Για τη διαδικασία επανόδου στην κανονικότητα και τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας.
Όπως τόνισε ο κ. Σύψας, η αφετηρία που βρίσκεται η χώρα μας είναι καλύτερη από αυτή της Γερμανίας που αναγκάστηκε στην επιστροφή στα μέτρα περιορισμού. «Αυτό μας επιτρέπει να λειτουργήσουμε με ασφάλεια» υπογράμμισε.
Για τη χρήση της μάσκας και τις διαφορετικές οδηγίες κατά τη διάρκεια των μέτρων περιορισμού και τώρα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας υπογράμμισε ότι οι δύο αποφάσεις είναι διαφορετικές. «Η μάσκα είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο. Τα κύρια μέτρα προστασίας είναι οι αποστάσεις και το πλύσιμο των χεριών. Όταν δεν μπορούμε να διατηρήσουμε απόσταση δύο μέτρων, όπως στα μέσα μεταφοράς, τότε πρέπει να φοράμε μάσκα» συμπλήρωσε.
Θα αργήσει η ανοσία της αγέλης
Παράλληλα, ο Νίκος Σύψας ανέφερε ότι η ανοσία αγέλης θα αργήσει πάρα πολύ για να επιτευχθεί. «Έχουμε επιλέξει να μην αφήσουμε να υπάρξει μεγάλη διασπορά της πανδημίας» τόνισε, συμπληρώνοντας: «Εάν επιστρέψει η επιδημία, θα έχουμε κοινωνικά και υγειονομικά, αλλά και τεράστια οικονομικά προβλήματα».
«Επιτηρούμε κάθε μέρα την πορεία της επιδημίας και αν κριθεί πως πρέπει να επιστρέψουμε στα μέτρα θα το κάνουμε» πρόσθεσε, ενώ για τα στοιχεία που ερευνούν οι ειδικοί σημείωσε ότι εξετάζουν τον δείκτη R0 που αφορά στη μεταδοτικότητα του ιού, καθώς και τον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία και τους θανάτους από τον κοροναϊό.
Αντικρουόμενες απόψεις για τα σχολεία
Αναφορικά με τα σχολεία και τις οδηγίες για την επαναλειτουργία τους, ο κ. Σύψας υπογράμμισε ότι υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις ανάμεσα στους επιστήμονες και πως οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν μετά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
«Οι τελικές αποφάσεις για τα δημοτικά και νηπιαγωγεία θα ληφθούν δύο εβδομάδες μετά το άνοιγμα των λυκείων» τόνισε.
Τέλος, για τα τεστ αντισωμάτων ο κ. Σύψας ανέφερε ότι οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τον Μάιο θα υπάρχει η διαθεσιμότητα των τεστ που χρειαζόμαστε, συμπληρώνοντας ότι είναι απαραίτητα για τη νέα κανονικότητα.