Αναστάτωση επικρατεί στην ΕΛ.ΑΣ μετά την αιφνιδιαστική κλήση για ανωμοτί καταθέσεις στην 18η Πταισματοδίκη της Αθήνας περίπου 30 ατόμων, από τους οποίους οι 16 είναι πρώην και νυν αξιωματικοί της αστυνομίας, έξι δικηγόροι και οι υπόλοιποι επιχειρηματίες, για υπόθεση ενδεχόμενης διαφθοράς που σχετίζεται με τη δραστηριότητα του επιχειρηματία Δημήτρη Μάλαμα που δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 2019 στο Χαϊδάρι.
Η έρευνα βασίστηκε σε πολύμηνες παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων-τη περίοδο 2016-2018- από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Στη συνέχεια το συγκεκριμένο ηχητικό υλικό σε περισσότερα από 100 CD φέρεται να στάλθηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς, ενώ υπήρξε απομαγνητοφώνηση κι ανάλυσή του από διάφορες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.
Παρακολουθήσεις από ΕΥΠ
Στόχος αυτών των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ -επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ- ήταν να αναδείξει κύκλωμα επίορκων αστυνομικών που φέρεται να είχαν επαφές και συναλλαγές με ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, λεσχών, οίκων ανοχής. Σε μία υπόθεση που έχει ερευνηθεί αρκετές φορές κι από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ ή δικαστικές αρχές χωρίς αποτέλεσμα.
Οπως αναφέρουν νομικοί, «πρόκειται για αποσπασματικό υλικό της ΕΥΠ που δεν τεκμηριώνει παράνομες συναλλαγές στελεχών της ΕΛ.ΑΣ ή άλλων αναφερομένων». Παράλληλα μιλούν για «σκοπιμότητες στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ και της ΕΥΠ την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ».
Σημειώνεται ότι μετά τη δολοφονία του Δημήτρη Μάλαμα στο Χαϊδάρι, διατάχθηκε έρευνα για τουλάχιστον τρεις με τέσσερις αστυνομικούς που τον συνόδευαν παρατύπως και υπό ποιες συνθήκες υπήρχε αυτή η συνεργασία. Σύμφωνα με πληροφορίες στο εν λόγω ηχητικό υλικό της ΕΥΠ υπάρχουν αναφορές και σε συναλλαγές πρώην βουλευτή για αμφιλεγόμενη επένδυση σε εμπορικό χώρο που στεγάζεται στο Κοινοβούλιο.
H δολοφονία
Ο Δημήτρης Μάλαμας δέχθηκε 18 σφαίρες από καλάσνικοφ, ενώ βρισκόταν σταματημένος με το αυτοκίνητό του στο φανάρι, στη λεωφόρο Αθηνών, λίγα μέτρα από τα γραφεία της εταιρείας διανομής καφέ της οποίας ήταν ιδιοκτήτης.
Μαζί του στο σημείο τη στιγμή του φόνου βρίσκονταν δύο εν ενεργεία αστυνομικοί, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών και τη Διεύθυνση Αλλοδαπών, για τους οποίους υπάρχουν σαφείς υπόνοιες ότι εργάζονταν παράνομα ως προσωπικοί φρουροί του επιχειρηματία.
Ο Δημήτρης Μάλαμας δεν είχε ιστορικό εμπλοκής σε υποθέσεις εκβιασμών. Είχε όμως κατηγορηθεί το 2007 για συμμετοχή σε κύκλωμα μαστροπείας και μερικά χρόνια αργότερα είχε εμπλακεί σε υπόθεση με παράνομες χαρτοπαικτικές λέσχες. Το διάστημα μετά το 2015 είχε απασχολήσει έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) για διαφθορά στην αστυνομία.