Γνωστές και σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο χαρακτήρισε τις θέσεις και τις κινήσεις της Άγκυρας, ο τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκεργκιν, σε σχέση με τη δημοσίευση στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως των αιτήσεων της τουρκικής ΤΡΑΟ για άδεια έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Πιο συγκεκριμένα ο Μπ. Οζούγκεργκιν, ο οποίος εκλήθη στο ΥΠΕΞ, όπου του διενεργήθηκε διάβημα απάντησε –σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές- ότι οι θέσεις της Τουρκίας όσον αφορά τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων και των θεμάτων οριοθέτησης, του προβλήματος της Κύπρου, της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, της Λιβύης και της περιοχής ως συνόλου είναι καλά γνωστές και διαφανείς και ότι οι κινήσεις που γίνονται είναι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
Ο τούρκος πρέσβης ανέφερε, ακόμα, επίσης ότι η Άγκυρα έχει επανειλημμένα καλέσει σε διάλογο την Ελλάδα, χωρίς να λάβει απάντηση.
Ο Οζούγκεργκιν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είπε επίσης ότι ποτέ δεν είναι αργά για τους γείτονες όχι μόνο να συζητήσουν, αλλά να ακούσουν και ο ένας τον άλλο, για να προσθέσει ότι το κλειδί είναι να μιλούν μεταξύ τους και όχι να μιλά ο ένας για τον άλλο.
Δένδιας: Θα αντιμετωπιστεί η πρόκληση
Λίγο νωρίτερα, ο τούρκος πρέσβης στην Αθήνα κλήθηκε στο ελληνικό ΥΠΕΞ, όπου του επιδόθηκε το διάβημα.
Υπενθυμίζεται ότι για «παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου και μία ακόμη ενέργεια που αποπειράται να σφετεριστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» έκανε λόγο νωρίτερα, με δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
«Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα. Αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας. Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει», ανέφερε ακόμη στη δήλωσή του ο Ελληνας ΥΠΕΞ.
Η Τουρκία ζητά άδεια για έρευνες ανοικτά των 6 ναυτικών μιλίων
Στο τελευταίο επεισόδιο της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας η Άγκυρα, «βάζει φωτιά» στη Μεσόγειο, ζητώντας άδεια για να πραγματοποιήσει έρευνες σε οικόπεδα που συνδέονται με το τουρκολυβικό μνημόνιο και επί της ουσίας βρίσκονται στα 6 ναυτικά μίλια, γεγονός που ουσιαστικά αμφισβητεί ολόκληρα ελληνικά νησιά.
Η αίτηση της κρατικής εταιρείας ΤΡΑΟ στην τουρκική κυβέρνηση να της δοθεί άδεια για έρευνες σε οικόπεδα πολύ κοντά στα ελληνικά νησιά είχε γίνει από τα τέλη Απριλίου. Τώρα αναρτήθηκε αυτό το αίτημα και είναι δεδομένο ότι θα γίνει δεκτό από την Αγκυρα.
O υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ διεμήνυσε εκ νέου, κατά την αναχώρηση του γεωτρύπανου «Φατίχ» από το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης με προορισμό τη Μαύρη Θάλασσα, πως σε 3 με 4 μήνες θα ξεκινήσουν έρευνες στις περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου. Ο Ντονμέζ υπενθύμιζε ότι η κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας (ΤPAO) έχει υποβάλει αίτηση για έρευνες στην περιοχή του μνημονίου. Και πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι μετά τις απαιτούμενες διαδικασίες θα ξεκινήσουμε τις δραστηριότητές μας σε 3-4 μήνες. Θα ξέρουμε ακριβώς πού να πραγματοποιήσουμε γεώτρηση μετά τις σεισμικές έρευνες και την ανάλυση των δεδομένων».