Κάποτε στο Παρίσι, μία πλούσια γυναίκα μπήκε σε ένα καφέ και είδε τον Πικάσο να κάθεται σε ένα τραπέζι. Τον πλησίασε και του είπε: «Κύριε Πικάσο, θα φιλοτεχνήσετε το πορτρέτο μου; Θα σας πληρώσω όσα μου ζητήσετε». Εκείνος παίρνει τον κατάλογο του καφέ και μέσα σε 5 λεπτά σκετσάρει στην πίσω πλευρά του το πορτρέτο της γυναίκας. «5.000 φράγκα κυρία μου», της λέει. «Μα κύριε Πικάσο, σας πήρε μόλις πέντε λεπτά». «Όχι κυρία μου, μού πήρε ολόκληρη τη ζωή μου».

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν πρόκειται για αληθινό περιστατικό ή αστικό θρύλο, ωστόσο στο βίντεο που ακολουθεί έχουμε την ευκαιρία να δούμε τον μεγάλο ζωγράφο το 1955 να ζωγραφίζει το «Κεφάλι Φαύνου» μπροστά στην κάμερα του Ανρί Ζορζ Κλουζό, σκηνοθέτη του διάσημου θρίλερ οι «Διαβολογυναίκες».

Πρόκειται για απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ «Το Μυστήριο του Πικάσο». Ο Κλουζό είχε ολοκληρώσει τα γυρίσματα της ημέρας και ρώτησε τον καμεραμάν του πόσο φιλμ είχε ακόμη. «450 πόδια» απάντησε εκείνος, που μεταφραζόταν σε πέντε λεπτά ταινίας. «Μπορείς να μας κάνεις κάτι σε πέντε λεπτά;» ρώτησε τον Πικάσο και εκείνος το έκανε σε πέντε λεπτά ακριβώς. Για την ακρίβεια (σύμφωνα με το ανέκδοτο της αρχής), σε 74 χρόνια και πέντε λεπτά…