Ανησυχία έχει προκληθεί και στην τοπική αλλά και την επιστημονική κοινότητα μετά από την έξαρση κρουσμάτων στην Ξάνθη.
Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται τόσο από τον πυρετό των διαβουλεύσεων που σημειώθηκαν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, όσο και από τις δηλώσεις των ειδικών μετά την απόφαση για «απόλυτη» καραντίνα στον Εχίνο.
Την ίδια ώρα οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, καθώς 6 άνθρωποι μόνο από την κωμόπολη έχασαν τη μάχη με τον κοροναϊό σε τέσσερις μόλις μέρες.
Μάλιστα την ώρα που η Αθήνα τις τελευταίες 14 ημέρες μετρά περίπου 18 νέα κρούσματα, στην Βόρεια Ελλάδα γίνεται «πάρτι» κοροναϊού με τα κρούσματα να φτάνουν τα 137, τα 100 μάλιστα μόνο στην Ξάνθη.
Υπερδιπλασιάστηκαν τα κρούσματα στην Ελλάδα
Σε πλήρη ανατροπή της εικόνας που είχαμε συνηθίσει έως τα τέλη Μαΐου, οδηγεί η καθημερινή καταμέτρηση των κρουσμάτων κοροναϊού τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με στοιχεία του iatronet, στις πρώτες 18 μέρες του μήνα που διανύουμε είχαμε 110,2% περισσότερα κρούσματα από τις τελευταίες 18 μέρες του περασμένου μήνα.
Συγκεκριμένα, από την 1η έως τς 18 Ιουνίου καταγράφηκαν συνολικά 309 νέες λοιμώξεις από κοροναϊό, ενώ από τις 14 έως και τις 31 Μαΐου,είχαν ανακοινωθεί συνολικά 147 νέα κρούσματα, με έντονα πτωτική τότε τάση.
Αισιόδοξος ο Κικίλιας
Για τα μέτρα και τις παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης που οδήγησαν στην επιτυχημένη αντιμετώπιση της πρώτης φάσης της πανδημίας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Υγείας, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο WebTalk του παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου (WJC).
Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η επιτυχία της χώρας μας βασίστηκε κυρίως στους εξαιρετικούς επαγγελματίες του Ε.Σ.Υ. – ιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό – στο ΕΚΑΒ και φυσικά στους επιστήμονες του ΕΟΔΥ που εντόπισαν το πρώτο κρούσμα και όλη αυτή την περίοδο, με ενδελεχή ιχνηλάτηση, κατάφεραν να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.
Όσον αφορά στη συνεργασία των ευρωπαϊκών χωρών στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ο Βασίλης Κικίλιας επισήμανε τη δυσλειτουργία που παρατηρήθηκε σχετικά με την ελλιπή ενημέρωση για τα μέτρα και τις αποφάσεις που λάμβανε η κάθε χώρα.
Αυτός ήταν και ο λόγος- όπως είπε – που ο ίδιος πρότεινε στην πρώτη έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Υγείας που πραγματοποιήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, να δημιουργηθεί μια ψηφιακή πλατφόρμα μεταξύ των κρατών- μελών ώστε σε πραγματικό χρόνο να γίνονται γνωστές οι πολιτικές και επιστημονικές αποφάσεις που παίρνει η κάθε χώρα.
«Χαίρομαι που αυτό έγινε πράξη, έστω και με καθυστέρηση» ανάφερε ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη έχει να κάνει πολλά ακόμα βήματα στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, στην ανταλλαγή πληροφοριών και στη συνεργασία.
Ο κ. Κικίλιας έκανε εκτεταμένη αναφορά στο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία με στόχο τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και την περίοδο του καλοκαιριού.
Όπως είπε, το σχέδιο υγειονομικής θωράκισης των νησιών βασίστηκε στην ενίσχυση των δομών υγείας με επιπλέον προσωπικό, Μέσα Ατομικής Προστασίας, testing και με την ανάπτυξη ενός νέου ισχυρού συστήματος διακομιδών, εναέριων και πλωτών. Υπογράμμισε ότι πρόκειται για έναν «ακτινωτό» σχεδιασμό συνεργασίας, στήριξης και διασύνδεσης των μεγάλων Νοσοκομείων αναφοράς της ενδοχώρας με τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών.
«Είμαστε αισιόδοξοι ότι όπως τα καταφέραμε στην πρώτη φάση της πανδημίας, θα τα καταφέρουμε ξανά. Με σχέδιο, αλληλεγγύη, ατομική υπευθυνότητα και κοινωνική ευαισθησία», είπε χαρακτηριστικά.
Τι φοβούνται οι ειδικοί
Σύμφωνα με τους ειδικούς λοιπόν η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης ήρθε εξαιτίας αυτού που φοβούνται τόσο καιρό.
Λόγω δηλαδή της χαλάρωσης των μέτρων που έφερε ο εορτασμός της κοσμικής γιορτής του Μπαϊράμ στην τοπική κοινότητα.
Η αύξηση των κρουσμάτων πάντως δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία καθώς οι δειγματολογικοί έλεγχοι και η ιχνηλάτηση κρουσμάτων γίνονται με μεγάλη σχολαστικότητα τις τελευταίες μέρες στην κωμόπολη.
Ωστόσο τόσο ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων, όσο και οι φόβοι για την επίπτωση που μπορεί να έχει ο κοροναϊός στις ευπαθείς ομάδες οδήγησε τις αρμόδιες αρχές στην επιβολή ενός ακόμη πιο αυστηρού lockdown στην περιοχή.
Πάντως οι καθηγητές λοιμωξιολογίας προειδοποιούν πως αυτό το σχέδιο δεν αποκλείεται να πάρει σάρκα και οστά και σε κάποιο νησί, αν υπάρξει πρόβλημα.
Κι παρ’ όλο που μέχρι στιγμής αυτό σενάριο φαίνεται να είναι «κλειδωμένο στο συρτάρι», ο κοροναϊός μπορεί να χτυπήσει ανά πάσα ώρα και στιγμή. Το έχει αποδείξει άλλωστε πολλάκις.
Δεν σηματοδοτεί ένα δεύτερο κύμα η έξαρση στην Ξάνθη
Από την πλευρά του πάντως ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, ξεκαθάρισε σήμερα πως η έξαρση αυτή δεν σηματοδοτεί και την αρχή ενός δεύτερου κύματος.
Ο καθηγητής ξεκαθάρισε πως δεν έχουμε ακόμη δεύτερο κύμα κοροναϊού στην Ελλάδα, ωστόσο αν υπάρξει εφησυχασμός θα το πληρώσουμε ακριβά.
Σχετικά με την περίπτωση του Εχίνου, ο κ. Σύψας ανέφερε ότι είχαμε μια «τοπική αναζωπύρωση και γι΄αυτό ελήφθησαν τοπικά μέτρα. Υπήρξε συγχρωτισμός λόγω θρησκευτικών τελετών, αλλά το ίδιο μπορεί να συμβεί αν παραβιάζουμε τους κανόνες, όπως ήδη έχει γίνει σε παραλίες, μπαράκια κτλ. Ο ιός είναι ακόμα γύρω μας, αντισώματα δεν έχουμε, οπότε μπορεί ανά πάσα στιγμή να έχουμε αντίστοιχους… Εχίνους».
«Επτά ημέρες καραντίνας είναι αρκετές για τον κοροναϊό και θα βγει πολύ σύντομα σχετική ελληνική μελέτη. Σε δύο εβδομάδες θα δούμε τα αποτελέσματα. Είναι τυφλά τα κρούσματα κι εμφανίζονται ξαφνικά. Ηδη Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία έχουμε πολλά κρούσματα. Δεν έχουμε ακόμα το λεγόμενο δεύτερο κύμα του καλοκαιριού, αλλά είναι καμπανάκι ότι αν υπάρξει εφησυχασμός, θα μας επισκεφτεί το δεύτερο κύμα και στην Ελλάδα», τόνισε ο καθηγητής.
Αναφορικά με τους εκατοντάδες τουρίστες που επισκέπτονται από τις όμορες αυτές χώρες ξεκαθάρισε ότι «όλοι οι τουρίστες που έρχονται από χώρες υψηλού κινδύνου κάνουν τεστ, όχι δειγματοληπτικά, αλλά όλοι τους, μέχρι το τέλος του μήνα. Εισαγόμενα κρούσματα θα έχουμε, αλλά θα πρέπει όσο το δυνατόν να το περιορίσουμε» κατέληξε μιλώντας στο Open.
Γώγος – Δημόπουλος: Υπάρχει ανησυχία για την Ξάνθη
Την ίδια ακριβώς φράση είπαν ο λοιμωξιολόγος και ο πρύτανης αφ΄ότου έγινε γνωστό πως ο Εχίνος μπήκε σε νέο πιο αυστηρό lockdown.
Οι δύο ειδικοί τόνισαν πως υπάρχει κίνδυνος καθώς από εκδηλώσεις μπορεί να δημιουργηθεί αύξηση κρουσμάτων στην περιοχή.
«Υπάρχουν ασυμπτωματικοί που μεταδίδουν, λιγότεροι νοσούντες, ακόμα λιγότεροι στην εντατική», ανέφερε από πλευράς του ο Χαράλαμπος Γώγος τονίζοντας πω «Υπάρχει φόβος για εισαγωγή κρουσμάτων από τα σύνορα, σε περιοχές υψηλού συγχρωτισμού. Μέχρι τώρα, ωστόσο, τα δεδομένα που έχουμε για τους τουρίστες είναι τα ίδια με την επικράτειά μας. Είναι μικρός ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων, όμως μπορεί και κάποιο να ξεφύγει».
Στις 2 τα μεσάνυχτα πάρθηκε η απόφαση για απόλυτο lockdown στον Εχίνο
Για την απόφαση να μπει ο Εχίνος στην απόλυτη απομόνωση μίλησε στον Alpha 98,9 ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
«Είναι μια δύσκολη απόφαση, πάρθηκε μετά από αλλεπάλληλες συνομιλίες και με τον υφυπουργό κ. Χαρδαλιά στις 2 τα ξημερώματα και είναι αναγκαία τα μέτρα, λόγω της εμφάνιση των θετικών κρουσμάτων στην ορεινή περιοχή του Εχίνου», ανέφερε και συνέχισε:
«Μια χαλάρωση υπήρξε σίγουρα, γιατί ήταν πολύ δύσκολα τα μέτρα της πρώτης φάσης. Ζητήσαμε και έγιναν μαζικά τεστ από 14 συνεργεία του ΕΟΔΥ και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε τα τελευταία θετικά κρούσματα στον Εχίνο, αλλά και τους 5 θανάτους σε 4 ημέρες και έτσι οδηγηθήκαμε στην πλήρη απαγόρευση. Το κρίσιμο είναι όσοι έχουν τον ιό να μην τον μεταδώσουν περαιτέρω. Πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα από όλους απαραίτητα και αυτό είναι το κλειδί».
Τι σημαίνει αυστηρή καραντίνα – Ποια η διαφορά με ένα τυπικό lockdown
Ειδικότερα από σήμερα οι κάτοικοι της κοινότητας υποχρεούνται να μείνουν στα σπίτια τους , ενώ τους επιτρέπεται να βγουν μόνο για να ψωνίσουν τρόφιμα ή φάρμακα.
Δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν το ΙΧ τους στην κοινότητα, ούτε να ανοίξουν το κατάστημα τους, καθώς όλα τα μαγαζιά θα είναι κλειστά και ανοιχτά θα είναι μόνο τα φαρμακεία.
Για τις επόμενες επτά μέρες, στον Εχίνο θα ισχύει:
· Δεν τους επιτρέπεται να βγουν εκτός της κοινότητας του και εκτός σπιτιού αν δεν είναι να επισκεφτούν κάποιο μαγαζί για να προμηθευτούν υλικά αγαθά.
· Θα πρέπει να φοράνε υποχρεωτικά μάσκα όταν κυκλοφορούν εκτός σπιτιού και όταν εισέρχονται σε κάποιο κατάστημα η φαρμακείο.
· Οι λαϊκές αγορές θα σταματήσουν να λειτουργούν όσο είναι σε εφαρμογή η αυστηρή καραντίνα, όπως και τα εμπορικά καταστήματα.
· Οι μόνες επιχειρήσεις που θα λειτουργούν στον Εχίνο θα είναι τα παντοπωλεία, τα οπωροπωλεία, τα κρεοπωλεία, οι φούρνοι, οι υπεραγορές, δηλαδή τα super market.
· Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ο Δήμος Μύκης θα φροντίσει αυτές τις ημέρες για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων της Κοινότητας Εχίνου και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
· Επίσης θα υπάρχει λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
Τα εν λόγω περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν για 7 ημέρες, ήτοι από 18-06-2020 και ώρα 06:00 έως και 25-06-2020 και ώρα 06:00, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της.
Σημειώνεται ότι οι εκτεταμένοι έλεγχοι από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες βάση του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Ημέρα 0 – Ημέρα 7 – Ημέρα 14».
6ο θύμα στον Εχίνο
Ακόμη ένας θάνατος από κοροναϊό σημειώθηκε στον Εχίνο Ξάνθης το βράδυ της Πέμπτης.
Πρόκειται για μια 70χρονη που κατέληξε το απόγευμα της Πέμπτης στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η 70χρονη είχε υποκείμενα νοσήματα και νοσηλευόταν τις τελευταίες 4 ημέρες.
Συνολικά, έξι άτομα από τον Εχίνο έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κοροναϊό τις τελευταίες τέσσερις μέρες.