Τη «νομική ενίσχυση» των voucher που θεσμοθέτησε πρόσφατα η Ελλάδα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις αεροπορικές εταιρείες, ζήτησε, μέσω τηλεδιάσκεψης, από τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.
Υπενθυμίζεται, ότι η Ελλάδα έχει θεσμοθετήσει τα voucher 18μηνης διάρκειας, τα οποία χορηγούν οι αεροπορικές εταιρείες σε επιβάτες που είχαν προπληρώσει κάποιο ταξίδι, το οποίο ματαιώθηκε λόγω του κοροναϊού. Δηλαδή, οι εταιρείες αντί να επιστρέφουν τα χρήματα στους επιβάτες θα τους χορηγούν ισόποσο voucher διάρκειας 18 μηνών, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν σε κάποιο μελλοντικό ταξίδι τους.
Ωστόσο, για να αποφευχθούν δικαστικές διαμάχες μεταξύ επιβατών και αεροπορικών εταιρειών, θα πρέπει να τροποποιηθεί και η σχετική κοινοτική οδηγία που προστατεύει τα δικαιώματα των επιβατών στα αεροπορικά ταξίδια τους.
Ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης για τα αεροπορικά ταξίδια
Ο κ. Καραμανλής κατά την παρέμβασή του στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Μεταφορών της Ε.Ε, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει τη βέλτιστη αεροπορική συνδεσιμότητα, τη στιγμή που οι αεροπορικές εταιρείες υφίστανται τεράστια οικονομική ζημία λόγω του COVID-19. Η προσωρινή χρήση των vouchers μπορεί να είναι χρήσιμη, καθώς ο επιβάτης διατηρεί το δικαίωμα επιστροφής χρημάτων και οι αεροπορικές αποφεύγουν να υποστούν ακόμη μεγαλύτερες οικονομικές επιπτώσεις». Πάντως, τόνισε ότι «η τροποποίηση του Κανονισμού (σ.σ. προστασίας των δικαιωμάτων των επιβατών) πρέπει να διασφαλίζει την προστασία των κατόχων voucher από τον κίνδυνο χρεοκοπίας των αεροπορικών εταιρειών, που τα εξέδωσαν. Σε αυτό το πλαίσιο, καλωσορίζουμε την κοινή δήλωση κρατών – μελών για τα αεροπορικά voucher».
Υπενθυμίζεται, ότι μόλις πριν λίγες μέρες η Κομισιόν ανακοίνωσε δια του επιτρόπου Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς ότι «οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να δέχονται κουπόνια (voucher) ως επιστροφή των χρημάτων τους για ταξίδια που έχουν προπληρώσει και ακυρώνονται λόγω του κορωνοϊού, παρά μόνον εάν έχουν την εγγύηση ότι μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν αργότερα».
Μιλώντας στην Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Ρέιντερς τόνισε ότι «τα δικαιώματα των καταναλωτών πρέπει να γίνονται σεβαστά, παρά τις εξαιρετικές περιστάσεις που πλήττουν τον τουριστικό τομέα». Μάλιστα, ανέφερε, ότι «αντιβαίνουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία οι αποφάσεις ορισμένων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιτρέπουν στους ταξιδιωτικούς πράκτορες ή στις αεροπορικές εταιρίες να επιστρέφουν σε κουπόνια την αξία των ταξιδιών που ακυρώνονται, αντί της άμεσης επιστροφής χρημάτων».Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ανασταλεί το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των καταναλωτών και ειδικότερα των ταξιδιωτών, επισημαίνοντας πως «σε αυτό το στάδιο, δεν είναι ενδεδειγμένο να τροποποιηθεί η σχετική οδηγία», όπως ήδη έχει ζητήσει η Γερμανία.
Στη σημερινή παρέμβασή του στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Μεταφορών, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ακόμα την ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση για την αποκατάσταση των αερομεταφορών, κατά τη μετάβαση στη νέα κανονικότητα του κοροναϊού.
Εκδοση υγειονομικού πιστοποιητικού της ΕΕ
Ζήτησε ειδικότερα την έκδοση υγειονομικού πιστοποιητικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και να υπάρξει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τα μέσα Μαΐου μία συνολική πρόταση για την επανέναρξη των αεροπορικών ταξιδιών, ιδίως εν όψει της τουριστικής περιόδου.
Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η αποκατάσταση των αεροπορικών μεταφορών είναι επιτακτική, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. «Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει η Κομισιόν να παρουσιάσει, μέχρι τα μέσα Μαΐου το αργότερο, μια ανακοίνωση για την επανέναρξη των αεροπορικών ταξιδιών, ιδίως εν όψει της τουριστικής περιόδου», τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Πρέπει να έχουμε μία κοινή προσέγγιση όσον αφορά στο πως θα ταξιδεύουν και θα περνούν τα σύνορά μας οι τουρίστες με ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο. Μία λύση θα μπορούσε να είναι η έκδοση ενός ενιαίου ευρωπαϊκού εγγράφου, ενός είδους υγειονομικού πιστοποιητικού της Ε.Ε, το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες διευκρινίσεις για τις παραμέτρους της υγείας του επιβάτη και θα του επιτρέπει να περνά τα σύνορα».
Πάντως, ο κ. Καραμανλής παραδέχθηκε πως αυτό «είναι ένα πολύ δύσκολο και περίπλοκο έργο», πρόσθεσε όμως πως «δεν βλέπω άλλη βιώσιμη λύση σε αυτό το ζήτημα».
Επίσης, στην παρέμβασή του, ο Έλληνας υπουργός Μεταφορών, επισήμανε: «Δυστυχώς, στην Ε.Ε ως σύνολο, δεν δείξαμε την αλληλεγγύη και ενότητα που απαιτείται σε αυτές τις ακραίες καταστάσεις, κάτι που συνέβαλε στην έκταση της κρίσης. Ας μην κάνουμε τα ίδια λάθη, τώρα που αντιμετωπίζουμε μία σειρά προκλήσεων αναφορικά με την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, η οποία είναι απολύτως αναγκαία για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας».