Το Facebook «κατέβασε» μια σειρά από αναρτήσεις και διαφημίσεις της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, στις οποίες εμφανιζόταν ένα σύμβολο που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί, καθώς παραβίαζε την «πολιτική του εναντίον του οργανωμένου μίσους».
Το περιστατικό συνέβη την Πέμπτη, εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων προς το Facebook από υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, πολιτικούς του κόμματος των Δημοκρατικών, αλλά και εργαζόμενους εντός της ίδιας της εταιρείας, που το καλούσαν να κρατήσει μια σκληρότερη στάση εναντίον της τοξικής και συχνά βίαιης ρητορικής του προέδρου εντός της πλατφόρμας. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το Facebook απομακρύνει πολιτικές διαφημίσεις του Τραμπ επειδή παραβιάζουν τους όρους της κοινότητας.
Το περιεχόμενο των αναρτήσεων
Οι διαφημίσεις, που πλέον έχουν απομακρυνθεί, περιείχαν την εικόνα ενός ανεστραμμένου κόκκινου τριγώνου με μαύρο πλαίσιο και το μήνυμα: «Επικίνδυνες ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ακροαριστερών ομάδων κατακλύζουν τους δρόμους μας και προκαλούν απόλυτο χάος. ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ τις πόλεις μας και κάνουν εξεγέρσεις – πρόκειται για την απόλυτη παράνοια… Παρακαλούμε προσθέστε ΑΜΕΣΑ το όνομά σας για να υποστηρίξετε τον Πρόεδρό σας και την απόφασή του να ανακηρύξει τους ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΕΣ Τρομοκρατική Οργάνωση».
Ο Τραμπ και οι διοργανωτές της καμπάνιας του έχουν επανειλημμένως προχωρήσει σε ψευδείς ισχυρισμούς γύρω από τους «antifa», έναν όρο που αναφέρεται σε χαλαρά δίκτυα αριστερών ακτιβιστών που αντιτίθενται στον φασισμό και τις εθνικιστικές ιδεολογίες λευκής ανωτερότητας. Δεν φαίνεται να υπάρχει το παραμικρό στοιχείο που να εμπλέκει οργανώσεις antifa σε περιστατικά εξεγέρσεων κατά τις πρόσφατες διαδηλώσεις εναντίον της αστυνομικής δολοφονίας Φλόιντ.
Το ανεστραμμένο κόκκινο τρίγωνο χρησιμοποιούνταν από τους Ναζί για την ταυτοποίηση πολιτικών κρατουμένων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.
Η προοδευτική εβραϊκή οργάνωση ακτιβιστών Bend the Arc, έφερε στο προσκήνιο τις διαφημίσεις στο Twitter την Τετάρτη γράφοντας: «Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ χρησιμοποιεί στο πλαίσιο της καμπάνιας επανεκλογής του ένα σύμβολο των στρατοπέδων συγκέντρωσης των Ναζί… Ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι το χρησιμοποιούν για να σπιλώσουν εκατομμύρια διαδηλωτές. Οι μάσκες τους έχουν πέσει».
The President of the United States is campaigning for reelection using a Nazi concentration camp symbol.
Nazis used the red triangle to mark political prisoners and people who rescued Jews.
Trump & the RNC are using it to smear millions of protestors.
Their masks are off. pic.twitter.com/UzmzDaRBup
— Bend the Arc: Jewish Action (@jewishaction) June 18, 2020
«Η χρήση αυτού του συμβόλου ως μέσο επίθεσης στους πολιτικούς αντιπάλους είναι εξαιρετικά προσβλητική», τονίζει ο Τζόναθαν Γκρίνμπλατ, CEO του Anti-Defamation League (Σύνδεσμος εναντίον της Συκοφαντίας), αναφερόμενος στο σύμβολο στο Twitter. «Η καμπάνια του προέδρου θα πρέπει να πάρει μαθήματα ιστορίας, καθώς η άγνοια δεν αποτελεί δικαιολογία για τη χρήση συμβόλων που συνδέονται με τους Ναζί».
Οι αναρτήσεις εμφανίζονταν τόσο ως οργανικό όσο και ως πληρωμένο περιεχόμενο, και δημοσιεύθηκαν από τη σελίδα του Τραμπ στο Facebook, αλλά και από τον λογαριασμό του Μάικ Πένς που κατεβαίνει μαζί του ως υποψήφιος αντιπρόεδρος.
Τι δήλωσε το Facebook
«Απομακρύναμε αυτές τις αναρτήσεις και τις διαφημίσεις επειδή παραβιάζουν την πολιτική μας κατά του οργανωμένου μίσους», δήλωσε εκπρόσωπος του Facebook σε ανακοίνωσή του. «Η πολιτική μας δεν επιτρέπει τη χρήση απαγορευμένων συμβόλων ομάδων μίσους που στόχευαν στην αναγνώριση πολιτικών κρατουμένων, εκτός αν το νοηματικό πλαίσιο καταδικάζει ή συζητά τη σημασία του συμβόλου».
Τι απαντά η πλευρά Τραμπ
Η καμπάνια του Τραμπ υποστήριξε στο Twitter ότι το ανεστραμμένο τρίγωνο ήταν «ένα σύμβολο που χρησιμοποιείται ευρέως από τους Antifa», παρουσιάζοντας ως απόδειξη έναν σύνδεσμο που οδηγεί σε μια γερμανική διαδικτυακή εταιρεία που τυπώνει T-shirt, όπου μια ποικιλία προϊόντων διατίθενται προς πώληση με ένα λόγκο των «antifa», το οποίο πράγματι χρησιμοποιεί το ανεστραμμένο τρίγωνο.
Ανεξάρτητα όμως από το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό κατάστημα, η καθιερωμένη εικονογραφία που συνδέεται με τους antifa περιλαμβάνει δύο ενωμένες σημαίες, με τη μία να είναι συνήθως μαύρη και την άλλη κόκκινη, η μια εικόνα τριών βελών που δείχνουν προς την κάτω αριστερά γωνία – ένα σύμβολο που ιστορικά συνδέεται με την αντίσταση κατά των Ναζί.
Αυξανόμενες πιέσεις δέχεται το Facebook
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Facebook αναλαμβάνει δράση εναντίον προσβλητικών διαφημίσεων ή αναρτήσεων του Τραμπ. Ωστόσο, έχει δεχθεί επικρίσεις για την γενικώς χαλαρή του στάση απέναντι στην συμπεριφορά του Τραμπ εντός της πλατφόρμας εδώ και πολλά χρόνια. Οι πιέσεις που δέχεται εντάθηκαν στα τέλη Μαΐου, όταν ο Τραμπ απείλησε με βία τους συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις για την αστυνομική δολοφονία Φλόιντ, χρησιμοποιώντας μια φράση ενός ρατσιστή αστυνομικού διοικητή από τη δεκαετία του 1960: «Όταν ξεκινά το πλιάτσικο, ξεκινούν και οι πυροβολισμοί».
Αν και το Twitter αντέδρασε στη συγκεκριμένη δήλωση Τραμπ, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να υποκινήσει σε βία, ο CEO Μαρκ Ζούκεμπεργκ είχε δηλώσει ότι η ίδια ακριβώς ανάρτηση δεν παραβίαζε τους όρους του Facebook, καθώς η πολιτική της εταιρείας επιτρέπει στους κρατικούς φορείς να απειλούν με κρατική βία. Η εξήγηση του Ζούκεμπεργκ έχει καταδικαστεί από κορυφαίους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από πολλούς από τους ίδιους τους υπαλλήλους του, ορισμένοι εκ των οποίων προχώρησαν σε μια σπάνια δημόσια εκδήλωση δυσαρέσκειας μέσα από μια «εικονική απεργία».
Την Τετάρτη, ένας αριθμός αμερικανικών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα ξεκίνησαν μια καμπάνια που καλεί μεγάλες εταιρείες να απομακρύνουν τις διαφημίσεις τους από το Facebook.
«Έχουμε απογοητευτεί και εκπλαγεί επανειλημμένως από την συνέπεια του Μαρκ Ζούκερμπεργκ στην προστασία των ιδεολογιών λευκής ανωτερότητας, στην καταπίεση των ψηφοφόρων και στα κατάφορα ψεύδη που αναρτώνται στο Facebook», δήλωσε ο Ρασάντ Ρόμπινσον, πρόεδρος της οργάνωσης Color of Change σε ανακοίνωσή του. «Καθώς οι εταιρείες παίρνουν θέσει εναντίον του ρατσισμού στην κοινωνία μας, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους και το κατά πόσον τα χρήματα που καταβάλλουν για διαφημίσεις στο Facebook αυξάνουν τον κίνδυνο των μαύρων πολιτών στο διαδίκτυο».
Πηγή: www.theguardian.com