά ήταν στις 390.000 ευρώ.
Άλλωστε, για όλες τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής υπάρχουν πρωτόκολλα ορθής εκτέλεσης του έργου.
Μοναδική στόχευσή μας αποτέλεσε αφενός η τήρηση των διατάξεων της από 14-3-2020 ΠΝΠ και αφετέρου ο συνδυασμός ταχύτητας, αποτελεσματικότητας και επίτευξης της οικονομικότερης προσφοράς ανά περίπτωση σχετικά με την προμήθεια και παράδοση του απαραίτητου υλικού και υπηρεσιών σε όλα τα ΚΚ της χώρας.
Αποτέλεσμα των ανωτέρω έγκαιρων, σύννομων και συντονισμένων ενεργειών είναι ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει σημειωθεί κανένα κρούσμα COVID-19 εντός των Καταστημάτων Κράτησης.
Τέλος, θα θέλαμε να πούμε σε όλους ότι στη ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής οι άνανδρες επιθέσεις δεν μας φοβίζουν.
Εργαζόμαστε εντατικά για ένα καλύτερο σωφρονιστικό σύστημα που θα εγγυάται τόσο τα δικαιώματα των κρατουμένων όσο και του σωφρονιστικού προσωπικού στο σύνολό του».
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)