Σε «εκστρατεία» κεφαλαιοποίησης της επιτυχίας της Ελλάδας στη διαχείριση της πανδημίας επιδίδεται ο Πρωθυπουργός, με παρεμβάσεις του σε διεθνή φόρα και μεγάλα μέσα ενημέρωσης και με τις απευθείας συνομιλίες του με ξένους ηγέτες.
Μετά τη συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Bild (και στο κανάλι Bild TV), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει σήμερα να προβάλλει την εικόνα της «ασφαλούς Ελλάδας» μέσω… Ουάσινγκτον, μιλώντας σε εκδήλωση του γνωστού think tank Brookings.
Το αμερικανικό ινστιτούτο σε συνεργασία με το Miller Center του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια έχουν προσκαλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλήσει για τις επόμενες προκλήσεις της Ελλάδας, μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Στην τηλεδιάσκεψη (σε live streaming στις 5 το απόγευμα) αναμένονται πρωθυπουργικά μηνύματα για τον τουρισμό, την επομένη μέρα για την οικονομία καθώς και για την επικείμενη πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, μετά την πρωτοβουλία του γαλλο-γερμανικού άξονα. Τον Πρωθυπουργό θα προλογίσουν ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, Τζέιμς Ράιαν, και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Brookings, Τζον Αλλεν και την τηλεδιάσκεψη θα συντονίσουν ο Ουίλιαμ Ανθόλις του Miller Center και η Αμάντα Σλοτ του Brookings.
Στο μεταξύ ο Πρωθυπουργός συμμετείχε νωρίτερα στην πρωτοβουλία του Αυστριακού καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς για τακτικές τηλε-συζητήσεις με το κλαμπ των «πετυχημένων χωρών”. Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, οι ηγέτες οκτώ χωρών που βρίσκονται στην ίδια φάση επανεκκίνησης των οικονομιών τους τόνισαν ότι τα αποτελέσματα από τις πρώτες εβδομάδες επαναλειτουργίας δραστηριοτήτων είναι θετικά, καθώς ο αριθμός νέων κρουσμάτων παραμένει χαμηλός. Θετική είναι η εικόνα και από την επαναλειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους ομολόγους του για το σχέδιο της κυβέρνησης να ανοίξει στις 15 Ιουνίου τις πτήσεις προς την Αθήνα για τους επισκέπτες από χώρες με παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα, ακολουθώντας τη στρατηγική των δειγματοληπτικών τεστ. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης οι Πρωθυπουργοί της Δανίας, της Νορβηγίας, της Τσεχίας, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και του Ισραήλ.