Καθώς οι ημέρες της καραντίνας ανήκουν στο παρελθόν, η θερμοκρασία ανεβαίνει, και η διάθεση και η αισιοδοξία επιστρέφουν, πιθανόν οι περισσότερο από εμάς να είμαστε σε θέση να παραδεχτούμε και τα θετικά των περιοριστικών μέτρων.
Ενα από αυτά είναι ο καθημερινά αυξανόμενος αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι – είτε επειδή έκλεισαν τα γυμναστήρια, είτε επειδή ήθελαν να εκτονώσουν τα έντονα συναισθήματα που βίωναν – ξεκίνησαν να τρέχουν στους δρόμους.
Η ιδιαίτερα θετική αυτή συνήθεια που αναπτύχθηκε εν μέσω πανδημίας επικροτείται από τους ειδικούς, οι οποίοι εν τούτοις επισημαίνουν ότι το τζόκινγκ έχει τα «μυστικά» του για να αποφευχθούν οι κακώσεις ή άλλα προβλήματα υγείας.
Συμβουλές
Το θέμα αυτό απασχόλησε πρόσφατα και τη φυσιοθεραπεύτρια, Monica Betchker της φημισμένης ιατρικής κλινικής «Cleveland» των ΗΠΑ, η οποία δίνει χρήσιμες συμβουλές για εκείνους που το τρέξιμο έχει γίνει αγαπημένη ρουτίνα. Σημειωτέον ότι στον οδηγό που συνέταξε η πρώτη σύσταση είναι να επικοινωνήσουν οι αρχάριοι με τον γιατρό τους, εκτιμώντας την κατάσταση της υγείας τους. Και καθώς τα μαγαζιά επαναλειτουργούν, ήρθε η ώρα για τους νέους αθλητές να αγοράσουν τα σωστά αθλητικά παπούτσια, δεδομένου ότι αποτελούν το πιο κρίσιμο αξεσουάρ κάνοντας το τρέξιμο πιο απολαυστικό και πιο ασφαλές.
«Ο τύπος του παπουτσιού πρέπει να είναι τέτοιος ώστε να συμπληρώνει τον τρόπο που το πόδι χτυπάει στο έδαφος» σημειώνει η Monica Betchker. Και καθώς οι εταιρείες γνωρίζουν ότι κάθε άνθρωπος διαφέρει, παράγουν διαφορετικά είδη παπουτσιών για τρέξιμο, ανάλογα με τις ανάγκες των καταναλωτών και τον τρόπο που πατούν το πέλμα τους – π.χ. για όσους ρίχνουν το βάρος προς τα έξω ή για όσους περπατούν πατώντας στο κέντρο σχεδόν του πέλματος.
«Εκείνοι που χρησιμοποιούνε ειδικές σόλες ή στηρίγματα για τις καμάρες θα πρέπει να τα προσθέτουν στα αθλητικά που δοκιμάζουν» συνεχίζει η ειδικός. Οι πιο μυημένοι γνωρίζουν δε ότι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να επισκεφτούν το αθλητικό κατάστημα είναι το απόγευμα – όταν δηλαδή τα πόδια τους είναι πρησμένα -, επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία κάθε τέσσερις έως έξι μήνες, καθώς τα αθλητικά παπούτσια έχουν ημερομηνία λήξης.
Πρώτα βάδην. Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με τη φυσιοθεραπεύτρια της κλινικής «Cleveland», οι πρωτάρηδες δεν είναι απαραίτητο να τρέχουν καθ’ όλη τη διάρκεια της προπόνησης, καθώς οι μεγάλες προσδοκίες σε συνδυασμό με τις χαμηλές επιδόσεις – τουλάχιστον στην αρχή – είναι πιθανόν να οδηγήσουν στην παραίτηση. «Ξεκινήσετε με ένα λεπτό τρέξιμο και δύο λεπτά βάδην, συνεχίζοντας την άσκηση για 20-30 λεπτά. Στη συνέχεια αυξήστε το τρέξιμο κατά 30 δευτερόλεπτα κάθε εβδομάδα ώστε να φτάσετε τα δέκα λεπτά τρεξίματος. Με τον τρόπο αυτόν δίνεται τη δυνατότητα στο σώμα να προσαρμοστεί ομαλά» σημειώνει η ίδια.
Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι η φυσική άσκηση να προκαλεί ευχαρίστηση και συνεπακόλουθα να μην είναι επώδυνη (κυριολεκτικά και μεταφορικά) εμπειρία. «Ασκηθείτε τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα, αλλά όχι διαδοχικά. Οταν κατακτήσετε τα 10 λεπτά συνεχόμενου τρεξίματος και τα στάδια περπατήματος δεν χρειάζονται πλέον, αυξήστε την απόσταση που διανύετε μερικά λεπτά κάθε εβδομάδα» συμβουλεύει η ειδικός, ώστε να φτάσει κανείς στον στόχο που έχει ορίσει.
Προθέρμανση
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Monica Betchker δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προθέρμανση, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα «εργαλεία» για την αποφυγή των τραυματισμών. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει το δυναμικό stretching, «που επικεντρώνεται σε ενεργές κινήσεις των αρθρώσεων και των μυών (συνήθως 10-12 επαναλήψεις), με συγκεκριμένες ασκήσεις που στοχεύουν στην ενεργοποίηση των απαραίτητων μυϊκών ομάδων. Με τον τρόπο αυτόν αυξάνονται η ισχύς, η ευελιξία και το εύρος των κινήσεων που απαιτούνται για καλύτερες επιδόσεις».
Τέλος, όλοι οι δρομείς – ανεξαρτήτως εμπειρίας και επιπέδου – δεν θα πρέπει να αμελούν την ενυδάτωση του οργανισμού τους, πίνοντας νερό πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την προπόνηση. Στην Ελλάδα δε, όπου ο ήλιος καίει, απαραίτητη είναι και η χρήση αντηλιακού για όσους προπονούνται πριν από τη δύση του ηλίου.