Στο «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης έχει μπει το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει η 10χρονη Μαρκέλλα, όσο προχωρούν οι έρευνες γύρω από την μυστηριώδη υπόθεση εξαφάνισης του κοριτσιού, η οποία είχε -ευτυχώς- αίσιο τέλος.
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες του Voria.gr, αναμένεται να ερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζει το ανήλικο παιδί, οι σχέσεις του με την οικογένειά του, το σχολείο του και ό,τι σχετίζεται με την καθημερινότητά του.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος του «Χαμόγελου το Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως έγινε αναφορά προς την Εισαγγελία Ανηλίκων για να πραγματοποιηθεί κοινωνικός έλεγχος της ζωής της 10χρονης. «Μεταφέραμε τις πληροφορίες στην αστυνομία και ελπίζουμε να τελειώνει το μαρτύριο του παιδιού» ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος.
Πηγές της Voria.gr αναφέρουν πως η αναφορά δεν έχει φτάσει ακόμα στα χέρια της Εισαγγελίας, ωστόσο η έρευνα για το περιβάλλον της είχε ήδη δρομολογηθεί.
Ταυτοποιήθηκε η γυναίκα που την άρπαξε
Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως το κοριτσάκι αναγνώρισε τη γυναίκα που την άρπαξε το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι κοντά στο οικογενειακό περιβάλλον της μικρής ενώ αρχές την έχουν ταυτοποιήσει και βρίσκονται σε εξέλιξη οι αναζητήσεις, χωρίς όμως ακόμα να έχουν καταφέρει να την εντοπίσουν.
Υπενθυμίζεται ότι η 10χρονη Μαρκέλλα εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και έχει υποβληθεί σε σειρά εξετάσεων, ενώ παρακολουθείται διαρκώς από παιδοψυχολόγους. Η υγεία της μικρής φαίνεται πως είναι καλή, ενώ δείχνει να συνέρχεται από το αρχικό σοκ που υπέστη.
Γιατί οι αρχές δεν αφήνουν τη μητέρα να δει το παιδί
Απαντώντας στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι οι αρχές δεν επέτρεψαν στη μητέρα να δει το παιδί παρά μόνο για λίγο, ο κ. Γιαννόπουλος είπε: «Σήμερα θα στείλουμε αναφορά, όπως κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις, στον εισαγγελέα Ανηλίκων προκειμένου να διερευνήσει από κοινωνικής πλευράς, θα δώσει εντολή για κοινωνική έρευνα όπως σε κάθε περίπτωση ανάλογη, για να διερευνήσει τη ζωή του παιδιού πριν, τώρα και τη ζωή που θα έχει στο μέλλον».
«Στις εξαφανίσεις παιδιών δεν υπάρχει πάντα ένα μοτίβο»
Για την υπόθεση αυτή μίλησε στην εκπομπή «MEGA Mag» ο Ψυχολόγος και Υπεύθυνος της γραμμής 116 του «Χαμόγελου Του Παιδιού», Γιάννης Αθανασόπουλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο και με αφορμή τη δεύτερη εξαφάνιση 10χρονου κοριτσιού στην Αθήνα, στις εξαφανίσεις παιδιών δεν υπάρχει πάντα ένα μοτίβο.
Τόνισε πως πρέπει να γίνει μια ευγενική υπενθύμιση στους γονείς για το πώς πρέπει να εκπαιδεύουν τα παιδιά τους σε τέτοια θέματα και υποστήριξε πως «το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει εκπαιδεύσει πολλούς εκπαιδευτικούς σε σχολεία με το πρόγραμμα «το παπάκι πάει».
Με βάση αυτό, τα παιδιά μαθαίνουν πως όταν χάνουν τους γονείς ή τους κηδεμόνες τους, πρέπει να μένουν σταθερά χωρίς να μετακινούνται, να μην ακολουθούν κανέναν και σε περίπτωση που κάποιος δηλώσει ότι προέρχεται από το οικείο οικογενειακό περιβάλλον, το παιδί έχει το δικαίωμα να φωνάξει για βοήθεια. Ακόμα, όταν τα παιδιά νιώθουν ότι κάτι δεν πάει καλά, μπορούν να καλέσουν στη γραμμή 116000.
Το σημαντικό σε τέτοιες υποθέσεις είναι η ταχύτητα στη δράση. «Η ολιγωρία στις ενέργειες είναι αυτή που προκαλεί τα προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά.
Σήμερα, το μικρό κορίτσι αναμένεται να συναντήσει και τον αδερφό του.
Τι είπε ο βιολογικός πατέρας της Μαρκέλλας
Για την υπόθεση μίλησε και ο βιολογικός πατέρας της μικρής ο οποίος είπε ότι από την πρώτη στιγμή ήθελε να έρθει σε επαφή με το παιδί του, αλλά αυτό δεν ήταν δυνατόν.
«Θέλω να με ζητήσει η Μαρκέλλα και να πάω να την δω με εισαγγελέα. Ενδιαφέρομαι για το παιδί αν και έχω παντρευτεί ξανά και δεν μένω μαζί τους. Για την υπόθεση έμαθα από τον αδερφό της Μαρκέλλας, που μου είπε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και καλύτερα να μην τα σκαλίζουμε».
Συνεχίζεται η νοσηλεία της
Στο μεταξύ, η 10χρονη εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, με την κατάσταση της υγείας της να είναι καλή, ενώ παρακολουθείται διαρκώς από παιδοψυχολόγους.
Από τις μέχρι στιγμής εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε δεν φαίνεται να προκύπτουν ίχνη κακοποίησης και μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να βγουν και τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων για να διαπιστωθεί τυχόν χορήγηση φαρμάκων.