Βαλίτσες για την Ελλάδα ετοιμάζουν πολλοί ξένοι ταξιδιώτες η οποία αναμένεται να αποτελέσει και «αεροπορική γέφυρα».
Τα πρόσφατα εγκωμιαστικά σχόλια για τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίστηκε την κρίση της πανδημίας στο ξένο τύπο, αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα χαμηλά ποσοστά σε ότι αφορά τα κρούσματα από τον κοροναϊό αποτελούν δύο από τους βασικούς παράγοντες που η χώρα μας βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα με τους ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς.
Αυτοί άλλωστε είναι και οι λόγοι που η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει restart στον Τουρισμό ανακοινώνοντας το απόγευμα πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων καθώς και ρυθμίσεις για την στήριξη της εργασίας και στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις.
Το νέο πακέτο μέτρων
Το νέο πακέτο που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:
1. Πακέτο στήριξης για Τουρισμό και Εστίαση
2. Πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας και των μισθών εποχικών και όσων μπαινοβγαίνουν σε αναστολή ή εκ περιτροπής εργασία
3. Μειώσεις ΦΠΑ από 24% σε 13% για όλη την τουριστική περίοδο σε ακτοπολοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια και σε σερβιριζόμενα ροφήματα, καφέ, χυμούς, τσάι και μη αλκοολούχα ποτά
4. Μείωση φόρου εισοδήματος ή και ΕΝΦΙΑ από φέτος για όσους εκμισθωτές υπέστησαν μείωση ενοικίου
5. Μείωση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που θα το επιλέξουν
6. Παράταση ειδικής αποζημίωσης (533-800 ευρώ), μείωση ενοικίου και αναστολής πληρωμής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις που δεν θα επαναλειτουργήσουν.
«Αεροπορική γέφυρα» με Ηνωμένο Βασίλειο
Όπως αναφέρει η Telegraph, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας θα μπορούσαν να ανοίξουν αεροπορικές γέφυρες για παραθεριστές του Ηνωμένου Βασιλείου σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων τους, καθώς οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου κλήθηκαν να επανεξετάσουν τα «μπερδεμένα» σχέδια περί 14ήμερης καραντίνας.
Ανώτεροι υπουργοί ή αξιωματούχοι από τις τέσσερις χώρες αποκάλυψαν κινήσεις για την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο τον επόμενο μήνα, μετά την πρόταση του υπουργού Μεταφορών Grant Shapps για «αεροπορικές γέφυρες» με άλλα κράτη που έχουν χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων κοροναϊού.
Παράλληλα, οι Times έχουν ανάλογο δημοσίευμα, στο οποίο οι συντάκτες γράφουν πως η Ελλάδα έχει προτείνει το άνοιγμα μιας «αεροπορικής γέφυρας» με το Ηνωμένο Βασίλειο για να επιτρέπεται στους Βρετανούς παραθεριστές να ταξιδεύουν με ασφάλεια στη χώρα χωρίς να υπόκεινται σε περιορισμούς καραντίνας.
Παρόλο που εχθές πολλά βρετανικά ΜΜΕ μετέδιδαν πως η κυβέρνηση της χώρας τους εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να υπάρξουν «αερογέφυρες» με χώρες που έχουν θέσει υπό έλεγχο την εξάπλωση του κοροναϊού, οι οποίες θα επέτρεπαν σε Βρετανούς να επισκέπτονται τους εν λόγω προορισμούς χωρίς να χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα μετά την επιστροφή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού εμφανίστηκε εχθές να υποβαθμίζει την ιδέα.
«Πρόκειται για μια επιλογή υπό εξέταση και όχι για συμφωνηθείσα κυβερνητική πολιτική», είπε εχθές η εκπρόσωπος του Αρ. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα. Μια κυβερνητική πηγή ανέφερε στην Daily Mail πως «παρόλο που οι κανόνες της καραντίνας θα αναθεωρούνται κάθε τρεις εβδομάδες, δεν θα ήταν συνετό για κάποιον να κλείσει τις καλοκαιρινές του διακοπές με την ελπίδα ότι θα ανοίξει έγκαιρα μια «αερογέφυρα». Αυτή η ιδέα μοιάζει με κάτι που μπορεί να εξεταστεί κατά την έξοδο από ένα σύστημα καραντίνας. Αλλά εμείς είμαστε ακόμα στο ξεκίνημα».
Πάντως, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στο BBC άφησε ανοιχτό οι Βρετανοί που επισκέπτονται τη χώρα μας όταν ξεκινήσει για τα καλά η τουριστική «μηχανή» να μην μπαίνουν σε καραντίνα, υπό τον όρο ότι θα ισχύει το ίδιο και για τους Έλληνες που ταξιδεύουν στη Μεγάλη Βρετανία.
Αυξηση κρατήσεων από τους γερμανούς τουρίστες
Για καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα ετοιμάζουν και οι Γερμανοί. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα στην εφημερίδα Der Stern το οποίο συνοδεύεται από video διάρκειας 12:20, στο οποίο επισημαίνεται η αύξηση της ζήτησης στις κρατήσεις για διακοπές.
Όπως τονίζει εκπρόσωπος της TUI μιλώντας στην εφημερίδα, η ζήτηση για πακέτα διακοπών σε δημοφιλείς προορισμούς έχει αυξηθεί μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Σε σχέση με τις διακοπές στο εξωτερικό επισημαίνεται πως, όταν χώρες όπως η Ελλάδα ή η Κροατία δώσουν το σύνθημα πως είναι έτοιμες να υποδεχθούν τουρίστες, τότε, η ζήτηση για διακοπές θα αυξηθεί άμεσα. Ο τουριστικός κολοσσός TUI επισημαίνει πως υπάρχει αισθητή αύξηση στις κρατήσεις για τις Βαλεαρίδες Νήσους, για την Ελλάδα και την Πορτογαλία.
Την ίδια στιγμή η εταιρεία κρατήσεων DER παρατηρεί πως, η ζήτηση για τη Μαγιόρκα, τα Κανάρια Νησιά, τις Μαλδίβες, την Ελλάδα, την Τουρκία, το Μεξικό είναι αυτή τη στιγμή χαμηλή, αλλά παρουσιάζει ανοδικές τάσεις. Από την πλευρά της, η Alltours βλέπει άνοδο των κρατήσεων για ταξίδια προς προορισμούς όπως η Κρήτη και η Αττάλεια.
Επισκέπτες από Βαλκανικές χώρες
Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, στη Σύνοδο Κορυφής του σχήματος της Τετραμερούς Διάσκεψης Ελλάδος – Βουλγαρίας – Ρουμανίας – Σερβίας, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι και φέτος η Ελλάδα περιμένει τους επισκέπτες από τις Βαλκανικές χώρες.
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκαν οι προϋποθέσεις για την ομαλοποίηση του διασυνοριακού τουρισμού και των μεταφορών, τομείς που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση και αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για την οικονομική ανάκαμψη των χωρών της περιοχής.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αμοιβαία άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί γεγονός που θα διευκολύνει την επανάληψη των ταξιδιών επιχειρηματιών, εργαζομένων και τουριστών.
Αναστολή πτήσεων έως τις 31 Μαΐου
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ανακοίνωσε προ ημερών ότι παρατείνει το διάστημα αναστολής πτήσεων για συγκεκριμένες χώρες μέχρι τις 31 Μαΐου και πως -τουλάχιστον μέχρι τότε- όλες οι διεθνείς πτήσεις θα προσγειώνονται μόνο στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Την ίδια στιγμή νέες οδηγίες για τις πτήσεις και τα μέτρα ασφαλείας που θα λαμβάνονται έδωσε η ΙΑΤΑ.
Σύμφωνα με τις οδηγίες πριν από την πτήση:
– Θα πρέπει να συλλέγονται όσο το δυνατόν πιο λεπτομερείς πληροφορίες επικοινωνίας με τους επιβάτες για τις ανάγκες της ιχνηλάτησης
– Όπου αυτό είναι δυνατό οι πληροφορίες θα πρέπει να συλλέγονται ηλεκτρονικά και πριν την άφιξη του επιβάτη στο αεροδρόμιο μέσω από πλατφόρμες όπως η eVisa
– Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δημιουργήσουν ειδικές ιστοσελίδες προκειμένου να συλλέγονται δεδομένα.
Στο check in θα πρέπει οι επιβάτες να το ολοκληρώνουν σε σημαντικό βαθμό ηλεκτρονικά πριν να φτάσουν στους αερολιμένες. Στο πλαίσιο αυτό η ΙΑΤΑ καλεί τις κυβερνήσεις να αφαιρέσουν κάθε πιθανό εμπόδιο για την εξ αποστάσεως ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Για όλους όσοι, πάντως, φτάνουν στο αεροδρόμιο για να κάνουν check-in ο οδηγός της ΙΑΤΑ συστήνει την εφαρμογή του μέτρου των αποστάσεων ενώ παράλληλα καλεί τους οργανισμούς των αεροδρομίων να προχωρήσουν σε τεχνολογίες που θα απαιτούν τη μικρότερη δυνατή επαφή.
Οδηγίες δίνονται τόσο κατά την διάρκεια της επιβίβασης, της πτήσης αλλά και της αποβίβασης των ταξιδιωτιών.