Μήνυμα στην Τουρκία, ότι κρίνεται για τις πράξεις της και τον τρόπο που επιλέγει να κινηθεί τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, στέλνει ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και βουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου. Σε συνέντευξη του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» σημειώνει δε ότι ο ίδιος δεν θα απέκλειε την επιλογή ενός αγωγού για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου από την Κύπρο προς την Τουρκία, τονίζοντας ότι αυτό θα προϋπέθετε ομαλοποίηση των σχέσεων της Αγκυρας με την Κυπριακή Δημοκρατία και μόνο μετά τη λύση του Κυπριακού.
Πόσο ανησυχητικές είναι οι κινήσεις της Αγκυρας, ενώ έχουν αποχωρήσει οι νόμιμα αδειοδοτημένες εταιρείες από την κυπριακή ΑΟΖ; Πιστεύετε ότι θα υπάρξει κλιμάκωση των πιέσεων από την Τουρκία για συνδιαχείριση των κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ και πριν από τη λύση του Κυπριακού;
Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι χώρα – μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ, που πορεύεται στις διεθνείς της σχέσεις στη βάση του διεθνούς δικαίου. Μέσω αυτής της οδού ανέπτυξε το ενεργειακό της πρόγραμμα και προχώρησε, ασκώντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα, στην υπογραφή συμβολαίων με εταιρείες – κολοσσούς στον τομέα. Με το ξέσπασμα της πανδημίας, όπως οι ίδιες οι εταιρείες γνωστοποίησαν, διακόπηκε κάθε προγραμματισμένη γεωτρητική δραστηριότητα στην περιοχή. Βεβαίως δεν αμφισβητεί κανείς πως σε αυτή την κατεύθυνση συνέβαλε και η χαμηλή τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αέριου που ίσχυε εκείνη την περίοδο. Δεν θα ακολουθήσουμε την Τουρκία στην όποια απόπειρα στρατιωικοποίησης. Η χώρα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τα οποία αναγνωρίζονται από το διεθνή παράγοντα και από το σύνολο των φίλιων και συμμαχικών χωρών που έχουν ενεργή εμπλοκή στην κυπριακή ΑΟΖ. Οταν επέλθει μια συνολική λύση του Κυπριακού και υπό την προϋπόθεση ότι η Κύπρος θα έχει τη δική της μονάδα υγροποίησης αερίου, το έχω δηλώσει, δεν θα απέκλεια την επιλογή ενός αγωγού προς την Τουρκία για πώληση φυσικού αερίου με καθαρά εμπορικούς όρους. Αυτό βέβαια πριν και πάνω από όλα έχει να κάνει και με την καλή θέληση της Τουρκίας για ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κύπρο στη μετά τη λύση εποχή.
Βολκάν Μποζκίρ, νέος πρόεδρος της ΓΣ του ΟΗΕ. Τι συνέπειες μπορεί να έχει και τι σηματοδοτεί η ανάθεση της προεδρίας στην Τουρκία;
Η ανάδειξη του κ. Μποζκίρ ως προέδρου της ΓΣ του ΟΗΕ είναι φυσικά σεβαστή. Το γεγονός αυτό δεν αλλάζει τις πραγματικότητες των συνεπειών που έχουν οι κινήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο αλλά και τα όσα παράνομα πράττει η Τουρκία τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στο Αιγαίο. Ο κ. Μποζκίρ ανέλαβε μια διεθνή θέση και είναι ο ίδιος που θα πρέπει να αποδείξει πως λειτουργεί προς όφελος του συνόλου των κρατών – μελών του ΟΗΕ και ότι δεν καθοδηγείται από προσωπικά πολιτικά ελατήρια ή μια ατζέντα που εξυπηρετεί τη χώρα του και μόνο.
Πώς βλέπετε τις συμμαχίες που διαμορφώνονται στην Ανατολική Μεσόγειο σε σχέση και με τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας; Η Τουρκία είναι απομονωμένη ή μπορεί να βρεθεί ξανά «ευνοούμενη» στο πλαίσιο και του ανταγωνισμού ΗΠΑ – Ρωσίας στην περιοχή;
Οδηγός των κινήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εξωτερική της πολιτική είναι η σύναψη συμμαχιών όπως προανέφερα πάνω στη βάση του διεθνούς δικαίου και παράλληλα, μέσα από τις συμμαχίες αυτές η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σύγκλιση συμφερόντων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο. Εξού και το ότι οι συνέργειες που έχουν αναδειχθεί διευρύνονται με την έμπρακτη συμμετοχή χωρών όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ. Το κάλεσμα και προς την Τουρκία, εφόσον επιδεικνύει σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, για συμμετοχή στις συνέργειες αυτές, ήταν και παραμένει ανοιχτό. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποδείξει στην πράξη ότι είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και ότι μπορεί να συμβάλλει θετικά στις εξελίξεις, οπότε δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτό το πλαίσιο η Κύπρος διατηρεί άριστες διμερείς σχέσεις και με τις ΗΠΑ και με τη Ρωσία που αναγνωρίζουν τον ρόλο της χώρας μας. Σε αυτό το επίπεδο είμαστε προσηλωμένοι και κρινόμαστε πολιτικά, θετικά, και στο διεθνές πολιτικό περιβάλλον. Υπό κρίση είναι και η Τουρκία που όλοι μας βλέπουμε με ποιον τρόπο επιλέγει να κινηθεί και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε μία περίοδο κλιμακούμενης έντασης, μπορεί να υπάρξει επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου για το Κυπριακό;
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και εμείς από την πλευρά μας ως κυβερνών κόμμα έχουμε τονίσει σε όλους τους τόνους και σε κάθε δυνατότητα που μας δόθηκε στις διεθνείς επαφές μας την αποφασιστικότητά μας για επανέναρξη του διαλόγου. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος μέσα από τον οποίο μπορούμε να φτάσουμε σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας που είναι η συμφωνημένη βάση λύσης και η μοναδική που μπορεί να οδηγήσει στην επανένωση της πατρίδας μας. Απαιτείται όμως η ίδια βούληση από όλες τις πλευρές, εφόσον μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού θα είναι ωφέλιμη και για τους συμπατριώτες μας τους Τουρκοκύπριους αλλά και για την Τουρκία, σε μια περίοδο, όπως σωστά αναφέρετε, κλιμακούμενης έντασης. Η επανέναρξη του διαλόγου προϋποθέτει τη διακοπή των παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Πανδημία και Κύπρος. Πόσο ανάγκη έχει τον τουρισμό η κυπριακή οικονομία και πόσο καλά προετοιμασμένη είναι να δεχτεί κόσμο με ασφάλεια;
Νιώθουμε περήφανοι και για τις επιτυχίες της Κύπρου όπως και της Ελλάδας που καταφέραμε από την αρχή της πανδημίας με αποφασιστικά κυβερνητικά μέτρα και με υπεύθυνη στάση από την κοινωνία να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Τα μονοψήφια ως και μηδενικά κρούσματα που καταγράφουμε ως Κύπρος σήμερα είναι αποτέλεσμα αυτού του συνδυασμού και είναι αυτά που μας επιτρέπουν να κάνουμε σταθερά βήματα επιστροφής στην κανονικότητα και στον τομέα του τουρισμού, που είναι βασικός πνεύμονας της οικονομίας της χώρας. Σε πρόσφατή τηλεδιάσκεψη με όλους τους φορείς του τουρισμού τόνισα πως το καλύτερο μέτρο στήριξης του τομέα είναι αυτή καθαυτή η επανεκκίνηση του τομέα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι με τις σωστές και κυρίως λειτουργικές αποφάσεις που έχουν παρθεί από την κυβέρνηση θα είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να δεχτούμε τους επισκέπτες στην Κύπρο με την ασφάλεια που επιτάσσουν οι μέρες αυτές.