Με την επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων 2,5 μήνες μετά το τελευταίο «κουδούνι» ολοκληρώνεται η επιστροφή στην κανονικότητα για όλους τους μαθητές.
Από το πρωί, χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα βρίσκονται και πάλι στον γνώριμο χώρο του σχολείου, σε ένα σκηνικό – εξαιτίας των μέτρων προστασίας που πρέπει να τηρήσουν – το οποίο είναι πρωτόγνωρο γι΄ αυτά.
Δεκαπέντε μαθητές ανά τμήμα, χωριστά διαλείμματα, αντισηπτικά είναι μερικές μόνο από τις αλλαγές που θα έχουν οι μικροί μαθητές στα σχολεία.
Τα παιδιά όλο αυτό το διάστημα του… εγκλεισμού έκαναν μαθήματα μέσω των υπολογιστών προσπαθώντας να διατηρήσουν την επαφή με το σχολείο, τη δασκάλα και τους συμμαθητές τους.
Από σήμερα όμως έχουν και πάλι την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα μαθήματα από κοντά και να μάθουν να τηρούν όλα τα μέτρα ασφαλείας.
Το στοίχημα της επιστροφής
Δύο είναι τα στοιχήματα που πρέπει να κερδηθούν με την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία. Το ένα αφορά το αν θα επιστρέψει η πλειοψηφία των μαθητών και το δεύτερο κατά πόσο θα μπορέσουν οι μικροί μαθητές να τηρήσουν τα μέτρα ασφαλείας.
Αρκετοί γονείς ακόμη παραμένουν προβληματισμένοι για αν πρέπει να στείλουν τα παιδιά στα σχολεία και ως εκ τούτου θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τις επόμενες ημέρες, πόσοι μαθητές επέστρεψαν για να κάνουν μαθήματα έως και τις 26 Ιουνίου που θα παραμείνουν ανοιχτά τα δημοτικά.
Ζαχαράκη: Σημαντικό για τους μαθητές η επιστροφή στο σχολείο
Για την επιστροφή των μαθητών στα δημοτικά, μίλησε το πρωί η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, τονίζοντας μεταξύ άλλων πώς είναι σημαντικό ότι επανασυνδέονται τα παιδιά με το σχολείο.
«Έμειναν πολύ καιρό στο σπίτι. Θα είναι σημαντικό και ψυχολογικά» είπε χαρακτηριστικά η κ. Ζαχαράκη, αλλά σημείωσε ότι αυτή η επιστροφή έχει δυσκολίες, καθώς διαθέτει τα χαρακτηριστικά των κανόνων.
«Στα παιδιά δίνουμε την παραίνεση της κοινωνικότητας. Τώρα όμως θα πρέπει να προσέξουν τους κανόνες» είπε.
«Στα νηπιαγωγεία οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να φροντίζουν να μην αναμειγνύονται οι ομάδες» πρόσθεσε και εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στους δασκάλους και τις δασκάλες.
«Θα είναι ένα απαιτητικό εγχείρημα αλλά θα φανεί ότι θα είμαστε ουσιαστικοί στην επάνοδο των μαθητών» δήλωσε η κ. Ζαχαράκη.
Τέλος, για την άδεια ειδικού σκοπού στον ιδιωτικό τομέα έκανε γνωστό ότι οι εργαζόμενοι γονείς θα μπορούν να κάνουν χρήση του μειωμένου ωραρίου προκειμένου να παραλάβουν τα παιδιά τους από το σχολείο, καθώς δεν λειτουργούν τα ολοήμερα.
Το νέο τοπίο στα δημοτικά
Σε όλες τις σχολικές αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά και προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα (κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού). Επίσης οι αίθουσες θα αερίζονται φυσικά.
Τα διαλείμματα θα γίνονται σε διαφορετικές ώρες για τη μείωση του συγχρωτισμού, και δεν θα λειτουργούν τα κυλικεία.
Όπως και για τα γυμνάσια και τα λύκεια, έτσι και για τις εκπαιδευτικές δομές που ανοίγουν υπάρχει η δυνατότητα για σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία από εκπαιδευτικούς για όσους μαθητές εμπίπτουν σε κατηγορίες που δικαιολογούν την απουσία τους.
Υπάρχει επίσης η δυνατότητα απουσίας μαθητή, στη βάση απλής υπεύθυνης δήλωσης γονέα ή κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου στο σπίτι που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή νοσεί.
Πρεμιέρα και για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς
Μαζί με τα δημοτικά σχολεία ανοίγουν και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, με το κύριο ερώτημα να παραμένει πώς θα τηρήσουν τα μικρά παιδιά τους κανόνες ασφαλείας.
Σύμφωνα με τους παιδαγωγούς αυτό θα επιτευχθεί με τη μορφή παιχνιδιού που θα έχουν αυτοί οι κανόνες.
Τα παιδιά θα θερμομετρούνται όταν φεύγουν από το σπίτι για να πάνε στον βρεφονηπιακό και παιδικό σταθμό, αντισηπτικά και καθαριστικά θα υπάρχουν σε όλους τους χώρους, ενώ προαιρετική θα είναι η χρήση μάσκας από τους παιδαγωγούς.
Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η νηπιαγωγός Ηλιάνα Κάππα υπογράμμισε ότι και στα νηπιαγωγεία και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς έχουν ληφθεί υπόψιν όλες οι οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για την επαναλειτουργία τους.
Παράλληλα, τόνισε ότι τα παιδιά είναι χαρούμενα που επέστρεψαν στις τάξεις τους, ενώ συμπλήρωσε πως θα τηρούνται όλες οι αποστάσεις ασφαλείας, ακόμα και στα παιχνίδια.