Άνοδο φαίνεται να παρουσιάζουν τις τελευταίες εβδομάδες τα κρούσματα κοροναϊού εντός των δομών υγείας σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.
Όπως τόνισε χτες ο Σωτήρης Τσιόδρας στην Ισπανία τις τελευταίες εβδομάδες, το 70% των κρουσμάτων προέρχεται από υγειονομικές μονάδες.
Ο λοιμωξιολόγος με αφορμή τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στο στρατιωτικό νοσοκομείο 401 ρωτήθηκε κατά το πόσο ανησυχεί αυτή η νέα κατάσταση τους επιστήμονες.
Ο κ. Τσιόδρας αφού επεσήμανε πως τα νοσοκομεία είναι η «πρώτη γραμμή» όπου οι γιατροί «με αυτοθυσία» προσπαθούν να σταματήσουν την πανδημία, σημείωσε πως είναι μία αναμενόμενη εξέλιξη.
«Είναι ένας χώρος στον οποίο καθ’ υπερβολή είμαστε σε επαγρύπνηση, ένας χώρος που ελέγχουμε συνέχεια. Θα έχουμε περισσότερα κρούσματα σε δομές υγείας στην επόμενη φάση, γιατί θα ελέγχουμε και περισσότερους ανθρώπους και θα πρέπει να απομονώνονται», επισήμανε και πρόσθεσε.
«Είναι αναμενόμενο. Και νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή για αυτό, όπως και σε άλλες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και κλειστές δομές για τέτοια συμβάντα. Έχουμε παραδείγματα παρόμοια σε όλο τον κόσμο. Άρα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση, ιδιαίτερα εκεί που κινδυνεύει ο κόσμος, να παρέμβουμε άμεσα, να σταματήσει η διασπορά του ιού και να ελέγξουμε ακόμα καλύτερα τον ιό, αρχίζοντας από τις πιο ευπαθείς ομάδες», είπε χαρακτηριστικά στην χθεσινή ενημέρωση.
Εκεί όμως που έδωσε ιδιαίτερη σημασία στις δομές Υγείας ο εκπρόσωπος του υπουργείου, ήταν στο επισκεπτήριο. Με τα νοσοκομεία να δέχονται μεγάλο αριθμό επισκεπτών καθημερινά, ο κίνδυνος για εξάπλωση της επιδημίας πάντα υπάρχει και γι’ αυτό τόνισε πως πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή από αυτούς που επισκέπτονται τέτοιους χώρους.
Προσοχή στο επισκεπτήριο
«Το επισκεπτήριο σε αυτές τις δομές είναι κάτι το οποίο πρέπει να το βλέπουμε, σαν να πηγαίνουμε σε εκκλησία. Με πολύ σεβασμό, πολλή ιερότητα στον χώρο, να σεβόμαστε όλα τα μέτρα υγιεινής, να φοράμε μάσκα, να προσέχουμε πάρα πολύ την υγιεινή των χεριών, γιατί μπορούμε άθελά μας, για αυτό τον ελάχιστον χρόνο που μας επιτρέπεται, να πάμε να επισκεφτούμε κάποιον συγγενή μας, κάποιον ασθενή, να μεταφέρουμε μέσα τον ιό. Υπήρξε κάτι παρόμοιο εκεί, δεν θα αναφερθώ πιο εκτεταμένα. Φυσικά και οι άνθρωποι δεν ήθελαν, ούτε έφταιγαν. Είναι αναμενόμενο με τέτοια κυκλοφορία του ιού στον κόσμο. Παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί, μπορεί κάποιος να το μεταφέρει και άθελά του», σχολίασε.
«Θέλει πάρα πολλή προσοχή το επισκεπτήριο, πάρα πολλή προσοχή. Υπάρχουν αυστηροί κανόνες επισκεπτηρίου. Πρέπει να τηρούνται απαράβατα, ιδιαίτερα σε δομές που αφορούν ευπαθείς ομάδες, γηροκομεία και τα λοιπά. Αλλά και στα νοσοκομεία βέβαια ιδιαίτερη προσοχή», συμπλήρωσε ο κ. Τσιόδρας.