Μόνο το 15% των επιχειρήσεων είναι ασφαλείς σε περίπτωση ενός δεύτερου lockdown ενώ το 46% των επιχειρήσεων εκτιμούν ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει εντός του 2021.
Αυτά υπογραμμίζει στην έρευνα της EndeavorGreece η οποία πραγματοποιήθηκε σε επιχειρήσεις για να μετρήσει τις επιπτώσεις του δίμηνου « αποκλεισμό» της αγοράς αλλά και το τι επιφυλάσσει η επόμενη μέρα για τις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της , οι μισές επιχειρήσεις προκύπτει ότι διέκοψαν εντελώς ή τμήμα της εμπορικής τους δραστηριότητας στο διάστημα των τελευταίων δύο μηνών, ενώ το 13% να διέκοψε εντελώς. Μάλιστα το ίδιο διάστημα σχεδόν οι έξι στις δέκα επιχειρήσεις ( 57% ) σημείωσε μείωση των ετήσιων εσόδων τους, με το 17% αυτών να έχει καταγράψει πτώση τζίρου που κυμαίνεται από 60 έως και 100%. Ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που βρήκαν ευκαιρία στις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν .Έτσι περισσότερες από δύο στις δέκα επιχειρήσεις (24% ) σημείωσε ανάπτυξη .
Το lockdown έφερε περικοπές και απολύσεις
Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που αντιμετώπισε ο επιχειρηματικός κόσμος και ξεπερνούν και αυτές της οικονομικής κρίσης των προηγούμενων ετών και των μνημονίων ανάγκασε πάνω από τις μισές εταιρείες να έχουν θέσει μέρος ή σύνολο του προσωπικού τους σε αναστολή. Ωστόσο μέχρι σήμερα μόνο το 10% των επιχειρήσεων έχει προχωρήσει σε απολύσεις και περικοπές. Όμως σύμφωνα με τους επιχειρηματίες το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς το 30% των επιχειρηματιών δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και προσωπικού, της τάξης έως και του 20% μέχρι το τέλος του 2020.
Ψάχνουν σωσίβιο τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί
Ενδιαφέρον ,σύμφωνα με την έρευνα της EndeavorGreece , παρουσιάζουν τα στοιχεία που προκύπτουν σχετικά με τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και επιλέγουν να αξιοποιήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης. Περισσότερες από τις μισές (51% των επιχειρήσεων) δήλωσαν πως έχουν προχωρήσει σε αναστολή εργασίας σημαντικού τμήματος του προσωπικού τους. Σχεδόν τέσσερις στις δέκα (35% ) έχουν λάβει την έκπτωση του 40% του επαγγελματικού τους ενοικίου και το 46% έχει προχωρήσει σε αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων.
Εξίσου σημαντικό είναι και το ποσοστό εκείνων που επιχειρούν να αξιοποιήσουν τα προγράμματα χρηματοδότησης με το 55% να έχει ακολουθήσει μέτρα διεύρυνσης της χρηματοδότησής τους και μόνο το 20% των επιχειρήσεων να μην έχει αξιοποιήσει κανένα μέτρο στήριξης.
Πρόβλημα η ρευστότητα
Πάντως έξι στις δέκα επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, με ταμειακά διαθέσιμα που τους επιτρέπουν να συνεχίσουν να λειτουργούν για διάστημα μικρότερο των 6 μηνών, ενώ από αυτές οι τρεις στις δέκα δηλώνουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα και εξασφαλισμένη ρευστότητα για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους έχει μόνο το 15% των επιχειρήσεων.
Τέλος, η υγειονομική κρίση επαναπροσδιόρισε σημαντικά και τα σενάρια βάσει των οποίων οι επιχειρήσεις καθορίζουν και υλοποιούν το στρατηγικό τους σχεδιασμό. Έτσι περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις ( 53%) λειτουργούν θεωρώντας ότι η ύφεση θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2020. Η μια στις δέκα επιχειρήσεις σχεδιάζει την λειτουργία της με δεδομένο ότι η κρίση θα κρατήσει έως το τέλος 2021 και το 3% μέχρι το 2022. Πάντως υπάρχουν και οι πιο αισιόδοξοι που λειτουργούν με το σενάριο επιστροφής στην ανάπτυξη ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι 2020 και αντιπροσωπεύουν το 34% του συνόλου.
Όσον αφορά το διάστημα που θα χρειαστεί ο κλάδος τους να ανακάμψει το 46% εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα γίνει μέσα στο 2021, ενώ το 17% δεν αναμένει επιστροφή στην κανονικότητα πριν το 2022.
Σημειώνεται ότι η έρευνα της EndeavorGreece που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 25-27 Μαΐου. Στην έρευνα συμμετείχαν 100 επιχειρηματίες ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2019, από 15 διαφορετικούς κλάδους. Η έρευνα αποτυπώνει την επίδραση της κρίσης του Κορονοϊού στην ανάπτυξη, το στρατηγικό σχεδιασμό και τις λειτουργίες των εταιρειών κατά το διάστημα 15 Μαρτίου – 15 Μαΐου, καθώς και το βαθμό αισιοδοξίας τόσο για τον κλάδο όσο και για την οικονομία συνολικά.