Έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει στις υγειονομικές Αρχές οι νέες εστίες κρουσμάτων κοροναϊού.
Οι επιστήμονες εκπέμπουν SOS για ενδεχόμενο δεύτερο κύμα κοροναϊού.
Ήδη στη Θεσπρωτία τα νέα επτά κρούσματα έχουν προκαλέσει προβληματισμό αφού η περιοχή δεν ήταν στον χάρτη με τις «επικίνδυνες» περιοχές.
Όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου πρόκειται για δύο αδελφές, μια 52χρονη και μια 59χρονη, από την Παραμυθιά. Μάλιστα, η πρώτη είχε διακομιστεί στο νοσοκομείο Φιλιατών με συμπτώματα πνευμονίας. Παράλληλα, εντοπίστηκαν άλλα πέντε θετικά κρούσματα ατόμων που ανήκουν στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον των δύο γυναικών.
Η κατάσταση ανησυχεί και προβληματίζει τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές, που εντείνουν συνεχώς τα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς.
Την ίδια στιγμή, αναστάτωση προκλήθηκε στο 7ο δημοτικό σχολείο Ξάνθης όταν ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι πως μια μαθήτρια η οποία πραγματοποίησε προεγχειρητικό έλεγχο σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης, βρέθηκε θετική στον νέο κοροναϊό.
Να σημειωθεί ότι στο Δήμο Μύκης στην Ξάνθη που βρίσκεται σε «κόκκινο» συναγερμό από τις Αρχές, τις τελευταίες τρεις ημέρες φαίνεται μία πτώση στη διασπορά, με τους ειδικούς να ευελπιστούν πως θα διατηρηθεί και πως τα μέτρα της απομόνωσης αποδίδουν.
Σύψας: Έχουμε ετοιμάσει σενάρια με τοπικές καραντίνες
Μιλώντας στο «MEGA Mag» ο Λοιμωξιολόγος και καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Σύψας τόνισε ότι ανησυχία θα προκαλέσει στις αρχές «μια συρροή κρουσμάτων τοπικά και μια αυξητική τάση. Δηλαδή κάθε μέρα να εμφανίζονται περισσότερα κρούσματα από την προηγούμενη μέρα. Αυτό θα χτυπήσει καμπανάκι ότι εξαπλώνεται η επιδημία».
«Θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα, όμως είναι ένας κίνδυνος διαχειρίσιμος, τον οποίον πρέπει να πάρουμε για την οικονομία της χώρας» πρόσθεσε ο κ. Σύψας.
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο ενός αρνητικού σεναρίου, με πιθανή αύξηση κρουσμάτων στα νησιά ή σε άλλα σημεία της χώρας, έκανε λόγο για διαχείριση με κατά τόπους lockdown αν και «δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε τόσο ακραία σημεία».
Ο κίνδυνος εφησυχασμού
Μήνυμα επαγρύπνησης σε ότι αφορά την πορεία του κοροναϊού στην χώρα μας, έστειλε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο «MEGA Mag».
Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, δεν σταμάτησαν να ανακύπτουν νέα κρούσματα Covid-19 ωστόσο «ευτυχώς είναι ελάχιστα και τα περισσότερα εξηγήσιμα. Από την εστία στη Θράκη αλλά και από τους τουρίστες που έρχονται στη χώρα».
Διαβάστε επίσης: Ανησυχία επιστημόνων για τα κρούσματα – «Στην Ελλάδα από τα πάρτι θα την πάθουμε»
Ζητούμενο στην αντιμετώπιση του κοροναϊού, υπογράμμισε ο καθηγητής, είναι « η γρήγορη διάγνωση, ιχνηλάτηση και απομόνωση των περιστατικών».
Σχετικά με τους συνωστισμούς που παρατηρούνται, τόνισε την ανάγκη ελάττωσής τους, καθώς γίνεται μια σημαντική προσπάθεια.
«Ο κοροναϊός είναι εδώ, δεν έχει φύγει. Σε επίπεδο πλανήτη η κατάσταση είναι χειρότερη. Η επιδημία μεταφέρεται από κράτος σε κράτος» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Κορονοϊός: 10 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ
Δέκα νέα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα ανακοίνωσε την Κυριακή ο ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.266, εκ των οποίων το 55.0% άνδρες αφορά άνδρες.
720 (22.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.826 (55.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση εννιά συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 75 ετών. 2 (22.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 100.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 117 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 190 θανάτους συνολικά στη χώρα. 60 (31.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 100.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω