Κλειστά κρατάει ακόμη τα ξενοδοχεία η χαμηλή ζήτηση προβληματίζοντας τους επιχειρηματίες του κλάδου.
Από τους κόλπους των ξενοδόχων εκφράζεται ο φόβος πως ένα σημαντικό ποσοστό των μανάδων θα παραμείνουν κλειστές τη φετινή περίοδο, ειδικά σε δημοφιλείς προορισμούς με μεγάλη προσφορά κλινών.
Το άνοιγμα των ξενοδοχείων στην Αθήνα αναμένεται μέχρι τις αρχές Ιουλίου.
Η εικόνα στο κέντρο δεν έχει καμία ομοιότητα με τα προηγούμενα χρόνια, αφού στην πλειονότητα τους τα ξενοδοχεία δεν έχουν ανοίξει ακόμη τις πύλες τους, παρά το γεγονός ότι η καλύτερη περίοδος για τα αθηναϊκά ξενοδοχεία είναι τα δίμηνα Μαϊού – Οκτωβρίου.
Οι πληρότητες
Οι πληρότητες κατά μέσο όρο κινούνται στο 8% με 12%, ενώ παρά το γεγονός ότι τα εμβληματικά ξενοδοχεία της πόλης αναμένεται να ανοίξουν τις πύλες του στις αρχές Ιουνίου, οι περισσότεροι ξενοδόχοι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη.
Αλλά και όσα είναι ανοιχτά, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, δουλεύουν κυρίως με Έλληνες που επισκέπτονται την Αθήνα για δουλειές.
Αγωνία για τον τζίρο
Μεγάλη είναι η ζημία που έχουν υποστεί ο ξενοδοχειακός κλάδος φέτος το καλοκαίρι λόγω της πανδημίας του κοροναϊού και η εικόνα των εσόδων των ελληνικών ξενοδοχείων δεν αναμένεται να βελτιωθεί ούτε τα επόμενα χρόνια.
Όπως πρoκύπτει από τα συμπεράσματα έκθεσης για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον ελληνικό τουρισμό της ΕΥ Ελλάδος (Ernst & Young), στα 10 δισ. ευρώ ανέρχονται οι εκτιμώμενες απώλειες εισπράξεων του τουριστικού κλάδου το 2020, ενώ στα 4,46 δισ. η εκτιμώμενη ζημία για τα ελληνικά ξενοδοχεία.
Αυτό σημαίνει ότι για τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας η απώλεια του τζίρου εκτιμάται φέτος στο 1,2 δισ. και για τα εποχικής λειτουργίας στα 3,26 δισ.
Μάλιστα ενδεικτικό της κρίσης που έρχεται για τον κλάδο είναι ότι από τα 34,4 εκατομμύρια αφίξεις το 2019, φέτος, σύμφωνα με σενάριο της EY, αναμένεται να έλθουν μόνον 14,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες. Ενώ το 2024 ο αριθμός αυτός ίσως φτάσει τα 24,8 εκατομμύρια.
Οι κρίσιμες παράμετροι για τον τουρισμό
Τα κρίσιμα σημεία όσον αφορά το τι μέλει γενέσθαι, για τους περισσότερους ξενοδόχους είναι τέσσερα:
Πρώτον, η κίνηση στο αεροδρόμιο το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες της Ναυτεμπορικής, δεν υποδέχεται περισσότερους από 10.000 έως 12.000 επισκέπτες την ημέρα, εξαιτίας της πανδημίας, όταν πέρυσι ξεπερνούσαν τις 80.000 ημερησίως αυτή την περίοδο.
Δεύτερον, «βαρίδι» για τη λειτουργία των επιχειρήσεων αποτελούν και τα θέματα της χρηματοδότησης από τις τράπεζες, αφού ένας μεγάλος αριθμός ξενοδόχων θεωρεί ότι δεν έχει τη δυνατότητα να δανειοδοτηθεί με τους όρους που υπάρχουν στην αγορά.
Τρίτον, η κρατική ενίσχυση η οποία ακόμα και με τις αλλαγές που έγιναν θεωρείται «ακριβή λύση» σε ότι αφορά το μη μισθολογικό κόστος.
Τέταρτον, ένα σημαντικό στοιχείο για τα ξενοδοχεία είναι το ξεκαθάρισμα του τοπίου σε ότι αφορά τους γιατρούς.
Πάντως οι ξενοδόχοι θεωρούν ότι η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί, αλλά αυτό απαιτεί να αλλάξει η εικόνα και να δημιουργηθεί κλίμα φιλικό προς τα ταξίδια ώστε να αυξηθούν και οι πληρότητες στα ξενοδοχεία.
Υποτονικά η σεζόν στους Λειψούς
Στην εκπομπή «MEGA Mag» μίλησε ο δήμαρχος Λειψών, Φώτης Μάγγος για τις προσδοκίες από τη φετινή χρονιά.
Η φετινή σεζόν έχει αρχίσει υποτονικά και καθυστερημένα, υποστήριξε ο δήμαρχος, ωστόσο σήμερα ξεκινά η διαφημιστική καμπάνια στο μετρό της Αθήνας σε 17 σταθμούς στη γραμμή 2 και 3, ενώ από την Τετάρτη θα παίζει και βίντεο για να δει ο κόσμος τι προσφέρει το νησί.