Έντονη ανησυχία επικρατεί στους κόλπους των ειδικών ύστερα από τα φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρήθηκαν σε μπαρ και κλαμπ τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Μύκονο και σε άλλες περιοχές της χώρας .
Ειδικότερα πλήθος κόσμου βγήκε να διασκεδάσει χωρίς να τηρεί τα αναγκαία μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για τον περιορισμό της πανδημίας του νέου κοροναϊού.
Με τους επιστήμονες να θεωρούν σχεδόν βέβαιο ένα δεύτερο «κύμα» της πανδημίας και τη χώρα να ετοιμάζεται να ανοίξει τα σύνορα στους τουρίστες από το εξωτερικό, οι εικόνες συνωστισμού σε κέντρα διασκέδασης αποτελούν νέο «πονοκέφαλο», καθώς ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι πολύ μεγάλος.
Την ίδια ώρα εκτός από πόλεις της Βόρειας και κεντρικής Ελλάδας που προβληματίζουν τους ειδικούς και όπου τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ συνεχίζουν συστηματικά την ιχνηλάτηση κρουσμάτων και τους ελέγχους, ένα νησί έχει γίνει θέμα συζήτησης τις τελευταίες μέρες.
Ο λόγος για την Μύκονο και πιο συγκεκριμένα τα φαινόμενα συνωστισμού «τύπου Μυκόνου» που θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία αλλά και εμποδίζουν την προσπάθεια της Πολιτείας.
Μπορεί ένα από τα πιο γνωστά μπιτς μπαρ του νησιού να έβαλε λουκέτο για δύο μήνες, μετά από ποινή που του επιβλήθηκε από τις Αρχές για συνωστισμό των θαμώνων, όμως φαίνεται πως στη Μύκονο επινοούνται πολλές πατέντες για συγκέντρωση ατόμων…
Τα ιδιωτικά» πάρτι με Dj και είσοδο σε βίλες στο νησί – Για να μην μπορούν να επέμβουν οι Αρχές
Πάρτι σε βίλες διοργανώνονται στο νησί, με… είσοδο κιόλας! Οι εικόνες που φέρνει στο φως η εκπομπή «LIVE NEWS» του Mega μιλούν από μόνες τους. Εκατοντάδες άνθρωποι μέσα σε πολυτελή βίλα στο νησί των ανέμων, ο ένας δίπλα στον άλλον, σε υπερυψωμένα σημεία, αριστερά και δεξιά.
Ήταν η λύση που βρέθηκε για να μη σταματήσει το ολονύχτιο γλέντι. Πάρτι που μοιάζουν ιδιωτικά για λίγους φίλους σε ένα σπίτι, αλλά στην πραγματικότητα οι καλεσμένοι, όχι μόνο δεν είναι φίλοι και γνωστοί, αλλά πληρώνουν είσοδο για να μπουν.
Σύμφωνα με επιχειρηματία του νησιού στα πάρτι που διοργανώθηκαν στις βίλες το τριήμερο, όχι μόνο υπήρξε αντίτιμο για την είσοδο, αλλά δεν κόπηκε ούτε μια απόδειξη. Η οργάνωση ήταν πλήρης. Φωτισμός, ποτά, dj και ξέφρενος χορός έως το πρωί αδιαφορώντας για τους κινδύνους που εγκυμονεί ο συνωστισμός.
Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει όταν ανοίξει ο τουρισμός και από τις 15 του μήνα και μετά αρχίσουν να έρχονται ξένοι τουρίστες…
Ατελείωτα πάρτι μέχρι το πρωί
Την ίδια ώρα ο επιχειρηματίας του νησιού Σταύρος Γρύμπλας, τονίζει πως μόνο το Σαββατοκύριακο διοργανώθηκαν τρία πάρτι.
«Κάποιοι νοικιάζουν τις βίλες από τους ιδιοκτήτες και κάνουν 3-4 φορές την εβδομάδα τα «γενέθλιά” τους. Από πέρυσι έχει ξεκινήσει αυτό. Είναι άβατο. Δεν πηγαίνει η αστυνομία. Τα λεφτά είναι μαύρα, φεύγουν κατευθείαν στο εξωτερικό. Είναι οξύμωρο αυτό το πράγμα. Οι νόμιμοι να είναι παράνομοι», σημείωσε ο κ. Γρύμπλας.
«Αυτό το σαββατοκύριακο έγιναν τρία πάρτι στη Μύκονο. Ο αριθμός των ατόμων εξαρτάται από το μέγεθος της βίλας, από το πόσους θα βρουν να προσκαλέσουν. Είναι 20 άτομα που καλούν κόσμο και μπορεί να μαζευτούν 300-500 άτομα στα πάρτι αυτά. Η αστυνομία έχει ενημερωθεί και επώνυμα. Αλλά πώς θα πάει η αστυνομία αφού είναι ιδιωτικό το πάρτι;», συνέχισε ο κ. Γρύμπλας.
Βατόπουλος: Παράδειγμα υπερμετάδοσης η Μύκονος – Θα τη διδάσκω στους φοιτητές
Από την πλευρά τους κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι που προειδοποιούν εδώ και καιρό για τον κίνδυνο νέου κύματος κοροναϊού στη χώρα τις τελευταίες ώρες κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, υπογραμμίζοντας πως τέτοιες εικόνες ενδέχεται να προκαλέσουν νέα εξάπλωση του ιού, προειδοποιώντας πως σε περίπτωση επανεμφάνισης πολλών κρουσμάτων δεν αποκλείονται τοπικά lockdown σε νησιά ή περιοχές.
Την ανησυχία του από την αύξηση των κρουσμάτων εξέφρασε και ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
«Φοβάμαι ότι δεν θα χρειαστούμε τουρίστες για να έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, θα τα καταφέρουμε και μόνοι μας», τόνισε και πρόσθεσε πως την εικόνα από το beach bar στη Μύκονο θα τη χρησιμοποιεί στα μαθήματά του για να διδάξει «τι σημαίνει ευκαιρία υπερμετάδοσης».
Ο καθηγητής είπε ότι 300 άνθρωποι σε ένα πολύ μικρό χώρο, όπου ο κόσμος χορεύει και τραγουδάει, άρα παίρνει και βαθιές ανάσες είναι ο καλύτερος τρόπος μετάδοσης και πως ένα άτομο μπορεί να τους κολλήσει όλους.
Στην ερώτηση για το τι πρέπει να γίνει ο κ. Βατόπουλος ανέφερε τρεις άξονες: «Αγωγή υγείας, δηλαδή να λένε και να ξαναλένε οι ειδικοί τα ίδια πράγματα και τις ίδιες συστάσεις. Να υπάρξει βοήθεια για να μην δημιουργούνται ευκαιρίες συνωστισμού όπως για παράδειγμα να πυκνώνουν δρομολόγια σε μέσα μεταφοράς. «Το τρίτο είναι όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος», ανέφερε ο καθηγητής.
Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο καθηγητής προειδοποίησε πως αν τα πράγματα πάνε όπως φαίνεται είναι πάρα πολύ πιθανό ένα πισωγύρισμα, και πως αν θα είναι τοπικά ή γενικότερα εξαρτάται από το πώς θα πάνε τα πράγματα.
Χατζηχριστοδούλου: Να κλείσουν τα μπαρ, αν δεν τηρούνται οι κανόνες
Από την πλευρά του όχι και τόσο αισιόδοξος, όπως άλλοι συνάδελφοί του σχετικά με την πορεία του κοροναϊού εμφανίστηκε ο καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.
Ο ίδιος εξήγησε ότι δεν τηρούνται τα πρωτόκολλα ασφαλείας σε μπαρ και πως κατά την γνώμη του το σωστό θα ήταν να κλείσουν να συνεχιστεί αυτή η εικόνα.
Δεν τηρούνται τα πρωτόκολλα στα μπαρ
«Όσον αφορά την τήρηση των μέτρων στην εστίαση, «στα εστιατόρια τηρούνται τα πρωτόκολλα, στα μπαρ δεν τηρούνται», τόνισε ο Καθηγητής και προειδοποίησε «αν δεν μπορούν να τηρηθούν πρωτόκολλα στα μπαρ, να μην λειτουργήσουν». Αν το φετινό καλοκαίρι «είναι ίδιο με τα προηγούμενα, μπορεί να έχουμε δεύτερο κύμα μέσα στο καλοκαίρι» ξεκαθάρισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, όπως και ότι «εάν δεν τηρήσουμε τα μέτρα υγειονομικής αποστασιοποίησης θα έχουμε πρόβλημα».