Ο κορωνοϊός επηρέασε και επηρεάζει τις συνήθειές μας και την καθημερινότητά μας. Είναι βέβαιο ότι μετά την εμφάνισή του άλλαξε και ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων. Ποιοι άραγε κέρδισαν και ποιοι έχασαν από αυτόν τον πρώτο γύρο της πανδημίας; Πώς αντέδρασαν οι πολίτες στα μέτρα;
Προκειμένου να απαντηθεί αυτό το ερώτημα συγκρίναμε την πρόθεση ψήφου που είχε το κύριο κυβερνών κόμμα τον Ιανουάριο με την πρόθεση ψήφου που έχει τώρα.
Ας διατρέξουμε τα ευρήματα. Το CDU/CSU στη Γερμανία βελτίωσε κατά 11 μονάδες τη θέση του και από το 28% πήγε στο 39% το οποίο είναι το υψηλότερό του ποσοστό τα τελευταία 2 χρόνια. Ο μεγάλος χαμένος είναι το AfD που έχασε 5 μονάδες. Το VVD του ολλανδού πρωθυπουργού Ρούτε από 18,5% αύξησε τη δύναμή του και έχει τώρα 33,5%.
Η ΝΔ σημείωσε αύξηση 4% και το ÖVP της Αυστρίας 6%. Στα σκανδιναβικά κράτη η αύξηση είναι 7%. Παρατηρούμε ότι οι Σκανδιναβοί αύξησαν την εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις τους το ίδιο και ανεξάρτητα με τη στρατηγική που εφάρμοσαν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Στη Γαλλία ο πρόεδρος Μακρόν αύξησε τις θετικές γνώμες κατά 7%. Αντίθετα οι κυβερνήσεις της Πορτογαλίας και της Ιταλίας κέρδισαν μόνο 1%.
Στη Ιταλία έχουμε μια ιδιόμορφη κατάσταση. Την κυβέρνηση τη στηρίζουν το Κίνημα των 5 αστέρων και το Σοσιαλιστικό Κόμμα το οποίο κέρδισε μία μονάδα ενώ το Κίνημα των 5 αστέρων ούτε έχασε ούτε κέρδισε. Ο Σαλβίνι έχασε 5 μονάδες και από το 32% πήγε στο 27%.
Στην Ισπανία το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) παρέμεινε στα ποσοστά του (27%). Το μόνο κυβερνών κόμμα που έχασε ποσοστά είναι το PNL της Ρουμανίας (7 μονάδες).
Αποδοχή και στήριξη
Τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι οι πολίτες αντιλήφθηκαν πλήρως την αναγκαιότητα των μέτρων και όχι μόνο τα αποδέχτηκαν αλλά και στήριξαν τις κυβερνήσεις ανεξάρτητα από τη στρατηγική που ακολούθησαν. Η στρατηγική και η επιτυχία πολύ λίγο επηρέασε την κοινή γνώμη. Τα λαϊκίστικα κόμματα κατά κανόνα έχασαν σε δύναμη.
Συνεπώς, τον πρώτο γύρο τον υγειονομικό τον κέρδισαν οι κυβερνήσεις. Σε αυτό συνέβαλαν ασφαλώς και τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσαν και με τη βοήθεια της Ευρώπης. Ας ελπίσουμε ότι ξεπεράσαμε το υγειονομικό πρόβλημα και απομένει να αντιμετωπίσουμε μόνο την ύφεση.
Η Ευρώπη έχει πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες για να μειωθούν οι επιπτώσεις. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν οι πολίτες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις κυβερνήσεις τους και το επόμενο διάστημα.