Την κατεδάφιση 141 κτισμάτων και 339 μαντρότοιχων, τη διάνοιξη των οκτώ ρεμάτων για θωρακιστεί από τις πλημμύρες η περιοχή (με έμφαση στο ρέμα Παππά), αλλά και την επίλυση των δασικών προβλημάτων με στόχο να επουλωθούν οι πληγές από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου του 2018 προβλέπει, μεταξύ άλλων, το Ειδικό Χωροταξικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι που παρουσιάστηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος.
Με το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο, οργανώνεται χωρικά μια περιοχή περίπου 8.000 στρεμμάτων, από τα οποία τα 2.600 πολεοδομούνται για πρώτη φορά. Οι περιοχές που προστατεύονται με τη δασική νομοθεσία ή άλλες διατάξεις φθάνουν τα περίπου 4.250 στρέμματα. Το υπόλοιπο της συνολικής έκτασης περιλαμβάνει τις ήδη εκτός σχεδίου περιοχές που αναπλάθονται (6%), αιγιαλό και παραλία (2%), κατασκηνώσεις (2%) και διαφορές άλλες περιπτώσεις (4%).
Ειδικότερα, στα περίπου 2.600 στρέμματα που πολεοδομούνται, θα οικοδομηθούν 710 στρέμματα, 1.060 στρέμματα θα είναι ιδιωτικοί χώροι πρασίνου (ακάλυπτοι), και 830 στρέμματα αποτελούν την εισφορά σε γη αυξάνοντας τους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους στην περιοχή.
Δασικά προβλήματα
Οπως είναι γνωστό, στο Μάτι υπάρχουν πολλά δασικά ζητήματα. Για τον λόγο αυτό, όπως αναφέρθηκε, στην περιοχή εφαρμογής του ΕΠΣ, μεταξύ άλλων, προβλέπεται:
- Πλήρης εξαίρεση των περιοχών Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι (αγροκτήματα εκούσιας διανομής) από τη δασική νομοθεσία (με βάση τον ν. 4685/2020). Για τις εκτάσεις αυτές, ανακαλούνται και κάθε είδους διοικητικές πράξεις (αναδασωτέες, πρόστιμα, διοικητικές αποβολές, κατεδαφίσεις) που εκδόθηκαν με βάση τη δασική νομοθεσία.
- Αναμόρφωση δασικών χαρτών, λαμβάνοντας υπόψη διοικητικές πράξεις που δεν είχαν ενσωματωθεί στην αρχική κατάρτιση. Σημειώνεται πως στις διοικητικές πράξεις συμπεριλαμβάνονται πλέον και οικοδομικές άδειες που δεν έχουν υλοποιηθεί (δεν έχουν οικοδομήσει οι δικαιούχοι), οπότε εξαιρούνται πλέον και αυτές οι εκτάσεις.
Οικιστικές πυκνώσεις
Για τις περιοχές που δεν εξαιρούνται της δασικής νομοθεσίας (Προβάλινθος, Αμπελούπολη κ.λπ.) παρέχεται η δυνατότητα για:
– Εκ νέου υποβολή αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη, με νέες προθεσμίες, αφού αναρτηθεί ο αναμορφωμένος δασικός χάρτης.
– Υποβολή αιτήματος υπαγωγής στις ευνοϊκές διατάξεις του νέου νόμου για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας (κεφάλαιο ΣΤ) περί οικιστικών πυκνώσεων.
«Ούτε ισοπεδώνουμε το Μάτι, το Κόκκινο Λιμανάκι, τον Προβάλινθο, την Αμπελούπολη, αλλά και ούτε και ανεχόμαστε μια σειρά από απαράδεκτες καταστάσεις, οι οποίες συνέτειναν στο να πάρει η καταστροφή που ζήσαμε πριν από δύο χρόνια τις διαστάσεις που πήρε τελικά» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης.
Οπως είπε, «το Μάτι θα αλλάξει εικόνα, αλλά ταυτόχρονα θα διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για την προστασία της περιοχής, τόσο από πυρκαγιές όσο και από πλημμύρες λόγω της ανεξέλεγκτης κατάστασης στα ρέματα που βρίσκονται στην περιοχή».
Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη του Τεχνικού Επιμελητήριου της Ελλάδας (ΤΕΕ), σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου και με τη συμμετοχή μιας σειράς μεγάλων τεχνικών γραφείων.
Νέες οικοδομικές άδειες
Κατά τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό, με βάση το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο «δημιουργούνται όλες οι αναγκαίες κατευθύνσεις για την Πολεοδομική Μελέτη Εφαρμογής που θα ακολουθήσει σε επίπεδο κάθε τετραγώνου – ιδιοκτησίας – χώρου κ.λπ., με κανόνες που όλοι αντιλαμβάνονται, ώστε να μπορούν εντός έτους περίπου να εκδίδουν οικοδομικές άδειες οι κάτοικοι σε μια πολεοδομημένη πλέον περιοχή». Και συμπλήρωσε: «Δημιουργείται μια βιώσιμη περιοχή κατοικίας, με ενσωμάτωση βέλτιστων και σύγχρονων επιλογών για τους οικισμούς.
«Συνολικά, υιοθετείται μια ισορροπημένη και δίκαιη προσέγγιση, χωρίς ακρότητες: δεν κατεδαφίζονται τα πάντα, αλλά εξασφαλίζεται ότι η περιοχή θα γίνει λειτουργική και ασφαλής με το ελάχιστο κοινωνικό κόστος», τόνισε μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΝ Κωνσταντίνο Αραβώση, στον Προβάλινθο θα εφαρμοστούν οικοδομικές άδειες, ως διοικητικές πράξεις, για την αναμόρφωση του δασικού χάρτη, καθώς όπως αναφέρθηκε, στην τελευταία τηλεδιάσκεψη, η περιοχή είναι κυρίως δασικού χαρακτήρα, δεν θα πολεοδομήσεις στο σύνολό της, και τα δασικού χαρακτήρα τμήματα θα ενσωματωθούν στο ΕΠΣ ως πράσινοι χώροι.
Δημόσιος περίπατος
Κατά τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος Ευθύμη Μπακογιάννη, με την πολεοδόμηση σε μεγάλο τμήμα της περιοχής αποκτούνται δικαιώματα δόμησης και από αυτούς που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να χτισθούν νόμιμα. «Ταχτοποιείται ένα μεγάλο τμήμα ιδιοκτησιών με καθεστώς ασαφές ή θεωρούμενο από διάφορες πλευρές ως δασικό, με την αναγνώριση παλαιών διανομών», συμπλήρωσε.
Στις περιοχές που δεν εξαιρούνται από τον δασικό χαρακτήρα, διατηρούνται όσα κτίσματα έχουν οικοδομήσει με νόμιμη άδεια, ενώ για τα υπόλοιπα δίνονται εναλλακτικές δυνατότητες για τακτοποίηση κτισμάτων (υπό προϋποθέσεις) ή για τον χαρακτηρισμό των γηπέδων ως μη δασικό (υπό προϋποθέσεις).
Παράλληλα, εξασφαλίζεται ένας μεγάλος δημόσιος περίπατος κατά μήκος της ακτής χωρίς εμπόδια, με ελεύθερο πλάτος τα 35 μέτρα, ενώ διευρύνεται και ενισχύεται ο κοινόχρηστος – δημόσιος χαρακτήρας της παραλιακής ζώνης.