Αυστηρότερο είναι πλέον το πλαίσιο για τις επιχειρήσεις που θα βρεθούν να μην τηρούν τα μέτρα ασφαλείας για την αντιμετώπιση του covid-19 καθώς άμεσο θα είναι το λουκέτο σε όσους παρανομούν.
Αυτό προβλέπεται στις κοινές υπουργικές αποφάσεις για τα πρόστιμα, τους κανόνες τήρησης των αποστάσεων σε οργανωμένες και μη παραλίες και την αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων που δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία , και οι οποίες δημοσιεύτηκαν σήμερα στο ΦΕΚ.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται η προθεσμία υποβολής καθώς και η υποβολή αντιρρήσεων δεν αναστέλλουν την εκτέλεση του μέτρου αναστολής λειτουργιάς της επιχείρησης στην οποία επιβάλλεται παραχρήμα με τη διαπίστωση της παράβασης από τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές».
Αφορμή για πιο αυστηρότερο πλαίσιο με άμεσο κλείσιμο επιχειρήσεων που παρανομούν και δεν συμμορφώνονται με στάθηκε η περίπτωση μπαρ στη Μύκονο, το οποίο συνέχιζε να λειτουργεί μετά την επιβολή του προστίμου.
Σύμφωνα με τις ΚΥΑ, που υπογράφουν οι υπουργοί Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Εσωτερικών, προβλέπεται μεταξύ των άλλων πως σε περίπτωση που διαπιστώνεται παράβαση, συντάσσεται από τα ελεγκτικά όργανα Πράξη Επιβολής Προστίμου και Αναστολής Λειτουργίας. Αν η παράβαση αφορά σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε περίπτωση άρνησης παραλαβής, η επιδιδόμενη πράξη θυροκολλάται στον χώρο όπου διαπιστώθηκε η παράβαση.
Σημαντικό είναι ότι προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων δεν αναστέλλουν την εκτέλεση του μέτρου το οποίο επιβάλλεται την ίδια στιγμή με τη διαπίστωση της παράβασης .Με τη δεύτερη ΚΥΑ ορίζονται οι κανόνες τήρησης των αποστάσεων σε οργανωμένες και μη παραλίες για τον περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού.
Με βάση την απόφαση, η οποία έχει ισχύ έως τις 23 Ιουνίου, ορίζεται ως ανώτατος αριθμός λουόμενων σε 1.000 τ.μ. παραλίας τα 40 άτομα, ενώ ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζονται τα 4 μέτρα, διασφαλίζοντας παράλληλα ως προς τις ανοικτές ομπρέλες κατ’ ελάχιστη απόσταση 1 μέτρο μεταξύ των περιμέτρων των σκιάστρων τους.
Στις επιχειρήσεις που δεν τηρούν τους όρους της ΚΥΑ, επιβάλλεται ανάλογα με τον βαθμό διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, για κάθε παράβαση, διοικητικό πρόστιμο από 5.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από 15 έως 20 ημέρες.