Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να οχυρωθεί στον Έβρο προκειμένου να αποτρέψει ένα νέο κύμα εισροής μεταναστών και προσφύγων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας διαφοροποιήθηκε ανοιχτά για τον φράχτη στον Έβρο τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι χρειάζεται να υπάρχει κάποια δίοδος για εκείνους που επιθυμούν πολιτικό άσυλο.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι δεν μπορεί να φανταστεί μια ανθρωπότητα που θα στηρίζεται στους φράχτες.
Μιλώντας στο Θέμα fm, τόνισε ότι ήδη υπάρχει φράχτης 12 χιλιομέτρων στον Έβρο, επεσήμανε πως χρειάζεται να υπάρχει κάποια δίοδος για εκείνους που επιθυμούν πολιτικό άσυλο και πρόσθεσε πως η δική του άποψη είναι πως οι φράχτες δεν αποτελούν λύση.
Όπως είπε, δεν μπορεί να φανταστεί μία ανθρωπότητα η οποία θα στηρίζεται στους φράχτες. «Πάμε να φτιάξουμε μία ενωμένη Ευρώπη, δύναμη ειρήνης και ξαφνικά εμφανίζονται φράχτες στην Ουγγαρία, στην Πολωνία, στην Αυστρία».
Ποια είναι τελικά η στάση του ΣΥΡΙΖΑ
Ανέφερε δε ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον η κυβέρνηση αποφάσισε να φτιάξει φράχτη, είναι να υπάρξουν συγχρόνως ανοιχτές δίοδοι για αυτούς που επιθυμούν άσυλο, επαναλαμβάνοντας ότι οι δρόμοι που ενδεχομένως χρησιμοποιήσουν οι διακινητές να μην είναι ο Έβρος, αλλά τα παράλια της Τουρκίας και του νομού Έβρου. Συμφώνησε ότι χρειάζεται «αυστηρή επιτήρηση και ιδίως όταν υπάρχει γνώση ότι μία χώρα χρησιμοποιεί ανθρώπους και τους πείθει να περάσουν στα σύνορα της Ελλάδας».
Για τα ανοιχτά ζητήματα με την Τουρκία, τα οποία όπως είπε ο κ. Βίτσας τα έχει ανοίξει η Τουρκία, χρειάζεται να υπάρξει συνεννόηση και συμβούλιο πολιτικών αρχηγών μετά από προετοιμασία, έστω και στο επίπεδο ανταλλαγής γνωμών, μιας και αυτό που χρειάζεται συγχρόνως κατά τον κ. Βίτσα είναι το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας λέγοντας πως «έχουμε το ναύαρχο τον Διακόπουλο σαν σύμβουλο ασφαλείας, αλλά δεν έχει ένα συμβούλιο, δηλαδή νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πρώην αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, πρώην αρχηγοί των όπλων, εξαίρετοι διπλωμάτες», αποσαφηνίζοντας ότι ο ίδιος δεν αναφέρεται σε διακομματική επιτροπή.