Τετρακόσιες ενενήντα επτά γαλάζιες σημαίες θα κυματίσουν και φέτος στις ελληνικές ακτές, τοποθετώντας την χώρα μας στην δεύτερη θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες.
Η Ελλάδα επιβραβεύτηκε άλλη μία φορά για την εξαιρετική ποιότητα υδάτων και το υψηλό επίπεδο προσφερόμενων υπηρεσιών στους λουόμενους,αλλά και για την διασφάλιση τη προστασίας της Δημόσιας Υγείας.
Επίσης βραβεύτηκαν 14 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη.
Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας.
Το Προγράμμα διανύει την τεταρτη δεκαετία στη χώρα μας.
Πρωταθλήτρια Περιφέρεια αναδείχθηκε στην Ελλάδα η Χαλκιδικής με συνολικά 94 σημαίες.
Να σημειωθεί ότι η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος συνολικά 3.895 ακτές, 691 μαρίνες και 82 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.
Δείτε τη λίστα με όλες τις παραλίες με Γαλάζια Σημαία στην Ελλάδα
Τι είναι η «Γαλάζια Σημαία» – Πώς απονέμεται
Η «Γαλάζια Σημαία» απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες που πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις. Για την βράβευση- που έχει διάρκεια ενός έτους – απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κριθεί «εξαιρετική» η ποιότητα των υδάτων.
Επιπλέον, πρέπει να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη).
Σε αυτά περιλαμβάνονται – μεταξύ άλλων – η καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Σημειώνεται πως από το 2017 έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος για τα τουριστικά σκάφη στην Ελλάδα. Αυτό αφορά εταιρείες που διαχειρίζονται τουριστικά σκάφη και βραβεύονται για την αειφόρο διαχείριση τους, όταν συμμορφώνονται με 51 κριτήρια σε γενικές κατηγορίες, αλλά και με επιπλέον κριτήρια σε ειδικές κατηγορίες, όπως τα καταδυτικά σκάφη.