Στα κυβερνητικά συρτάρια παραμένει μέχρι νεωτέρας ο σχεδιασμός για την «κατανομή» των διαδηλώσεων, τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης του νομοσχεδίου και συνολικά έξι μήνες από τις επίσημες εξαγγελίες για περιορισμούς στα «πού» και «πώς» των πορειών ανάλογα με τον όγκο τους και την επιβάρυνση στην κοινωνικο-οικονομική καθημερινότητα των μεγάλων πόλεων. Το Μαξίμου ζεσταίνει και ξαναπαγώνει το νομοσχέδιο για τις «δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις» και, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις τουλάχιστον για τις επόμενες εβδομάδες. Το θέμα δείχνει να προκαλεί νέες πιέσεις στο κυβερνητικό επιτελείο, καθώς ήδη έχει έρθει αντιμέτωπο με διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που μπλοκάρουν το κέντρο της πρωτεύουσας σε έναν εκρηκτικό συνδυασμό πλέον με τα έργα για τον Μεγάλο Περίπατο, ενώ ταυτόχρονα περιμένει ένταση στην πολιτική σκηνή μόλις αποφασίσει το επόμενο βήμα, δηλαδή την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Εγκυρες πηγές δεν δείχνουν σε κατεύθυνση απόσυρσης του νομοσχεδίου, όπως είχε γίνει το 2012, αντιθέτως επιμένουν ότι «είναι επείγον να έρθει» με στόχο – διατυπωμένο και δια στόματος του Πρωθυπουργού – «να μην αποφασίζουν με το έτσι θέλω οι λίγοι σε βάρος των πολλών» και να πάψει το καθεστώς «ομηρείας» στο κέντρο μεγάλων πόλεων. Ομως η αλήθεια είναι ότι η διαδικασία έχει πάρει διαδοχικές παρατάσεις και ως αποτέλεσμα διατηρείται μέχρι και σήμερα στο ψυγείο η «ευαίσθητη» και με «σημαντική σημειολογία», όπως χαρακτηρίζουν στελέχη της κυβέρνησης τη ρύθμιση, που εν πολλοίς στηρίχθηκε και στην προ οκταετίας πρόταση νόμου από τον επίτιμο αντιπρόεδρο του ΣτΕ Μιχάλη Βροντάκη, τους καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου, Νίκο Αλιβιζάτο και Αντώνη Μανιτάκη, τον λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Θράκης, Γιάννη Κτιστάκι και τον δικηγόρο Αθανάσιο Τσιούρα.
Τι λένε στην κυβέρνηση
«Θα φέρουμε τον νόμο ως το τέλος του Ιουλίου. Δεν μπορεί, πράγματι, να αναβάλλεται επ’ αόριστον» λένε στα «ΝΕΑ» κυβερνητικοί παράγοντες, δείχνοντας στον κεντρικό στόχο αλλά βάζοντας ταυτόχρονα ως κρίσιμο αστερίσκο τους ισχύοντες περιορισμούς στη λειτουργία της Βουλής. Δηλαδή αυτό που αφήνουν να εννοηθεί οι κυβερνητικές πηγές είναι ότι, παρότι η Βουλή θα λειτουργεί χωρίς θερινά τμήματα, αντιμετωπίζεται ως αποτρεπτικός παράγοντας για το ξεπάγωμα της ρύθμισης το ισχύον «πλαφόν» των 60 βουλευτών στην Ολομέλεια. Αρα όχι μόνο στη Βουλή αλλά και στο πρωθυπουργικό επιτελείο περιμένουν το επιστημονικό πράσινο φως για την αναπροσαρμογή του… αριθμού 60. Κατά τις πληροφορίες, παρασκηνιακές επαφές έχουν υπάρξει με εκπροσώπους των κομμάτων, τα οποία άλλωστε γνωρίζουν από τον περασμένο Φεβρουάριο το ακριβές περιεχόμενο του νομοσχεδίου.
Βεβαίως η κατοχύρωση του γενικού πλαισίου στη Βουλή θα είναι το πρώτο βήμα. Θα πρέπει να ακολουθήσει Προεδρικό Διάταγμα για την εξειδίκευση του επιχειρησιακού σκέλους, με αρμόδιες πηγές να επιμένουν στη λογική ότι μπορεί να υπάρξουν και τα δύο (νομοσχέδιο και Προεδρικό Διάταγμα) εντός του καλοκαιριού. Μένει να φανεί τελικά εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο πλήρες ρυθμιστικό πλαίσιο ακόμα κι αν δεν χαλαρώσουν εντός Ιουλίου οι περιορισμοί στη Βουλή ή θα κρατήσει το θέμα εκτός δημόσιας κουβέντας μέχρι την Ολομέλεια σε πλήρη σύνθεση.
Τι προβλέπει το σχέδιο
Το σίγουρο είναι ότι δεν απαιτούνται επιπλέον διαδικασίες και το νομοσχέδιο δεν χρειάζεται να «περάσει» ξανά από το τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου, αφού το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει κάνει στο Μαξίμου αναλυτική παρουσίαση των βασικών χαρακτηριστικών της ρύθμισης, η οποία αφορά – κατά τα πρωθυπουργικά λόγια – «τον σεβασμό στον δημόσιο χώρο». Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι σκοπός είναι η «διασφάλιση της άσκησης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι (…) κατά τρόπο ώστε να μην εκτίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η δημόσια ασφάλεια και να μη διαταράσσεται υπέρμετρα η κοινωνικο-οικονομική ζωή ορισμένης περιοχής», ενώ εντάσσονται νέα ορολογία και όροι: ο «οργανωτής» κάθε συνάθροισης, ο Αστυνομικός Διαμεσολαβητής, η ψηφιακή πλατφόρμα για ενημέρωση των πολιτών κ.λπ.