Σε ετοιμότητα να παρέμβει, εφόσον αυτό χρειαστεί, δηλώνει η κυβέρνηση μετά τη μεγάλη αύξηση κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας, μια εξέλιξη που σήμανε συναγερμό στις αρχές.
Μάλιστα, η τελευταία παράγραφος στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες λέει… πολλά.
«Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και διεθνές και βρίσκεται σε ετοιμότητα να παρέμβει, ανά πάσα στιγμή, αν χρειαστεί» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΕΟΔΥ.
Χωρίς λοιπόν να το λέει ξεκάθαρα, πρόκειται για μια… έμμεση αναφορά σε lockdown σε τοπικό -τουλάχιστον- επίπεδο, όπου διαπιστωθεί πως ο φονικός ιός ξεφεύγει.
Νωρίτερα είχε σημάνει συναγερμός από την αιφνίδια ανακοίνωση πως η καθημερινή ενημέρωση επιστρέφει. Αυτή τη στιγμή πρόκειται για γραπτή ενημέρωση, ωστόσο το γεγονός αυτό από μόνο του «ξύπνησε» και πάλι τον εφιάλτη του κοροναϊού. Μάλιστα, έφερε στο μυαλό όλων μας τα όσα είχε πει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς στις 26 Μαΐου, όταν μας είχε αποχαιρετήσει από τις τηλεοπτικές ενημερώσεις. «Θα έχουν δυσκολέψει τα πράγματα, αν κάνουμε πάλι ενημέρωση» είχε πει ο κ. Χαρδαλιάς, κάτι που όλοι ευχόμαστε να μην συμβεί.
97 νέα κρούσματα, στους 182 οι νεκροί
Όσον αφορά λοιπόν στα νέα κρούσματα στη χώρα μας, τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν 97 νέα κρούσματα κοροναϊού. Πρόκειται για την εξέλιξη του ιού στη χώρα μας από την Πέμπτη έως και σήμερα.
Από τα 97 κρούσματα, τα 30 αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό, και τα 29 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο οργανωμένων μαζικών ελέγχων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.049, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.
Εξ αυτών, 690 κρούσματα (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1735 (56.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ακόμα, 10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 75 ετών. 4 (40.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 115 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 182 θανάτους συνολικά στη χώρα. 55 (30.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Συναγερμός στην Ξάνθη για τα 29 κρούσματα
Μάλιστα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση εκ των νέων κρουσμάτων τα 29 προέρχονται από την Ξάνθη.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα xanthinea.gr, τα περισσότερα εξ’ αυτών βρίσκονται στον δήμο Μύκης και στον δήμο Τοπείρου και λιγότερα στον δήμο Ξάνθης.
Πλέον, η Π.Ε. Ξάνθης φαίνεται πως ξεπερνά τα 100 επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 από την έναρξη της πανδημίας, ενώ μετρά 10 θανάτους ασθενών με κοροναϊό.
Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση για τη λήψη νέων μέτρων στην περιοχή, σενάριο που δεν φαίνεται – τουλάχιστον για το σύνολο της Ξάνθης – να καρποφορεί.
Η Ξάνθη ωστόσο διατηρεί την αρνητική πρωτιά σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ με τα περισσότερα κρούσματα κοροναϊού και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.
Αυστηρό μήνυμα Χαρδαλιά
«Το ζήτημα λοιπόν είναι να παραμείνουμε σε επιφυλακή, να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι το ζήτημα της εξέλιξης του ιού είναι πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο σε σχέση με τον καθένα μας ξεχωριστά» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφερόμενος στα νέα κρούσματα.
«Είναι σε ύφεση ο ιός, αλλά δεν σημαίνει ότι ο ιός έχει φύγει» ξεκαθάρισε.
Μάλιστα ξεκαθάρισε και εκείνος με τη σειρά του πως η κυβέρνηση είναι έτοιμοι να προχωρήσει σε νέα μέτρα εφόσον κριθεί αναγκαίο.
«Εάν με ρωτάτε αν εξαφανιστούν τα κρούσματα, σας λέω, όχι δεν θα εξαφανιστούν τα κρούσματα. Απλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι επιχειρησιακά να λειτουργήσουμε, να μπορέσουμε να φέρουμε λύσεις, να λειτουργήσουμε τα πρωτόκολλα και όλο αυτό να μην δημιουργήσει πρόβλημα στη γενικότερη προσπάθεια που κάνουμε ως Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση αν υπάρχει ανησυχία για τα κρούσματα από το εξωτερικό ο υφυπουργός απάντησε πως «παρακολουθούμε επιδημιολογικά όλες τις χώρες και αυτές που είναι στις 29 και αυτές που είναι υψηλού ρίσκου και αναλόγως λειτουργούμε».