Πρόθυμος να διακόψει αστυνομικές έρευνες ως «προσωπική χάρη σε δικτάτορες που συμπαθούσε» φέρεται να ήταν ο Τραμπ, σύμφωνα με το νέο βιβλίο του πρώην συμβούλου ασφαλείας του, Τζον Μπόλτον.
Μετά τη δημοσίευση αποσπασμάτων των απομνημονευμάτων του Μπόλτον, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στο τέλος του μήνα, η κυβέρνηση Τραμπ έχει αιτηθεί έκτακτα ασφαλιστικά μέτρα κατά του Μπόλτον, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η έκδοση του βιβλίου.
Ο ίδιος ο Τραμπ ανάρτησε tweet στο οποίο ισχυρίζεται ότι το βιβλίο αποτελείται «από ψέματα και ψευδείς ιστορίες» και αποκάλεσε τον Μπόλτον «απογοητευμένο βαρετό ανόητο που το μόνο πράγμα που ήθελε ήταν να πάμε σε πόλεμο».
Εμπλοκή της Κίνας στις αμερικανικές εκλογές;
Ο Μπόλτον από την πλευρά του υποστηρίζει ότι ο Τραμπ ζήτησε από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να τον βοηθήσει να επανεκλεγεί αγοράζοντας περισσότερα γεωργικά προϊόντα από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με μαρτυρίες που συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο.
Στην προσπάθειά του να αναπτύξει μια καλή προσωπική σχέση με τον Σι, ο Τραμπ κατηγορείται ότι αδιαφορούσε για τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακόμη και ενθαρρύνοντας τον κομμουνιστή ηγέτη να συνεχίσει την κατασκευή στρατοπέδων συγκέντρωσης για τον μουσουλμανικό πληθυσμό Ουιγκούρ της Κίνας.
Ο Μπόλτον υποστηρίζει ότι η έρευνα για την παραπομπή του Τραμπ θα έπρεπε να είχε προχωρήσει πέρα από τις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου να ασκήσει πιέσεις στην ουκρανική κυβέρνηση για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.
Σύμφωνα με αποσπάσματα που δημοσίευσαν η Wall Street Journal, οι New York Times και η Washington Post, ο Μπόλτον περιγράφει ένα μοτίβο διαφθοράς μέσω του οποίου ο Τραμπ επιδιώκει σε τακτική βάση να εκμεταλλευτεί τη δύναμη των ΗΠΑ εμπλεκόμενος στο εσωτερικό άλλων χωρών για να επιτύχει τους προσωπικούς του στόχους.
«Το μοτίβο έμοιαζε με παρακώλυση δικαιοσύνης ως… τρόπο ζωής», σημειώνει ο Μπόλτον, προσθέτοντας ότι είχε μοιραστεί τις ανησυχίες του με τον γενικό εισαγγελέα, Γουίλιαμ Μπαρ.
Τα σχόλια Μπάιντεν
Η ανεκδοτολογική ιστορία με τον Σι είναι ιδιαιτέρως επιβλαβής για τις προσπάθειες του Τραμπ να επανεκλεγεί τον Νοέμβριο, καθώς εκτός των άλλων ένα από τα χαρτιά του Τραμπ είναι η σκληρή στάση που εμφανίζεται να τηρεί προς την Κίνα, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ο αντίπαλός του, Τζο Μπάιντεν, είναι στο «τσεπάκι του Πεκίνου».
Σε δήλωσή του, ο Μπάιντεν ανέφερε ότι αν «τα περιστατικά που περιγράφει ο Μπόλτον είναι αληθινά, δεν μιλάμε μόνο για μια ηθικά αποκρουστική πράξη, αλλά και για μια παραβίαση του ιερού καθήκοντος του Ντόναλντ Τραμπ προς τον αμερικανικό λαό, να προστατεύει τα αμερικανικά συμφέροντα και να υπερασπίζεται τις αξίες της χώρας μας». Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ τονίζει επίσης ότι ο Τραμπ «πούλησε τον αμερικανικό λαό για να προστατεύσει το πολιτικό του μέλλον».
Η υπόθεση των αγροτικών προϊόντων
Στα απομνημονεύματά του, ο Μπόλτον περιγράφει μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση του Σι με τον Τραμπ στο παρασκήνιο του G20 τον Ιούνιο του 2019 στην Ιαπωνία. Ο Σι παραπονέθηκε στον Τραμπ για τις επικρίσεις των ΗΠΑ κατά της Κίνας και ο Τραμπ πρότεινε έναν τρόπο με τον οποίο ο Σι θα μπορούσε να τον βοηθήσει να νικήσει στις εκλογές του 2020.
«Τότε εκείνος [ο Τραμπ], αναπάντεχα, έστρεψε τη συζήτηση στις ερχόμενες αμερικανικές εκλογές, κάνοντας λόγο για την οικονομική δυνατότητα της Κίνας να επηρεάσει τις προεκλογικές εκστρατείες και ζητώντας από τον Σι να εξασφαλίσει ότι θα ήταν εκείνος που θα νικούσε», γράφει ο Μπόλτον.
«Υπογράμμισε τη σημασία των αγροτών και της αύξησης των εισαγωγών αμερικανικής σόγιας και σιτηρών από την Κίνα για το εκλογικό αποτέλεσμα. Θα παρέθετα αυτούσια τα λόγια του Τραμπ, όμως όταν έλεγξε το βιβλίο, η κυβέρνηση είχε άλλη άποψη».
Αναφορές την επαύριο του G20 δείχνουν ότι ο Τραμπ είχε ασκήσει πιέσεις στον Σι να αγοράζει περισσότερα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα, όμως ο Σι δεν προχώρησε σε κάποια σχετική δέσμευση. Μιλώντας στη Γερουσία την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος εμπορίου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λάιτθιζερ αρνήθηκε ότι ο Τραμπ είχε ζητήσει οποιαδήποτε σχετική βοήθεια από την Κίνα.
Στις σελίδες του βιβλίου, ο Τραμπ εμφανίζεται να αδιαφορεί πλήρως για τις κινεζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του εγκλεισμού πάνω από ενός εκατομμυρίου μουσουλμάνων Ουιγκούρ σε στρατόπεδα συγκέντρωσης της επαρχίας Σιντζιάνγκ.
Επιπλέον, ο Τραμπ είχε αρνηθεί να προχωρήσει σε δήλωση για την ημέρα μνήμης της σφαγής στην πλατεία Τιενανμέν το 1989, φερόμενος να δηλώνει ότι «έγινε 15 χρόνια πριν, ποιος νοιάζεται πλέον», στην 30η επέτειο των φρικτών γεγονότων.
Αμφιλεγόμενη και η κίνηση Μπόλτον
Ο Μπόλτον δεν είχε δεχθεί να καταθέσει στις διαδικασίες για την παραπομπή Τραμπ. Ο βετεράνος διπλωμάτης κατηγορείται τώρα ότι επέλεξε αντί να βοηθήσει τη χώρα του, να κρατήσει τα στοιχεία για το βιβλίο του, βάζοντας το προσωπικό κέρδος πάνω από το καθήκον.
Ο Μπόλτον ισχυρίζεται ότι οι διαδικασίες δεν ακολουθήθηκαν όπως θα έπρεπε έτσι κι αλλιώς, καθώς θα έπρεπε να είχαν εξετάσει και την εμπλοκή Τραμπ στις αμερικανικές έρευνες για την τουρκική Halkbank, ως χάρη στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στην κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ZTE, με στόχο να ευχαριστήσει τον Σι.
Τι έλεγε ο Τραμπ για τη Βενεζουέλα
Επιπλέον, ο Μπόλτον υποστηρίζει ότι ο Τραμπ θεωρούσε ότι θα είναι… «κουλ» να εισβάλει στη Βενεζουέλα, η οποία έτσι κι αλλιώς ήταν «μέρος των ΗΠΑ στην πραγματικότητα». Θυμάται μια συνάντηση στο Νιου Τζέρσεϊ πέρσι το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια της οποίας ο Τραμπ ξέσπασε κατά των δημοσιογράφων λέγοντας: «Αυτοί οι άνθρωποι θα έπρεπε να εκτελεστούν. Είναι καθάρματα».
Οι σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα
Ο πρώην σύμβουλος ασφαλείας επιβεβαιώνει επίσης αυτό που υποπτεύονταν ανέκαθεν οι ειδικοί στις σχέσεις ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας: Ότι οι κορυφαίες διπλωματικές κινήσεις μεταξύ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν στόχευαν απλώς στη δημιουργία εντυπώσεων. Ο Τραμπ εμφανίζεται αδιάφορος προς το ζήτημα των πυρηνικών.
«Ο Τραμπ μου είπε ότι ήταν έτοιμος να υπογράψει ένα ανακοινωθέν άνευ περιεχομένου, να πραγματοποιήσει συνέντευξη τύπου στην οποία θα ανακοινώσει τη νίκη και μετά απλώς να γυρίσει στο σπίτι του», γράφει ο Μπόλτον. Παρ’ όλα αυτά, ο αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται να ζητά εμμονικά στους μήνες που ακολούθησαν από τον υπουργό εξωτερικών Μάικ Πομπέο να παραδώσει ένα υπογεγραμμένο αντίτυπο του CD Rocket Man του Έλτον Τζον στον Κιμ, εν είδει αστείου για το παρατσούκλι που χρησιμοποιούσε ο Τραμπ για τον Βορειοκορεάτη ηγέτη.
Ο Τραμπ δεν γνώριζε ότι η Φινλανδία είναι… χώρα
Επιπλέον, στο βιβλίο του ο Μπόλτον αναφέρεται συχνά στα γνωστικά κενά του Τραμπ. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίζεται να μην γνωρίζει το κατά πόσον η Βρετανία διαθέτει πυρηνικά όπλα, αλλά και να θεωρεί ότι η Φινλανδία… ανήκει στη Ρωσία.
Σε συζήτηση με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπέρδευε διαρκώς τους νυν και πρώην προέδρους του Αφγανιστάν.
Το βιβλίο περιγράφει τον υπουργό εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος υποστηρίζει με συνέπεια τον Τραμπ στα ΜΜΕ, να τον κοροϊδεύει πίσω από την πλάτη του σε συνάντηση κορυφής με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη το 2018, δίνοντας ένα σημείωμα στον Μπόλτον στο οποίο είχε γράψει: «Λέει πάντα βλακείες».
Επιπλέον, αν και πάντα περιγράφει τις συναντήσεις κορυφής Τραμπ – Κιμ ως σημαντικά διπλωματικά επιτεύγματα, ο Μπόλτον φέρεται να λέει από την πρώτη στιγμή ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία Τραμπ «δεν έχει την παραμικρή πιθανότητα να πετύχει».
Πηγή: www.theguardian.com