Νέο κύμα μεταναστών στην ελληνοτουρκική μεθόριο του Έβρου αναμένει το επόμενο διάστημα η Frontex, όταν η Τουρκία άρει τους περιορισμούς που σχετίζονται με τον κοροναϊό.
Τα παραπάνω αναφέρονται σε εσωτερική, εμπιστευτική έκθεση του Frontex Situation Centre η οποία συντάχθηκε στις 5 Μαΐου δηλαδή μερικές ημέρες μετά το σοβαρό περιστατικό στον Έβρο, με τα τουρκικά πυρά κατά Γερμανών αξιωματικών της Frontex.
Στο κέιμενο, το οποίος φέρνει στο φως δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«Τουρκία:«Οι περιορισμοί λόγω της Covid-19 ήρθησαν σταδιακά στις περισσότερες επαρχίες που βρέχονται από το Αιγαίο, αλλά όχι ακόμη στις επαρχίες του Τσανάκαλε (σ.σ. Δαρδανέλια), της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης. Όταν αποκατασταθεί η ελευθερία μετακινήσεων σε αυτές τις περιοχές, μπορούμε να αναμένουμε μαζικές μετακινήσεις μεταναστών προς την κατεύθυνση των ελληνοτουρκικών συνόρων».
Η έκθεση της Frontex αναφέρει ακόμη ότι έχουν σταλεί άλλοι 262 αστυνομικοί από άλλες περιοχές της Ελλάδας στον Έβρο. Και προειδοποιεί ότι «η προβλεπόμενη αποστολή άλλων 400 αστυνομικών στην περιοχή του Έβρο, που είχε ανακοινωθεί από τις ελληνικές Αρχές ήδη από τις αρχές του 2020 –αναβλήθηκε λόγω της κρίσης του κοροναϊού».
Στα τέλη Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου, αναφέρει ακόμα το δημοσίευμα της Welt, χιλιάδες μετανάστες «είχαν πολιορκήσει την ελληνοτουρκική μεθόριο και προσπάθησαν να περάσουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να εκτυλιχθούν χαοτικές σκηνές», καθώς η τουρκική ηγεσία επιχείρησε, μεταξύ άλλων, να πιέσει την ΕΕ να επισπεύσει την αποστολή δισεκατομμυρίων ευρώ για τους μετανάστες που φιλοξενούνται στην Τουρκία, αλλά με το ξέσπασμα της επιδημίας τουρκικές δυνάμεις απέσυραν τους μετανάστες ξανά στο εσωτερικό της χώρας.
Ποιοι κρύβονται πίσω από τους πυροβολισμούς στον Έβρο – Τι φοβούνται οι επιτελείς της Κατεχάκη
Σε μεμονωμένες ενέργειες μελών της στρατοχωροφυλακής της Τουρκίας αλλά και στην αλλαγή του Τούρκου στρατιωτικού διοικητή στα ελληνοτουρκικά σύνορα -της μονάδας κοντά στο Τυχερό του Εβρου- αποδίδουν ανώτατοι αξιωματούχοι της λεωφόρου Κατεχάκη τα 6-7 περιστατικά εκφοβιστικών πυρών στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου στο ΒΗΜΑ, οι Ελληνες υπηρεσιακοί παράγοντες μιλούν για πυροβολισμούς στο αέρα ή άσφαιρα πυρά , χωρίς οποιαδήποτε στόχευση. Συμπληρώνουν δε, ότι από την άλλη πλευρά του ποταμού εντοπίζονται δεκάδες σκηνές όπου διανυκτερεύουν άνδρες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής που εναλλάσσονται στο σημείο.
Την ίδια ώρα εντύπωση προκαλεί στα στελέχη του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης – το τελευταίο 24ωρο υπήρξε επίσκεψη στον Εβρο του Μιχάλη Χρυσοχοίδη – η ανέγερση από την τουρκική πλευρά δύο «πύργων» στο ύψος της Καστανιάς και του Τυχερού όπου εγκαθίστανται συστήματα ανίχνευσης κινήσεων , κάμερες , ραντάρ αλλά κι αδρανοποιητές κινητών.
Με κύριο στόχο της τουρκικής κυβέρνησης την πλήρη εποπτεία των ελληνοτουρκικών συνόρων , την «αποτροπή επαναπροώθησης λαθρομεταναστών» , την συγκέντρωση οπτικού υλικού από τις κινήσεις στην ελληνοτουρκική μεθόριο κλπ.
Σε παρόμοιες ωστόσο κατασκευές -παρατηρητήρια με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα θα προχωρήσει κι η ελληνική πλευρά , ενώ αναμένεται μέχρι το τέλος του 2020 η κατασκευή του νέου, συμπληρωματικού φράκτη στον Εβρο μήκους 30 χιλιομέτρων.
Υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛΑΣ με τα οποία επικοινώνησε «Το Βήμα» επιβεβαίωσαν πληροφορίες- που είχαν διαψευσθεί αρχικά από την ελληνική πλευρά-ότι οι ελληνικές αρχές «μπλόκαραν» την μετάδοση σήματος και κατέρριψαν τουρκικό drone στην διάρκεια της ελληνοτουρκικής κρίσης στον Εβρο πριν 2,5μήνες.
Όπως ανέφεραν οι ίδιοι αξιωματούχοι » οι Ελληνες αστυνομικοί και στρατιωτικοί διεπίστωσαν λίγο μετα τη πτώση του drone προπηλακισμό από τους Τούρκους ενστόλους του χειριστή του drone γιατί απέδωσαν σε δικό του λάθος, την απώλεια του».
Σε εγρήγορση και στα νησιά
Ελληνες αξιωματούχοι ανησυχούν ότι τα επόμενα 24ωρα λόγω και των καλών καιρικών συνθηκών θα επιχειρηθεί από τη τουρκική πλευρά μαζική προώθηση μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά , παρά τις συντονισμένες αποτρεπτικές προσπάθειες του Λιμενικού.
Σημειώνεται ότι την Τετάρτη έφθασε στην Λέσβο η πρώτη –μετά την 1η Απριλίου- βάρκα με 50 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες.