Το ζήτημα της Αγια Σοφιάς είναι διεθνές ζήτημα. Τυχόν μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας θα προκαλούσαν τεράστιο ψυχικό χάσμα ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους αλλά και ανάμεσα στον χριστιανικό και μουσουλμανικό κόσμο, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών χαρακτηρίζοντας «θετικές» τις δηλώσεις των ΗΠΑ.
Η συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας αποδεικνύει τη σταθερή επιδίωξη της χώρας μας για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τους γείτονές μας, επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Στη συνέχεια επεσήμανε με αναφορές σε όσα τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «η συμφωνία αίρει με γόνιμο τρόπο μία εκκρεμότητα 40 ετών. Βασίζεται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Συνιστά υπόδειγμα συνεργασίας και σχέσεων καλής γειτονίας. Συμβάλλει καθοριστικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας».
Υπογράμμισε επίσης ότι «η συμφωνία επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ καθώς και τη μέση γραμμή της Συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας ως οριογραμμή της ΑΟΖ των δύο χωρών». Ακόμη ότι «η Συμφωνία συνοδεύεται από την κοινή δήλωση Ελλάδας και Ιταλίας για τους πόρους της Μεσογείου που εκφράζει την προσήλωση των δύο μερών στην ισόρροπη και βιώσιμη διαχείριση των πόρων αυτών.
Συνοδεύεται επίσης από κοινή γνωστοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αλιευτική πολιτική και γίνεται ρητή αναφορά στο δικαίωμα και την προοπτική επέκτασης της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια».
Αναφορικά με τα νέα κρούσματα κοροναϊού είπε ότι κανένας δεν μπορεί να εφησυχάζει, τονίζοντας ότι τα φαινόμενα συγχρωτισμού προκαλούν έντονη ανησυχία σε όλους. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο βασικός δείκτης που παρακολουθούν οι ειδικοί ο R0 είναι χαμηλότερα από το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν την ώρα που αποφασίζαμε την άρση του lockdown. «Δεν εξετάζουμε ένα γενικό locdown» ξεκαθάρισε ο υπουργός τονίζοντας ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε τοπικό επίπεδο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις αλλαγές στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ σύμφωνα με την οποία επιδοτείται για το μέρος του χρόνου που ο εργαζόμενος δεν εργάζεται, ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών του εργοδότη, ώστε να διατηρηθούν θέσεις απασχόλησης και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή».
Ειδική αναφορά έκανε στη ενίσχυση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού.
Σχετικά με τη λίστα αεροδρομίων EASA και αν θα βασιστεί μόνο σε αυτή η Ελλάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «στο πρώτο κύμα απελευθερώσεων έχουμε βασιστεί σε αυτή τη λίστα», ανακοινώνοντας ότι τις πολύ σύντομα αναμένεται να επικαιροποιηθεί και για το σκοπό αυτό αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες.
Ερωτηθείς σχετικά για τις μεταναστευτικές ροές στον Εβρο είπε ότι «είμαστε έτοιμοι να δράσουμε είτε αυτό αφορά την ξηρά είτε στη θάλασσα. Ολες οι αρχές είναι σε εγρήγορση, ενώ για την επιχείρηση «Ειρήνη»τόνισε ότι οι επιχειρησιακοί κανόνες καθορίζονται από την ΕΕ. Οι εντολές πρέπει να έχουν αποτελεσματικότητα. Αυτήν θα θίξει σήμερα ο πρωθυπουργός.
Για τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, απόδειξη οι τελευταίες δηλώσεις από ΗΠΑ. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.