Στο φόντο των δημοσκοπήσεων που αποτυπώνουν την παγιωμένη τάση ηγεμονίας της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο επερχόμενο φθινοπωρινό κοινωνικό τοπίο, στις νέες τάσεις που αναδύθηκαν εν μέσω της πανδημικής κρίσης αλλά και της έντασης με την Τουρκία, αριστερά του πολιτικού τόξου, από τον ΣΥΡΙΖΑ και πέρα, συντελούνται διεργασίες. Η όλη αριστερή πολυκατοικία είναι σε φάση αναμονής, διαβάζει τις εξελίξεις, βλέπει εκλογές, αναζητά ανοίγματα και τα πατώματα μοιάζουν εν κινήσει αν και με αργά βήματα.
Ξεκινώντας απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές ο πρόεδρός του είναι σε περιοδεία σε νησιά σε μια προσπάθεια να επανακτήσει επαφή με εργαζόμενους και επιχειρηματίες και να κοινοποιήσει ευρύτερα το Πρόγραμμα Μένουμε Ορθιοι 2 του Ζαππείου. Η συγκυρία μόνον εύκολη δεν είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ και στο πολιτικό κεντρικό πεδίο αλλά και στο εσωτερικό του βέβαια.
Το άνετο προβάδισμα της κυβέρνησης είναι ένας σκόπελος και μια δύσκολη εξίσωση για την Κουμουνδούρου. Πιο δύσκολο ακόμη όμως είναι το εσωτερικό τοπίο του κόμματος. Μπορεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου να επανεκκινούνται βάσει απόφασης οι οργανωτικές διαδικασίες με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, όμως τώρα φαίνεται οι φατρίες στα ενδότερα του ΣΥΡΙΖΑ να παίρνουν θέση μάχης. Το άνοιγμα του κόμματος με μια πιο συνεκτική σχέση με την Προοδευτική Συμμαχία είναι το μεγάλο στοίχημα. Η σχέση με την ΠΣ προσκρούει στο βαθύ κόμμα παρόλο που έχει πάρει πόντους η εκλογή νέων νομαρχιακών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ με συμμετοχή πλέον και μελών της ΠΣ. Το συνέδριο είναι μετέωρο ως προς τον χρόνο που θα διεξαχθεί, ενώ στο εσωτερικό οι τάσεις αναδιαμορφώνονται.
Ο αστερισμός 53 – Βούτσης – Σκουρλέτης – Φίλης – Βίτσας αλλά και Δραγασάκης θα έχει καθοριστικό ρόλο στον τρόπο που θα διεξαχθεί η αντιπαράθεση πάνω σε επίδικα όπως το Πρόγραμμα που τώρα γράφεται, η σχέση με τα ΜΜΕ, η νέα Σοσιαλδημοκρατία αλλά και ταυτοτικά ζητήματα όπως η παραδοσιακή και όχι ψηφιακή λειτουργία του κόμματος. Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας έχει πυκνώσει τις σχέσεις του με το PES στην Ευρώπη, ενώ σε συνομιλητές του λέει πως βλέπει με ενδιαφέρον την «αριστερή» στροφή της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ.
ΚΚΕ
Σε έτερο πάτωμα, το ΚΚΕ συνεχίζει τη μοναχική του διαβίωση. Η μεγάλη Κοινωνική Συμμαχία εξάλλου εδώ είναι ο στόχος ενώ δεν βλέπει καν ως υπόθεση μια πολτική σύγκλιση με άλλη δύναμη – παρότι υπάρχουν δυνάμεις του εξωκοινοβουλίου που το προσεύχονται. Το τελευταίο διάστημα σε μια επίδειξη δύναμη ο Περισσός επαναλαμβανόμενα υπενθύμισε πως διατηρεί την ηγεμονία στο κινηματικό σκέλος, ενώ έκανε διαμαρτυρία στην αμερικάνικη πρεσβεία κατά της βίας του Τραμπ και σε αλληλεγγύη με τους εκεί διαδηλωτές. Την ίδια ώρα το ΚΚΕ μέσω του Δημήτρη Κουτσούμπα ανανεώνει και την πιο θεσμική του εικόνα με συνάντηση με την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου και μπαράζ κοινοβουλευτικής δράσης με άξονα τα εργασιακά κυρίως. Πάντα το ΚΚΕ έχει τη ματιά του στραμμένη έξω ενώ διατηρεί και τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον συντονισμό ΚΚ και εργατικών κομμάτων διεθνώς. Με αφορμή δε, διάφορες κλαδικές εκλογές, όπως στους ηθοποιούς (ΣΕΗ) οι πληροφορίες λένε πως θα δούμε ένα νέο προφίλ με πολλές συμμαχίες, πρόσωπα και στρατεύσεις στον αγώνα του.
ΜέΡΑ25. Το ΜέΡΑ25 είναι το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα που σήμερα επιμένει σε έναν αντιμνημονιακό αγώνα. Δια στόματος του Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και κορυφαίων στελεχών του, όπως η Σοφία Σακοράφα, κρούεται ο κώδωνας ενός νέου 5ου Μνημονίου μετά την πανδημική κρίση ενώ έχει κατατεθεί καιρό τώρα ένα πρόγραμμα 7 σημείων σύγκλισης και απόκρουσης της νέας πραγματικότητας. Ενα άνοιγμα που δεν σχηματοποιείται πολιτικά αλλά το κόμμα του Βαρουφάκη επιδιώκει να είναι η βάση ενός κοινωνικού μετώπου αντίστασης. Για ΣΥΡΙΖΑ ούτε λόγος, καθόλου τυχαία η πρόσφατη πολιτική επίθεση του Γιάνη στον Ευκλείδη Τσακαλώτο με αφορμή το Υπερταμείο. Το ΜέΡΑ25 δύσκολα όμως διατηρεί διαύλους και στην άλλη πλευρά του άξονα αφού με εξαίρεση τον Αλέκο Αλαβάνο που θα έβλεπε θετικά μια συμπόρευση αριστερών δυνάμεων και με τον Γιάνη, η Λαϊκή Ενότητα δεν βλέπει δυνατή μια συμμαχία μαζί του.
ΛΑΕ
Η πρόσφατη κοινή ανακοίνωση 9 οργανώσεων της Αριστεράς, στο κέντρο η ΛΑΕ, για κοινή δράση και συνεργασία (όχι ακόμη εκλογική) είναι η νέα διεργασία στα πιο κάτω πατώματα της αριστερής πολυκατοικίας. Η πρωτοβουλία μοιάζει με εκείνη του Χώρου Διαλόγου των αρχών του 2009 που ένα μέρος του συνέβαλε στον ΣΥΡΙΖΑ αν και εδώ είναι ακόμη πιο οξύς ο αντικαπιταλιστικός και μετωπικός λόγος.
Πλεύση Ελευθερίας
Προς το παρόν η Πλεύση Ελευθερίας – που συνεχίζει την αυτοτελή της δράση – δεν μπαίνει σε καμία από τις παραπάνω διεργασίες. Η επικεφαλής της Ζωή Κωνσταντοπούλου, έχει πλούσια δράση όλες αυτές τις ημέρες ενώ στην πιο πρόσφατη συνέντευξή της (Focus FM) μίλησε με σαφήνεια για τα εθνικά θέματα λέγοντας ότι «θα έπρεπε τα χωρικά μας ύδατα να έχουν επεκταθεί τουλάχιστον στα δέκα μίλια, τουλάχιστον δηλαδή να αντιστοιχούν στον εναέριο χώρο της Ελλάδας».