Για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος πανδημίας που τοποθετείται χρονικά στο φθινόπωρο, προετοιμάζεται η Ελλάδα, με τους ειδικούς να διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα.
Το καλοκαίρι ξεκινά από καλό σημείο επιδημιολογικά, καθώς όπως τονίζουν οι επιστήμονες, η επίδραση από τη χαλάρωση των μέτρων είναι καλή και μέχρι στιγμής η καμπύλη της επιδημίας είναι πάρα πολύ χαμηλά.
Προειδοποιούν όμως για τους συνωστισμούς, τονίζοντας ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή και τήρηση των μέτρων καθώς μπορεί να ανατραπεί ταχύτατα η καλή εικόνα και αντί του φθινοπώρου, να εμφανιστεί το δεύτερο κύμα του κοροναϊού, νωρίτερα και δη το καλοκαίρι.
Βασικό μέλημα ενόψει του πιθανολογούμενου δεύτερου κύματος είναι να χτιστεί σταδιακά ανοσία στην κοινότητα, ώστε να αντέξει το Σύστημα Υγείας. Οι ειδικοί εξάλλου εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρχει εμβόλιο για τη νόσο Covid19 .
Τι λένε οι ειδικοί
«Αν δεν εφαρμόσουμε τα μέτρα θα έχουμε και δεύτερο κύμα, όχι από το χειμώνα, αλλά από το καλοκαίρι» προειδοποιεί ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, συμπληρώνοντας πως τίθεται μεγάλο ζήτημα για τις εικόνες συνωστισμού.
«Είναι πιθανό (η επίδραση του συνωστισμού) να φανεί σε δύο βδομάδες από τώρα στην καμπύλη της επιδημίας. Μπορεί ανά πάσα στιγμή η ωραία εικόνα που έχουμε τώρα να ανατραπεί ταχύτατα. Ο ιός δε συγχωρεί κανένα λάθος. Λάθος σημαίνει καταστροφή. Ο ιός θα χτυπήσει ανελέητα», ανέφερε μιλώντας στον Σκάι.
Αναφερόμενος στο δεύτερο κύμα κοροναϊού που είναι πολύ πιθανό να υπάρξει από το φθινόπωρο, το μήνυμα που έστειλε είναι το εξής: «Δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Είναι ο έβδομος κοροναϊός που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Περιμένουμε δεύτερο κύμα όταν κλείσουν τα παράθυρα και ανοίξουν τα σχολεία. Η Υγεία θα είναι καλύτερη, το φάρμακο θα το έχουμε και θα έχουμε μάθει να ζούμε με τον ιό. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε καραντίνα ξανά», επεσήμανε μιλώντας στο Open, ο κ. Σύψας.
«Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά μπορεί να σταματήσει ο τουρισμός»
Σύμφωνα με τον κ. Σύψα ο κίνδυνος των εισαγόμενων κρουσμάτων υπάρχει, μιας και δεν θα γίνονται τεστ κοροναϊού στους τουρίστες πριν έρθουν στη χώρα μας», ωστόσο, έσπευσε να καθησυχάσει λέγοντας ότι: «θεωρώ ότι θα περάσουμε το καλοκαίρι χωρίς κρούσματα, θα αντιμετωπίσουμε σποραδικά κρούσματα, αλλά θα τα αντιμετωπίσουμε επαρκώς».
Για τους τουρίστες που θα φτάσουν στη χώρα μας, ο λοιμωξιολόγος επισήμανε: «Θα γίνεται τεστ. Αν έρχεται ο επισκέπτης από ενδημική χώρα θα κάνουμε περισσότερα τεστ. Όταν μεταβεί στον τόπο που θα κάνει διακοπές, θα υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης σε περίπτωση που εμφανίζει ύποπτα συμπτώματα. Θα γίνεται άμεσα τεστ αν υπάρχουν ύποπτα συμπτώματα και θα απομονώνεται αμέσως. Στη συνέχεια θα ακολουθεί η ιχνηλάτηση».
«Κανόνας απαράβατος, θα είναι η απόσταση», επεσήμανε για μία ακόμα φορά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, τονίζοντας ότι θα τηρούμε αποστάσεις «ανεξαρτήτως προελεύσεως. Η απόσταση θα γίνει ο μεγάλος κανόνας. Όχι να πούμε, είναι φίλος μου, τον ξέρω, τον βλέπω καλά. Μεγάλο λάθος. Όπως τηρούμε απόσταση από τον τουρίστα, θα τηρούμε και από τον Ελληνα που γνωρίζουμε».
«Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά και υπάρχει μεγάλη εισροή εισαγόμενων κρουσμάτων μπορεί και να σταματήσει ο τουρισμός», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Αισιοδοξία για το εμβόλιο
Αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρχει εμβόλιο για τη νόσο Covid19 δηλώνει στο Πρακτορείο Fm, ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης.
Επισημαίνει ακόμη ότι η πλήρης κανονικότητα στη ζωή μας θα επανέλθει με την κυκλοφορία του εμβολίου, το οποίο πιστεύει ότι θα προηγηθεί χρονικά μίας πολύ αποτελεσματικής θεραπείας.
Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας η επιδημία έχει τεθεί υπό έλεγχο, αναφέρει ο κ. Μαγιορκίνης, τονίζοντας όμως ότι υπάρχουν «αλυσίδες σχετιζόμενων κρουσμάτων, που μας υπενθυμίζουν τη δυνατότητα του ιού να ξεφύγει με δυναμική υπερμετάδοσης».
Η εικόνα στην Ελλάδα 19 μέρες μετά την καραντίνα
Αναφορικά με την εικόνα στην Ελλάδα, 19 ημέρες μετά την έξοδο από την καραντίνα ο κ. Μαγιορκίνης επισημαίνει:
«Ο αριθμός των ορφανών κρουσμάτων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, σταθερά κάτω από 10. Αυτό σημαίνει ότι η επιδημία έχει τεθεί υπό έλεγχο. Την ίδια στιγμή όμως βλέπουμε αλυσίδες σχετιζόμενων κρουσμάτων, που μας υπενθυμίζουν τη δυνατότητα του ιού να ξεφύγει με δυναμική υπερμετάδοσης, όπως είδαμε χθες. Δηλαδή 21 κρούσματα εκ των οποίων τα δύο ορφανά και τα 19 από αλυσίδα μετάδοσης.
Ερωτηθείς για το τι ρόλο έπαιξαν τα μπάνια του λαού και ο συγχρωτισμός στις πλατείες είπε ότι προς το παρόν είναι νωρίς για να εκτιμήσουμε την επίδραση από τα μπάνια του λαού, ενώ ο συγχρωτισμός στις πλατείες δεν φαίνεται να συμμετείχε σε γεγονότα υπερμετάδοσης.
«Θα πρέπει ωστόσο να είμαστε επιφυλακτικοί στις ερμηνείες που δίνουμε σε περίοδο ύφεσης της επιδημίας, διότι είναι και θέμα τύχης αν θα μπει ένα κρούσμα στις δυνητικές εστίες» σημειώνει.
Ο κ. Μαγιορκίνης τονίζει ακόμη πως η επιστροφή στην κανονικότητα είναι κάτι που πρέπει να γίνει. «Οπότε δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι είναι πείραμα, και όπως έχουμε συζητήσει πρέπει να γίνει σταδιακά για να μπορούμε να ελέγχουμε με επιδημιολογικό τρόπο, πόσα κρούσματα αυξάνονται, και αν η επιδημία εξακολουθεί να βρίσκεται υπό έλεγχο.
Η πλήρης κανονικότητα σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε θα αργήσει και πιθανώς να πρέπει να περιμένουμε την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου, για να μπορέσουμε να πούμε ότι έχουμε γυρίσει στην πλήρη κανονικότητα, που είχαμε πέρυσι τέτοια εποχή».
Ερωτηθείς αν θα συνεχίσουμε να ζούμε με το social distancing (κοινωνική αποστασιοποίηση), την τηλεργασία και όλα τα μέτρα που τώρα παίρνουμε, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, απαντά:
Είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να χρησιμοποιούμε όλα αυτά τα μέτρα, μέχρι να έχουμε μία πολύ αποτελεσματική θεραπεία, ή ένα εμβόλιο, το οποίο θα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό.
Δημόπουλος στο in.gr : Πότε θα έρθει το δεύτερο κύμα της πανδημίας
Μπορεί η Ελλάδα να τα πήγε εξαιρετικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ωστόσο οι επιστήμονες και οι Αρχές της χώρας παραμένουν σε εγρήγορση καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα έχουμε ένα δεύτερο κύμα.
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο in.gr αναφέρθηκε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.
«Δεν μπορεί να ξέρει κανείς πότε θα έρθει ακριβώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα. Βλέπουμε ένα χαμηλό ποσοστό ασθενών να έχει αναπτύξει αντισώματα. Πιθανό να γίνει όπως με τη γρίπη που ξεκινάει τον Οκτώβριο και κορυφώνεται τον Φεβρουάριο».
Πώς πρέπει να θωρακιστεί η χώρα ενόψει του δεύτερου κύματος
Στο μυαλό όλων έρχεται, θέλοντας και μη, το ενδεχόμενο να αναγκαστεί η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει – σε περίπτωση ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας – σε νέο lockdown προκειμένου να προστατευθούν οι ευπαθείς ομάδες.
Παρά τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής, χρειάζονται περαιτέρω βήματα – σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο – ώστε να είμαστε ακόμη πιο έτοιμοι.
«Θέλει ενίσχυση ο ΕΟΔΥ ,να υπάρχουν άτομα που θα κάνουν πιο πολλά τεστ και ιχνηλάτηση κρουσμάτων με το που θα διαγνωσθεί σε κάποιον ο ιός.
Επίσης, χρειάζεται αρτιότερος τεχνολογικός εξοπλισμός, επάρκεια σε υλικά για το νοσηλευτικό προσωπικό και βεβαίως προσλήψεις για τις Δομές Υγείας».