Τις τελευταίες εβδομάδες, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για να ζητήσουν δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ, τον 46χρονο μαύρο που σκοτώθηκε στη Μινεάπολη στις 25 Μαϊου, όταν ο λευκός αστυνομικός Ντέρεκ Τσόβιν γονάτισε στον λαιμό του για 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα.

Δυνατές φωτογραφίες δείχνουν διαδηλωτές να συγκεντρώνονται μαζικά σε όλο τον κόσμο, στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, να κρατούν πανό με συνθήματα «Σταματήστε Να Σκοτώνετε Μαύρους» και «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» (η τελευταία είναι η φράση του Φλόιντ όταν βρισκόταν στο έδαφος).

Τα ονόματα των Φλόιντ και άλλων μελών της μαύρης κοινότητας που σκοτώθηκαν τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ, όπως οι Άχμαντ Άρμπερι, Μπριόνα Τέιλορ, Έρικ Γκάρνερ και άλλοι.

Οι διαδηλώσεις ήταν ως επί το πλείστον ειρηνικές, κάποιες εξελίχθηκαν σε βίαια επεισόδια με την αστυνομία με τη χρήση δακρυγόνων, σπρέι πιπεριού και λαστιχένιων σφαιρών.

Φωτορεπόρτερ που καλύπτουν τα γεγονότα στους δρόμους πολλών πόλεων των ΗΠΑ επέλεξαν μία φωτογραφία τους για το Vogue.

H Stephanie Mei-Ling φωτογράφισε διαδήλωση του κινήματος «Black Lives Matter» στο Λος Άντζελες. Το κίνημα ιδρύθηκε από τις τρεις γυναίκες τις Patrisse Cullors, Alicia Garza και Opal Tometi.

Στη Νέα Υόρκη η Kay Hickman έγινε μάρτυρας ειρηνικής διαδήλωσης στην οποία συμμετείχαν άνθρωποι όλων των φυλών ζητώντας δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

George Floyd’s Memorial In Caldman Plaza where speaker Terrence Floyd said a few words in His brother’s, George Floyd, honor. An estimated 10,000 people showed up and stood in solidarity. (2020.06.04 Brooklyn, NY) #blacklivesmatter #justiceforgeorgefloyd #brooklyn #protest

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kay Hickman (@khickmanphotography) στις

Ο Τόμι Μόμπλεϊ είπε ότι η εμπειρία του στην καταγραφή των διαμαρτυριών στην Ουάσινγκτον και στη Βαλτιμόρη ήταν ένας αγγελιοφόρος ή μεταφορέας των αδικιών που οι Αφροαμερικανοί αδελφοί και αδελφές του έπρεπε να υπομείνουν για πάνω από 400 χρόνια ενώ ήταν στις ΗΠΑ. «Η κάμερα ήταν το «μεγάφωνο» μου αν θέλετε, που δείχνει πόσο δυνατοί και ανθεκτικοί είναι οι άνθρωποι μας, αλλά επίσης αποκαλύπτει στον κόσμο μέσα από αυτές τις διαμαρτυρίες ότι οι άθλιες πράξεις δεν θα γίνονται πλέον ανεκτές στις κοινότητές μας».

«Τι καιροί τώρα. Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ ήταν η τελευταία σπίθα που πυροδότησε την οργή που έχουμε ως λαός εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Από τη Μινεάπολη στη Νέα Υόρκη, στο Λος Άντζελες, στην Ατλάντα και σε άλλες πολιτείες, η φωτιά μαίνεται, καθώς οι νέοι και οι μεγαλύτεροι εκφράζονται με κάθε τρόπο και απαιτούν να αλλάξει αυτή η χώρα. Όλο και περισσότερο, θα έχουμε πραγματικές συζητήσεις σχετικά με τα ζητήματα της συστημικής λευκής υπεροχής σε αυτήν τη χώρα και στον κόσμο και εκείνοι που βρίσκονται στην εξουσία θα θεωρηθούν υπόλογοι» αναφέρει ο Anthony B Geathers, που κατέγραψε εικόνες από τους δρόμους της Νέας Υόρκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ