Μπροστά σε ένα νέο κίνδυνο βρίσκονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα επιστήμονες και αρμόδιοι φορείς καθώς το «κίνημα της πλατείας» μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες εξελίξεις.
Από την πρώτη μέρα άρσης των απαγορευτικών μέτρων δεκάδες νέοι συγκεντρώθηκαν σε πλατείες κυρίως της πρωτεύουσας και με ένα πλαστικό ποτήρι στο χέρι απολάμβαναν το ποτό τους παρέα με φίλους.
Ακόμη και χθες, παρά την απαγόρευση συγκεντρώσεων και το «σφράγισμα» της πλατείας Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευής, εκατοντάδες νέοι συγκεντρώθηκαν χωρίς να τηρούνται τα στοιχειώδη μέτρα για την προστασία της υγείας.
Αλλά και στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι και στην Κηφισιά συγκεντρώθηκε κόσμος αδιαφορώντας για το αν μπορεί να έχουμε ένα μεγάλο πισωγύρισμα στην υπόθεση του κοροναϊού.
Επιπόλαιη συμπεριφορά ή άγνοια; Το αποτέλεσμα είναι πολίτες να μην υπολογίζουν τα μέτρα που έχει θέσει η κυβέρνηση και να ρισκάρουν ένα νέο κύμα εξάπλωσης του κοροναϊού με δραματικά αποτελέσματα.
Καταστήματα που προσέφεραν take away ποτά αψηφώντας τις απαγορεύσεις, μηνύματα μέσω social media που καλούσαν σε υπαίθρια πάρτι προκάλεσαν την οργή των κυβερνητικών στελεχών αλλά και των ειδικών.
Χθες π.χ. γύρω από την πλατεία Αγίου Ιωάννου καταστήματα και περίπτερα έκαναν χρυσές δουλειές πουλώντας μπύρες και ποτά στους νεαρούς.
Στην πιο κρίσιμη καμπή της πορείας του κοροναϊού στην χώρα μας και ενώ είναι προ των πυλών άνοιγμα μπαρ και καταστημάτων, τέτοια περιστατικά -αν και μεμονωμένα- δημιουργούν προβληματισμό.
Οι ειδικοί κρούουν των κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν πως, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ένα νέο lockdown είναι αναπόφευκτο.
Οι συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους αποτελούν υγειονομική βόμβα και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού και σε εντατικοποίηση των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας.Μάλιστα οι επιστήμονες δίνουν συχνά το παράδειγμα της Ιταλίας με αντίστοιχα πάρτι να δημιουργήσουν δεκάδες περιστατικά της νόσου και να προκαλέσουν την τραγωδία που ακολούθησε αλλά και της Αυστρίας όπου πάνω από 1.000 άτομα μολύνθηκαν σε τέτοιες συναθροίσεις.
Τούντας: Σε ανοιχτό χώρο δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση
Την επικινδυνότητα των δημόσιων συναθροίσεων επισήμανε με αυστηρότητα ο Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Γιάννης Τούντας.
Ο καθηγητής τόνισε ότι το φαινόμενο είναι επικίνδυνο καθώς είναι πολύ δύσκολο να γίνει ιχνηλάτηση επαφών σε περίπτωση που παρουσιαστεί κρούσμα κοροναϊού σε κάποιον από τους παρευρισκόμενους.
Οι εκρήξεις επιδημίας που αντιμετωπίστηκαν το προηγούμενο διάστημα ήταν σε κλειστές δομές και γι’ αυτό κατάφεραν να ελέγξουν αμέσως τα κρούσματα, να τα ιχνηλατήσουν και να τα απομονώσουν.
«Όταν είμαστε σε ανοιχτό χώρο, αυτή η ιχνηλάτηση δεν μπορεί να γίνει» εξήγησε ο ίδιος συμπληρώνοντας πως «αν υπάρξει ένα άτομο μολυσμένο και μεταδώσει σε άλλα άτομα σε ανοιχτό χώρο τον ιό, δεν θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε τα άτομα αυτά ώστε να τα απομονώσουμε και να περιορίσουμε την τοπική έκρηξη της επιδημίας, η οποία μπορεί να μεταφερθεί μετά ευρύτερα στην κοινότητα».
Ο κ. Τούντας μιλώντας στο ΣΚΑΪ υπογράμμισε ότι «αν δεν έχουμε άσχημες επιπτώσεις από αυτά που συνέβησαν τις τελευταίες μέρες πιθανόν να έχουμε μια γρήγορα ολοκλήρωση αυτού του επιδημικού κύκλου».
Μέχρι τώρα οι προβλέψεις μας έχουν διαψευσθεί θετικά, τόνισε αυτό, όμως, όπως είπε, δε σημαίνει ότι θα ανακοινωθούν μηδέν κρούσματα αλλά ότι περνάμε από την επιδημική φάση στην ενδημική φάση. Στην ενδημική φάση θα συνεχίσουμε να έχουμε κρούσματα και νοσηλευόμενους, αλλά πια οι αριθμοί θα είναι τόσο χαμηλοί που δεν θα μιλάμε για επιδημία, διευκρίνισε.
Βατόπουλος: Χαλαρώνουν τα μέτρα, εμείς δεν πρέπει να χαλαρώνουμε
Σε ανεξέλεγκτη αύξηση των κρουσμάτων θα οδηγήσουν περιστατικά παρόμοια με αυτά που είδαμε τις προηγούμενες μέρες στην Αγία Παρασκευή και άλλες πλατείες της πρωτεύουσας επεσήμανε ο καθηγητής μικροβιολογίας Άλκης Βατόπουλος.
Ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 στάθηκε στον κίνδυνο που έχουν μεγάλες συγκεντρώσεις και υπαίθρια πάρτι σε πλατείες.
Ο ίδιος τόνισε ότι: «η Ισπανία καταστράφηκε από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα». Αν υπάρχει ένα κρούσμα, ένας άρρωστος και αυτός βρεθεί σε μία ομάδα 500 ατόμων, μπορεί μετά από δυο μέρες να έχουμε δυο κρούσματα. Τα 500 κρούσματα δεν ελέγχονται. Συνεπώς επειδή η κατάσταση είναι πραγματικά πολύ κρίσιμη, υπενθυμίζω ότι συνεχίζουμε να έχουμε κρούσματα κοροναϊού στη χώρα, οι μεγάλες συναθροίσεις ανθρώπων είναι πολύ εύκολο να οδηγήσουν σε μία ανεξέλεγκτη άυξηση των κρουσμάτων. Δηλαδή χαλαρώνουν τα μέτρα, εμείς δεν πρέπει να χαλαρώνουμε».
Ο καθηγητής σημείωσε ακόμα ότι είναι κατανοητό η νεολαία να θέλει να διασκεδάσει, αλλά «δυστυχώς ακόμα αυτό δεν πρέπει να το κάνουμε, ή πρέπει να το κάνουμε με πολύ μεγάλη προσοχή, διότι αν δώσουμε την ευκαιρία στον κοροναϊό να φύγει από έναν άρρωστο και να μολύνει συγχρόνως καμιά 20αριά άλλους, αυτοί οι 20 μετά δεν ελέγχονται».
Λινού: Να προσέχουμε για να μην το μετανιώσουμε αργότερα
Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, μιλώντας στο MEGA τόνισε ότι η στάση που παρατηρούμε τα τελευταία εικοσιτετράωρα είναι τόσο επικίνδυνη όσο ήταν πριν πάρουμε τα οποιαδήποτε μέτρα.
Η καθηγήτρια δίνει ένα απλό παράδειγμα, τονίζοντας πως αν υπάρχει ένας εκεί που φέρει τον ιό, στο τέλος του μήνα θα έχουμε 460 νέα κρούσματα. Αν λοιπόν έχουμε δύο, τρεις σε μία πόλη που δημιουργήθηκαν θέματα, τότε αυτό σημαίνει πως συνολικά μπορεί τα κρούσματα να φτάσουν τα 1.500 και από εκεί 20 με 30 θανάτους.
«Το ζητούμενο είναι να αποκλείσουμε γενικώς τον ιό και όχι να βρούμε με ιχνηλάτηση μικρό αριθμό ατόμων. Το σημαντικό είναι να απαγορεύσουμε τις συγκεντρώσεις για να μην το μετανιώσουμε αργότερα» επισημαίνει.
Μαγιορκίνης: Δύσκολη ιχνηλάτηση αν τα πράγματα βγουν εκτός ελέγχου
Στο ίδιο κινείται και ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης ο οποίος στέκεται στην δύσκολη ιχνηλάτηση αν τα πράγματα βγουν εκτός ελέγχου.
Οτιδήποτε ξεφεύγει από το μέγεθος τάξης -συναθροίσεις έως 10 ατόμων- με παράλληλη τήρηση των κανόνων ατομικής προστασίας «δυνητικά είναι εστία υπερμετάδοσης του ιού» σημειώνει ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
«Θέλω να πιστεύω ότι τέτοιες συμπεριφορές είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Το σύνολο του πληθυσμού ανταποκρίνονται στις οδηγίες» λέει και επαναλαμβάνει με έμφαση ότι ο ιός υπάρχει ακόμα στην κοινότητα και τέτοιες ανεξέλεγκτες συναθροίσεις μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλη μετάδοση και θα είναι και πολύ δύσκολη η ιχνηλάτηση σε αυτή την περίπτωση.