Σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας με φόντο την εμπόλεμη κατάσταση στη Λιβύη μετά και το «φιάσκο» της πολυαναμενόμενης επίσκεψης των ρώσων υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας στην Κωνσταντινούπολη.
Οι δύο πλευρές μπορεί να έστειλαν το μήνυμα ότι οι επαφές ανάμεσα στους διπλωμάτες συνεχίζονται και ότι συναντήσεις σε υπουργικό επίπεδο θα πραγματοποιηθούν «σε μεταγενέστερη ημερομηνία», ωστόσο η αναβολή της συνάντησης δείχνει ότι οι διαφωνίες μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, που στηρίζουν αντίπαλες δυνάμεις στον λιβυκό εμφύλιο, είναι βαθύτερες.
Σύμφωνα με τούρκο αξιωματούχο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ένα από τα βασικά θέματα για τα οποία συγκρούονται οι δύο πλευρές έχει να κάνει με τη Σύρτη. «Υπάρχουν θέματα στα οποία διαφωνούμε και από τη στιγμή που δεν μπορέσαμε να φτάσουμε σε συμφωνία, η συνάντηση δεν έγινε».
«Ένα από τα βασικά θέματα είναι η επιχείρηση στη Σύρτη η οποία αναδύθηκε ως στόχος» πρόσθεσε, με τη Μόσχα πάντως να αποφεύγει προς το παρόν να σχολιάσει τους λόγους αναβολής της συνάντησης.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook, τόνισε ότι «η ημερομηνία μιας συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών θα αποφασιστεί αργότερα», ενώ περιορίστηκε να πει πως οι υπουργοί των δύο χωρών «εργάζονται ενεργά για την υποστήριξη μιας διευθέτησης στη Λιβύη».
Ο ρόλος του Αγκίλα Σάλεχ
Επίσης, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Al Jazeera, η ρωσοτουρκική διαφωνία εδράζεται αυτή τη στιγμή στον ρόλο που προορίζεται να αναλάβει ο Αγκίλα Σάλεχ. Πρόκειται για τον πρόεδρο του εδρεύοντος στο Τομπρούκ λιβυκού κοινοβουλίου, στο οποίο υποτίθεται ότι αναφέρεται ο στρατός του Χαλίφα Χαφτάρ.
Η ρωσική πλευρά θα ήθελε τον Σάλεχ να πρωταγωνιστεί σε μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης, ενώ η Τουρκία θα του επεφύλασσε απλώς συμπληρωματικό προς τον Σάρατζ ρόλο.
Το Παρίσι επιθυμεί συνομιλίες εντός του ΝΑΤΟ
Στο μεταξύ, η Γαλλία επιθυμεί συνομιλίες με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ με θέμα συζήτησης τον ολοένα και πιο «επιθετικό» και «απαράδεκτο» ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη, δήλωσε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας, σε μια ακόμη ένδειξη των αυξημένων εντάσεων μεταξύ της Άγκυρας και του Παρισιού.
Το Παρίσι έχει κατηγορηθεί ότι υποστηρίζει πολιτικά τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ, αφού του είχε παράσχει στρατιωτική βοήθεια για την καταπολέμηση των ισλαμιστών μαχητών. Η Γαλλία αρνείται ότι στηρίζει τον Χαφτάρ, αλλά έχει επανειλημμένα μεμφθεί την Τουρκία, χωρίς παράλληλα να καταδικάζει τους συμμάχους του λίβυου στρατάρχη.
Μιλώντας στο Reuters, ο γάλλος προεδρικός αξιωματούχος κατηγόρησε τη νατοϊκό σύμμαχο Τουρκία για παραβίαση του εμπάργκου όπλων του ΟΗΕ και αύξηση της τουρκικής ναυτικής παρουσίας στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης. «Αυτές οι παρεμβάσεις γίνονται πολύ προβληματικές και παρά τις προσπάθειές μας, η κατάσταση τελματώνει. Αυτή η ολοένα και πιο επιθετική στάση είναι απαράδεκτη» δήλωσε ο αξιωματούχος.
«Η Τουρκία υποτίθεται ότι είναι εταίρος του ΝΑΤΟ και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».
Όταν ρωτήθηκε τι έχει κατά νου το Παρίσι, ο αξιωματούχος είπε ότι θα υπάρξουν συνομιλίες τις επόμενες ημέρες με την Τουρκία και άλλους εταίρους του ΝΑΤΟ για να συζητήσουν την κατάσταση.