Τα γνήσια φίλτρα αέρος διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των επιβατών αλλά και την ασφάλεια. Οι ειδικοί αναφέρουν, ότι, ένας στους πέντε Ευρωπαίους υποφέρει από αλλεργίες. Κάτι το οποίο μπορεί να επιδεινώνεται, ιδιαίτερα για αυτούς που υποφέρουν από αλλεργίες, όταν τα φίλτρα αέρος δεν είναι τα ενδεδειγμένα, ή δεν λειτουργούν σωστά, επειδή, είναι ασυντήρητα.
Φτέρνισμα ίσον …τυφλή οδήγηση
Ιδιαίτερα, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυξημένος είναι ο κίνδυνος για τους αλλεργικούς οδηγούς, όπου τα συχνά φτερνίσματα, ισοδυναμούν με τυφλές πτήσεις και προκαλούν απώλεια του ελέγχου στο αυτοκίνητο. Ακόμη χειρότερα γίνονται τα πράγματα όταν αυτά συνοδεύονται από ρινική καταρροή, φαγούρα και δάκρισμα, που εμποδίζουν τον οδηγό στην ασφαλή χρήση του αυτοκινήτου.
Τα συμπτώματα αυτά αποδεικνύονται επικίνδυνα, τόσο κατά τη διάρκεια της οδήγησης στον αυτοκινητόδρομο, όσο και μέσα στην πόλη. Επίσης, η χρήση αντισταμινικών φαρμάκων – που χρησιμοποιούν οι πάσχοντες από αλλεργία – μπορούν να επηρεάσουν τις οδηγικές ικανότητες του οδηγού – όπως τα αντανακλαστικά.Εδώ, απαραίτητη είναι η συμβουλή του γιατρού, ο οποίος θα ενημερώσει για το αν πρέπει ή όχι να οδηγήσει κάποιος που λαμβάνει μια τέτοια θεραπευτική αγωγή.
Τι πρέπει να γνωρίζετε
- Αν ένας οδηγός φταρνίζετε κατά τη διάρκεια της οδήγησης και με ταχύτητα 50χλμ/ώρα κινείτε στα τυφλά για απόσταση 13 μέτρων.
- Ένα γεμάτο φίλτρο εσωτερικού χώρου στο αυτοκίνητο μπορεί να ευθύνεται για τα θαμπωμένα τζάμια ή και τις ενοχλητικές οσμές στο αυτοκίνητο
- Στο εσωτερικό του αυτοκινήτου είναι πιθανόν οι επιβάτες να εκτίθενται περίπου 6 φορές σε υψηλότερη ατμοσφαιρική μόλυνση από ότι στην άκρη ενός δρόμου, με κυκλοφοριακή συμφόρηση!
- Πολλοί οδηγοί δεν γνωρίζουν ότι μπορούν να εξοπλίζουν με γνήσιο φίλτρο καμπίνας το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο που έχουν αγοράσει.
- Ο κίνδυνος ατυχήματος για αλλεργικά άτομα είναι 30% πιο υψηλός.
Αντικατάσταση φίλτρων καμπίνας
Σήμερα, αρκετές αντιπροσωπείες στην χώρα μας προσφέρουν δωρεάν τεχνικό έλεγχο σε πολλά σημεία του αυτοκινήτου, με απώτερο στόχο την ασφαλή μετακίνηση και διασφάλιση της καλής λειτουργίας του αυτοκινήτου. Οπότε, καλό θα είναι να αδράξτε της ευκαιρίας και να προβείτε σε έναν επιπλέον έλεγχο και στο σύστημα εξαερισμού του αυτοκινήτου, με ένα τσεκ – απ στο φίλτρο καμπίνας. Οι τεχνικοί αναφέρουν ότι τα φίλτρα καμπίνας θα πρέπει να αντικαθίσταται κάθε 15.000 χιλιόμετρα ή μία φορά το χρόνο. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο ο οδηγός όσο και οι επιβάτες προστατεύονται από βακτήρια και μύκητες μούχλας, που μπορεί να επηρεάζουν την αναπνοή των ευαίσθητων επιβατών.
Σήμερα, στην αγορά, υπάρχουν επώνυμα φίλτρα καμπίνας τα οποία απορροφούν έως και το 100 τοις εκατό των αλλεργιογόνων ενώ εξαλείφουν και την ανάπτυξη μυκητών μούχλας. Ένα παλιό φίλτρο καμπίνας είναι πιθανό να μειώνει την απόδοση του κλιματισμού, ενώ όπως είναι φυσικό επιβαρύνει και τον αέρα της καμπίνας με δυσοσμίας και σκόνη. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καπνίζετε μέσα στο αυτοκίνητο, αφού, με κλειστά παράθυρα, η κακοσμία ανακυκλώνεται μέσα από το φίλτρο καμπίνας για μεγάλο διάστημα και επιβαρύνει την υγεία των επιβατών.