Ρεύμα… επιδοτήσεων, φορολογικών και διοικητικών κινήτρων για την ηλεκτροκίνηση ιδιωτικών και δημόσιων οχημάτων προβλέπουν οκτώ παρεμβάσεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Μεταξύ άλλων και σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπεται επιδότηση 5.000 ευρώ για απόκτηση ηλεκτρικού ΙΧ, φορολογικά κίνητρα για εταιρείες που θα συμπληρώσουν τον στόλο των οχημάτων τους με τέτοια οχήματα, ελεύθερη στάθμευση, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει και την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων στη χώρα και ιδίως στις λιγνιτικές περιοχές με την κατασκευή εργοστασίων και γραμμών παραγωγής εξαρτημάτων αλλά και ηλεκτροκίνητων οχημάτων.
Οι κύριοι άξονες του νομοσχεδίου παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη στα μέλη της κυβέρνησης που συνεδρίασαν υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το περιεχόμενό τους επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα των «ΝΕΩΝ» στις 7 και 18 Μαΐου.
Οι διατάξεις που προετοιμάζονται και αναμένεται να ανακοινωθούν αναλυτικά την ερχόμενη εβδομάδα εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό για «πράσινες» μετακινήσεις και βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις.
Τι προβλέπεται
Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο προβλέπονται μεταξύ άλλων:
1Οικολογικό μπόνους (επιδότηση) για απόκτηση ηλεκτρικού ΙΧ, δικύκλου, ποδηλάτου και μικρών βαν που απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα, εταιρείες και ταξί.
Σύμφωνα με πληροφορίες για τα ΙΧ η επιδότηση θα είναι της τάξης των 5.000 ευρώ, ενώ για τα ταξί και τα μικρά βαν δεν αποκλείεται το ποσό να ανεβαίνει στις 8.000 ευρώ. Στα ηλεκτρικά δίκυκλα και ποδήλατα η ενίσχυση θα είναι ποσοστιαία.
2Φορολογικά κίνητρα σε εταιρείες για απόκτηση ή και χρήση ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και προμήθεια και εγκατάσταση υποδομών φόρτισης.
Πηγές αναφέρουν πως προβλέπονται μείωση του ΦΠΑ και εκπτώσεις στις δαπάνες.
3Κίνητρα για προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων στην αλυσίδα της ηλεκτροκίνησης, με στόχευση στις λιγνιτικές περιοχές.
Πρόκειται για το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης και αποσκοπεί στην κατασκευή εργοστασίων και γραμμών παραγωγής εξαρτημάτων, εξοπλισμού, φορτιστών αλλά και ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Σκοπός είναι οι υποψήφιοι επενδυτές να εγκατασταθούν στη Δυτική Μακεδονία, στις περιοχές οι οποίες θα χρειαστούν ενέσεις ανάπτυξης και ρευστότητας μετά το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων.
4Δωρεάν στάθμευση σε ελεγχόμενες θέσεις για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης και φόρτισης από τους δήμους.
5Μέτρα για διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στο Δημόσιο.
6Υποχρέωση για εγκατάσταση σημείων φόρτισης σε κάθε νέο κτίριο και διευκολύνσεις για εγκατάστασή τους στα υφιστάμενα κτίρια.
7Ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών φόρτισης με ανταγωνιστικούς όρους που «ξεκλειδώνει» επενδύσεις.
8Κανόνες ασφαλείας για την εγκατάσταση και τη λειτουργία των φορτιστών. Εκπαίδευση των τεχνικών των συνεργείων.
Στόχος του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) είναι ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών στη χώρα. Μάλιστα οι σχεδιασμοί δείχνουν 350.000 ηλεκτρικά οχήματα, ήτοι 1 στα 3, να κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους το 2030.
Πολύ νωρίτερα, με βάση το ΕΣΕΚ προσδοκάται ότι χάρη στα κίνητρα και τα μέτρα που θα θεσπιστούν το 2020 τα ηλεκτροκίνητα οχήματα να είναι από 1.150 έως 1.260 και το 2021 να κυμαίνονται από 3.450 έως 3795, με βάση το σενάριο που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για τη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης. Θα αντιστοιχούν στο 0,9% με 1% της αγοράς των ΙΧ για φέτος και στο 2,5% με 3% το 2021. Σήμερα κυκλοφορούν μόλις 315 ηλεκτροκίνητα οχήματα.
Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει υπολογίσει ότι οι δημόσιες εγκαταστάσεις ημιταχείας φόρτισης που θα απαιτηθούν στη χώρα κυμαίνονται ανάλογα με τον βαθμό διείσδυσης της ηλεκτροκίνησης από 1.078 έως 3.057 – με επικρατέστερο το σενάριο των 1.448.
Οι σταθμοί ταχείας φόρτισης που χρειάζονται και πρέπει να τοποθετηθούν σε οδικούς άξονες, λιμάνια και αεροδρόμια κυμαίνονται από 296 έως 338 με επικρατέστερη την εκδοχή των 338.