«Κλείδωσαν» εν μέσω της «φουρτούνας» από την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο δύο σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού και τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», αναμένεται να περάσουν από τη Βουλή. Το πρώτο αφορά την προμήθεια από τις ΗΠΑ τεσσάρων καινούργιων ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου ΜΗ-60R («Romeo») και το δεύτερο τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, ώστε να είναι αξιόμαχες για άλλα 25 χρόνια.
Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας θεωρούν επιβεβλημένο σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία τα δύο εξοπλιστικά προγράμματα – που ούτως ή άλλως ήταν ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων – να «τρέξουν» ταχύτατα και να ξεκινήσει η υλοποίησή τους για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι το Πολεμικό Ναυτικό καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου λόγω της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, των εξελίξεων στο ενεργειακό πεδίο της κυπριακής και της ελληνικής ΑΟΖ αλλά και της σύρραξης στη Λιβύη.
Το Πολεμικό Ναυτικό θα πρέπει να υπερασπιστεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και να δηλώσει την ισχυρή παρουσία του στο πλαίσιο συμμαχικών αποστολών, όπως αυτή κατά του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. «Ομως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει χωρίς μέσα. Είναι εξαιρετικά δύσκολο» επισημαίνουν αρμόδιες πηγές. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ουδείς γνωρίζει ποιες οικονομικές συνέπειες μπορεί να έχει σε βάθος χρόνου η πανδημία. Και γι’ αυτό «ώριμα» προγράμματα πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα. Υπό αυτά τα δεδομένα, τα δύο παραπάνω προγράμματα θα πρέπει να ξεκινήσουν «χθες», καθώς η κατάσταση στο ΠΝ από πλευράς μέσων χαρακτηρίζεται οριακή.
«Πολυεργαλεία μάχης»
Η αγορά των τεσσάρων ελικοπτέρων πολλαπλών αποστολών – ανθυποβρυχιακού πολέμου ΜΗ-60R με το παρωνύμιο «Romeo» θεωρείται, δε, εξαιρετική ευκαιρία. Οι Αμερικανοί μάς προσφέρουν τα τέσσερα ελικόπτερα στην τιμή των τριών. Κι αυτό διότι η Ελλάδα κατάφερε να μπει την κατάλληλη στιγμή στην «ουρά» μιας συμφωνίας της Ινδίας για την αγορά μεγάλου αριθμού ελικοπτέρων. Το κόστος της προμήθειας υπολογίζεται σε περίπου 240 εκατ. ευρώ και το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας και ΗΠΑ (G to G) και διαδικασίας Foreign Military Sales (FMS).
Η απόκτηση των τεσσάρων ελικοπτέρων θα αναβαθμίσει σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του στόλου ελικοπτέρων του ΠΝ, αφού θα αντικατασταθεί μέρος των πεπαλαιωμένων ΑΒ-212. Τα «Romeo» έχουν υψηλού επιπέδου τεχνολογικά συστήματα και ειδικεύονται στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, αλλά έχουν δυνατότητες και κατά στόχων επιφανείας. Και βέβαια θα μπορούν να εκτελέσουν με επιτυχία και δευτερεύουσες αποστολές, όπως έρευνας και διάσωσης ή κάθετης μεταφοράς φορτίων στα πλοία του ΠΝ.
Μάλιστα, οι Αμερικανοί τόνιζαν πέρυσι ενόψει της πώλησης των ελικοπτέρων στην Ελλάδα πως «τα ελικόπτερα MH-60R θα ενισχύσουν την ικανότητα του Πολεμικού Ναυτικού να υποστηρίζει το ΝΑΤΟ και να παραμένει διαλειτουργικό με τις ΗΠΑ» και ότι θα «βελτιώσουν την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τρέχουσες και μελλοντικές απειλές».
Τέσσερις φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ
Από τη Βουλή αναμένεται να περάσει τις επόμενες ημέρες και ο διαγωνισμός για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ (πρόκειται για τις «Υδρα», «Σπέτσαι», «Ψαρά», «Σαλαμίς», πλοία ηλικίας 22-28 ετών) με κόστος περί τα 150 εκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των πλοίων σε συγκεκριμένους τομείς. Δεν αφορά τα όπλα, αλλά συντήρηση υφιστάμενων συστημάτων και αντικατάσταση αριθμού ηλεκτρονικών και συστημάτων πλατφόρμας με νέα σύγχρονης τεχνολογίας.
Με την αναβάθμιση, τα πλοία, όπως έχουν επισημάνει οι επιτελείς του ΠΝ, θα είναι αξιόμαχα αυξάνοντας την επιχειρησιακή τους ζωή για τουλάχιστον 25 χρόνια. Αν ο εκσυγχρονισμός τους ξεκινήσει φέτος, θα ολοκληρωθεί το 2024. Συνεπώς κάθε καθυστέρηση μόνο κακό κάνει στη διαθεσιμότητα πλοίων επιφανείας.
Σημειώνεται ότι οι φρεγάτες ΜΕΚΟ είναι από τα βασικά εργαλεία του ΠΝ.
Καμπανάκι
Στο μεταξύ, για τον κίνδυνο ατυχήματος στο Αιγαίο από τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα ενημέρωσε τους ομολόγους του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, κατά τη συμμετοχή του με τηλεδιάσκεψη στις στρατιωτικές επιτροπές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ χθες και προχθές. Διατύπωσε την ανησυχία του για την πρόσφατη κλιμάκωση των μεταναστευτικών ροών στον Εβρο και στο Αιγαίο, συνεπεία της εργαλειοποίησης του φαινομένου εκ μέρους της Τουρκίας.