Δημιουργία ποδηλατόδρομων στην Πανεπιστημίου, την Αθηνάς και την Ερμού αλλά και περισσότερο χώρο για τους πεζούς και τα μέσα μαζικής μεταφοράς προβλέπει το σχέδιο επεμβάσεων κινητικότητας στο Ιστορικό Κέντρο της Πρωτεύουσας που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 11/5 σε έκτακτο Δημοτικού Συμβούλιο.

Πρόκειται για το σχέδιο δημιουργίας του «Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας» το οποίο εγκρίθηκε τη Δευτέρα 11/5 με ευρύτατη πλειοψηφία, από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων. (Εκτός από την δημοτική παράταξη του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, υπερψήφισαν επίσης οι δημοτικές παρατάξεις του Νάσου Ηλιόπουλου, του Παύλου Γερουλάνου, του Γιώργου Βουλγαράκη και του Βασίλη Καπερνάρου).

Για πρώτη φορά προτείνεται από τον Δήμο Αθηναίων η δημιουργία ποδηλατόδρομων σε τέτοια έκταση (έχει ξαναγίνει πρόταση για την Πανεπιστημίου) στο Κέντρο της Πρωτεύουσας και μάλιστα σε κεντρικούς άξονες: Στην Πανεπιστημίου, την, Αθηνάς, την Ερμού. Αλλά και άλλους δρόμους του ιστορικού Κέντρου.

Πρόκειται για ένα έργο με διπλή αξία και σημασία  για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας – τονίζει ο Δήμος Αθηναίων – καθώς η αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού έχει κάνει επιτακτική την ανάγκη για μια σημαντική αύξηση του δημόσιου χώρου και αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, όπως συμβαίνει αυτή την περίοδο σε πολλές μεγαλουπόλεις στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα τα σχέδια πολλών δεκαετιών για την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου γίνονται επιτέλους πραγματικότητα.

Η ζωτικής σημασίας παρέμβαση θα ξεκινήσει πιλοτικά από τα τέλη Ιουνίου, με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις να τίθενται σε άμεση εφαρμογή, τις επόμενες εβδομάδες «συστήνοντας» ξανά το αθηναϊκό κέντρο στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης. Έχοντας ως βάση αναλυτικά επεξεργασμένες μελέτες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα σχετικά με τις κυκλοφοριακές επιπτώσεις των αλλαγών που θα γίνουν.

«Ήρθε η ώρα να υλοποιηθεί ένα οραματικό έργο, που μας συστήνει την Αθήνα από την αρχή. Γιατί, με τον Μεγάλο Περίπατο, αλλάζει η φυσιογνωμία του κέντρου της πόλης αλλά και η καθημερινότητά μας» δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Ποδηλατόδρομοι στο Κέντρο της Αθήνας

Τη μελέτη με τίτλο «Επεμβάσεις Κινητικότητας στην Αθήνα λόγω κορωνοϊού» παρουσίασε ο καθηγητής του ΕΜΠ Γιώργος Γιαννής. Ο καθηγητής είχε αναλάβει από τον περασμένο Νοέμβριο να εκπονήσει μελέτη για λογαριασμό του Δήμου Αθηναίων με στόχο εκτεταμένες αναπλάσεις – πεζοδρομήσεις, μείωση κυκλοφορία στο Κέντρο – αλλά τώρα η μελέτη ήρθε και «κούμπωσε» με τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα της Πανδημίας και με τη μείωση της κυκλοφορίας.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής η μελέτη «συνέπεσε η μελέτη με τις νέες καταστάσεις διεθνώς λόγω κορωνοϊού». Και πρόσθεσε πως είναι μοναδική ευκαιρία για την Αθήνα, ώστε οι Αθηναίοι να επιστρέψουν σε μία νέα Αθήνα. «Δεν θα πρέπει να τη χάσουμε. Να μην χάσουμε αυτόν τον χώρο. Να τον αποδώσουμε στους πεζούς και τους ποδηλάτες στην πόλη».

Στην Πανεπιστημίου:

Θα υπάρχουν 3 λωρίδες για αυτοκίνητα (2 για ιχ και 1 για λεωφορεία) αντί για έξι.

Στη δεξιά πλευρά θα μεγαλώσει το πεζοδρόμιο και θα δημιουργηθεί ποδηλατόδρομος.

Επίσης προβλέπεται: αποκλειστική κυκλοφοράι ποδηλάτων σε Λ.Ολγας, Ηρώδου Αττικού, Μητροπόλεως

Ποδηλατόδρομοι στους κύριους άξονες: Πανεπιστημίου, Αθηνάς, Ερμού.

«Με τις προτεινόμενες επεμβάσεις ανοίγουμε με εμβληματικό τρόπο τον δρόμο για την εφαρμογή της νέας πολιτικής αστικής βιώσιμης κινητικότητας στον Δήμος Αθηναίων και σε όλο το Λεκανοπέδιο», τόνισε ο καθηγητής.

Οι ουσιαστικές παρεμβάσεις στον αστικό ιστό υπολογίζεται ότι θα αποδώσουν περίπου 50.000m2 ελεύθερου, Δημόσιου χώρου στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας, δημιουργώντας τον πιο όμορφο περίπατο της Ευρώπης, με συνολικό μήκος διαδρομής 6,8 χιλιόμετρα.

Μακάρι κάποιες απ’ αυτές να γίνουν σύντομα, όπως έχουν κάνει πολλές πόλεις ανά τον κόσμο μέσα στην Πανδημία.

Το μεγάλο στοίχημα είναι βέβαια, όπως τονίστηκε και από τον καθηγητή Γιώργο Γιαννή στην παρουσίαση της μελέτης, να μη χαθεί αυτή η ευκαιρία. Να μην μείνει δηλαδή στα χαρτιά αυτή η φιλόδοξη πρόταση για να αλλάξει πρόσωπο η Αθήνα.

Αναμένουμε…