Την περίμετρο των επιχειρήσεων που θα μπορούν να συμμετάσχουν στην επιστρεπτέα προκαταβολή ανοίγει η κυβέρνηση με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να δηλώνει ότι στο δεύτερο κύκλο θα ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως νομικής μορφής ακόμα και ορισμένες ατομικές επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό οι οποίες είχαν εξαιρεθεί από την πρώτη φάση.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη για την επιστρεπτέα προκαταβολή ανέφερε τα εξής:
– Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου θα τεθεί σε εφαρμογή η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους περίπου 1,4 δισ. ευρώ και τα ποσά θα καταβληθούν στους δικαιούχους μέχρι αρχές Ιουλίου.
– Το νέο πρόγραμμα θα αφορά μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων, αφού θα ενσωματώνονται πλέον στοιχεία μείωσης τζίρου και Απριλίου και Μαΐου.
– Θα διευρυνθεί και η περίμετρος των επιχειρήσεων που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο σχήμα στήριξης, ώστε να συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που δεν είχαν μπει στην πρώτη φάση.
– Θα μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι εταιρείες, ανεξαρτήτως νομικής μορφής. Σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστεί και η ένταξη συγκεκριμένων περιπτώσεων ατομικών επιχειρήσεων που δεν απασχολούν προσωπικό, αλλά ασκούν δραστηριότητα που χρήζει στήριξης.
– Θα μπορούν να συμμετάσχουν και οι εταιρείες που έλαβαν δάνειο κατά τον πρώτο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, με την προϋπόθεση ότι και τα νέα στοιχεία που θα προκύπτουν για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο θα επιβεβαιώνουν τη μείωση του τζίρου τους. Ωστόσο, από το ποσό που θα προκύπτει ότι δικαιούνται, θα αφαιρείται το ποσό που έχουν ήδη λάβει.
Πάνω από 51.500 επιχειρήσεις στην α’ φάση
Στον πρώτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής περισσότερες από 51.500 επιχειρήσεις έλαβαν ποσά συνολικού ύψους 580 εκατ. ευρώ, δηλαδή – κατά μέσο όρο – περίπου 11.000 ευρώ ανά επιχείρηση.
Από αυτές, 7.437 επιχειρήσεις δεν έχουν εργαζόμενους, 29.664 επιχειρήσεις έχουν από 1 έως 5 εργαζόμενους και 11.211 επιχειρήσεις διαθέτουν από 6 έως 20 εργαζόμενους. Δηλαδή, το 58% των συνόλου των βοηθούμενων επιχειρήσεων διαθέτει από 1 έως 5 εργαζόμενους και το 94% μέχρι 20 εργαζόμενους, στοιχείο που δείχνει ότι βοηθήθηκαν κυρίως οι πολύ μικρές και οι μικρές επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις από 1 έως 50 εργαζόμενους, που συνιστούν το 84% του συνόλου των επωφελούμενων επιχειρήσεων, μοιράστηκαν το 80% των διαθέσιμων πόρων.