Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγιέζ Σάρατζ θα έχει σήμερα στην Άγκυρα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Milliyet η συνάντηση ανακοινώθηκε ότι θα γίνει στο Προεδρικό Συγκρότημα στις 14.00.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει η Milliyet, στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, τρία είναι τα θέματα που θα αποτελέσουν την κύρια ατζέντα.
Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι δραστηριότητες εξερεύνησης πετρελαίου, ένα θέμα με το οποίο προκαλεί το τελευταίο διάστημα η γειτονική χώρα, «η αναποτελεσματικότητα του Χάφταρ» και «η ειρηνευτική διαδικασία και εκεχειρία στη Λιβύη».
Λίγο πριν από την κρίσιμη επίσκεψη στην Άγκυρα, ο Σάρατζ έστειλε στη Ρωσία τον Αντιπρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης και αναπληρωτή πρωθυπουργό της κυβέρνησης, Αχμέτ Μαΐτικ.
Η συνάντηση των δύο πολιτικών έρχεται στον απόηχο της ανακοίνωσης του ΟΗΕ ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη συμφώνησαν να επανεκκινήσουν τις συνομιλίες για εκεχειρία στην εμπόλεμη χώρα έπειτα από εβδομάδες σφοδρών συγκρούσεων κοντά στην πρωτεύουσα Τρίπολη.
Σε ανακοίνωση που ανήρτησε στο διαδίκτυο η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL) αναφέρει ότι χαιρετίζει την πρόθεση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας και του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις που είχαν ξεκινήσει νωρίτερα με τη συμμετοχή 5 αξιωματούχων από κάθε πλευρά.
Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, του Χάφταρ, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019 επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης, έδρας της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, την οποία αναγνωρίζει ο ΟΗΕ.
Τις τελευταίες εβδομάδες όμως η κυβέρνηση, με τη στήριξη της Τουρκίας, έχει απωθήσει τον ΛΕΣ από πολλές περιοχές τις οποίες είχε καταλάβει βορειοδυτικά της Τρίπολης. Ομως ο ΛΕΣ, που στηρίζεται μεταξύ άλλων από τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανακοίνωσε ότι ανέκτησε χθες κάποια από τα χαμένα εδάφη.
Μέχρι στιγμής φέτος έχουν ανακοινωθεί δύο εκεχειρίες, αν και τις δύο φορές οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη Γασάν Σαλαμέ παραιτήθηκε τον Μάρτιο και το Συμβούλιο Ασφαλείας ακόμη δεν έχει συμφωνήσει στον αντικαταστάτη του, γεγονός που περιπλέκει ακόμη περισσότερο τις ειρηνευτικές προσπάθειες.