Το ξέσπασμα της συσσωρευμένης δυσαρέσκειας των μαύρων πολιτών για τον ρατσισμό στη Βρετανία, εξέπληξε μεγάλη μερίδα των λευκών πολιτών.
Ποιος θα πίστευε ότι η χώρα δεν έχει πραγματοποιήσει μεγάλα βήματα προς το σεβασμό και τις ίσες ευκαιρίες στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών;
Ποιος θεωρούσε ότι τα αγάλματα των δουλεμπόρων που εξακολουθούσαν να κοσμούν μικρές και μεγάλες πόλεις της χώρας αποτελούσαν πρόβλημα;
Ποιος αναρωτιόταν αν μετρούν οι μαύρες ζωές της Βρετανίας;
Η απάντηση: Πολλοί, πολλοί μαύροι Βρετανοί, οι απόψεις των οποίων για ζητήματα φυλής και ρατσισμού στη Βρετανία διαφέρουν σε τεράστιο βαθμό από εκείνες των λευκών, σύμφωνα με μια αποκλειστική δημοσκόπηση του CNN και της Savanta ComRes.
Οι μαύροι πολίτες δηλώνουν τουλάχιστον σε διπλάσιο ποσοστό από τους λευκούς ότι η βρετανική αστυνομία και τα βρετανικά ΜΜΕ κάνουν διακρίσεις. Ακόμη περισσότεροι θεωρούν ότι η χώρα έχει κάνει πολύ λίγα για να αντιμετωπίσει την ιστορική φυλετική αδικία ενώ κάποιοι θεωρούν ότι το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα χαρακτηρίζεται από θεσμικό ρατσισμό.
Το CNN και η Savanta ComRes πραγματοποίησαν την έρευνα μέσω διαδικτύου με δείγμα 1,535 Βρετανών ενηλίκων, ηλικίας 18 και άνω, μεταξύ των οποίων και τουλάχιστον 500 συμμετέχοντες οι οποίοι ήταν μαύροι ή ανήκαν σε άλλες εθνικές μειονότητες. Το περιθώριο λάθους στο πλήρες δείγμα βρίσκεται στο ± 2.5%.
Οι μισοί μαύροι Βρετανοί δηλώνουν ότι η αστυνομία δεν τους αντιμετωπίζει με σεβασμό
Το ζήτημα της συμπεριφοράς των αστυνομικών δεν είναι αποκλειστικά θέμα αντίληψης. Οι μαύροι και οι λευκοί συμμετέχοντες αναφέρουν πολύ διαφορετικές προσωπικές εμπειρίες από την αλληλεπίδρασή τους με την αστυνομία.
Οι μαύροι έχουν διπλάσιες πιθανότητες να δηλώσουν ότι η αστυνομία δεν τους έχει συμπεριφερθεί με σεβασμό, με τους μισούς (49%) μαύρους πολίτες και το ένα τέταρτο (26%) των λευκών να περιγράφουν τέτοιου είδους εμπειρίες.
Οι μαύροι πολίτες έχουν επίσης διπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν ότι κάποιος φίλος ή συγγενής είχε μια κακή εμπειρία με την αστυνομία: Έξι στους δέκα μαύρους συμμετέχοντες (59%) δήλωσε κάτι τέτοιο με σύγκριση τρεις στους δέκα (31%) λευκούς.
Οι μαύροι Βρετανοί έχουν διπλάσιες πιθανότητες να δηλώσουν ότι η αστυνομία είναι θεσμικά ρατσιστική
Σε διπλάσιο βαθμό δηλώνουν οι μαύροι Βρετανοί και ότι η αστυνομία της χώρας τους χαρακτηρίζεται από θεσμικό ρατσισμό – το 54% των μαύρων έχει αυτή την άποψη, σε σύγκριση με το 27% των λευκών.
Το CNN απευθύνθηκε στην Βρετανική Αστυνομία για ένα σχόλιο, όμως η Μητροπολιτική Αστυνομία, η οποία καλύπτει την ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου, αρνήθηκε να απαντήσει σχετικά.
Οι μαύροι Βρετανοί έχουν διπλάσιες πιθανότητες να βρίσκουν προσβλητικά τα αγάλματα δουλεμπόρων
Η καταστροφή του αγάλματος του Έντουαρντ Κόλστον, ενός δουλέμπορου του 17ου αιώνα, στο Μπρίστολ στις αρχές του μήνα, είναι μια από τις πιο συγκλονιστικές εικόνες που μας έδωσε η Βρετανία στη διάρκεια των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων που ακολούθησαν την αστυνομική δολοφονία Φλόιντ.
Το μνημείο, το οποίο εδώ και καιρό θεωρούνταν αμφιλεγόμενο, όπως και άλλα σαν και αυτό, έγινε ξαφνικά το επίκεντρο της εθνικής συζήτησης για τον ρατσισμό.
Η δημοσκόπηση του CNN ανακάλυψε ότι οι μαύροι πολίτες έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες από τους λευκούς να δηλώνουν προσβεβλημένοι από τα αγάλματα ατόμων που εμπλέκονταν στο δουλεμπόριο ή την αποικιοκρατία. Τα δύο τρίτα (66%) των μαύρων ανέφεραν κάτι τέτοιο, σε σχέση με μόλις το ένα τρίτο (30%) των λευκών.
Και οι μαύροι Βρετανοί έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους λευκούς να υποστηρίζουν την καταστροφή αυτών των αγαλμάτων, είτε από τους διαδηλωτές είτε από τις αρχές. Έξι στους δέκα (60%) των μαύρων πολιτών στηρίζουν την απομάκρυνση των αγαλμάτων από διαδηλωτές, σε σχέση με λιγότερους από τρεις στους δέκα (28%) λευκούς. Η υποστήριξη είναι πολύ μεγαλύτερη και στις δύο ομάδες στην περίπτωση που τα μνημεία απομακρύνονται από τις αρχές.
Ακόμη και στην ερώτηση του κατά πόσον οι συμμετέχοντες αντιλαμβάνονται τους λόγους που άλλοι άνθρωποι μπορεί να προσβάλλονται από τέτοιου είδους μνημεία, η απόκλιση είναι τεράστια: Περισσότεροι από 8 στους 10 μαύρους (81%) δηλώνουν ότι συμπάσχουν, σε σύγκριση με λιγότερο από τα δύο τρίτα (64%) των λευκών.
Όμως οι διαφορές της αντίληψης της καθημερινότητας μεταξύ μαύρων και λευκών Βρετανών δεν σταματούν στην αστυνομία και στα σύμβολα ιστορικής καταπίεσης.
Το ίδιο ισχύει και για τις ταινίες και την τηλεόραση.
Οι μαύροι πολίτες έχουν πάνω από διπλάσιες πιθανότητες να δηλώσουν ότι δεν υπάρχει επαρκής εκπροσώπηση των μαύρων στα ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, σχετική απάντηση έδωσαν τα δύο τρίτα (67%) των μαύρων πολιτών και μόλις το ένα τέταρτο (27%) των λευκών.
Η πλειοψηφία των μαύρων Βρετανών θεωρεί ότι οι έγχρωμοι πολίτες έχουν λιγότερες ευκαιρίες επαγγελματικής επιτυχίας σε σχέση με τους λευκούς
Η Νόβα Ράιντ, ακτιβίστρια για την φυλετική ισότητα, αναφέρει ότι τα ευρήματα του CNN δείχνουν κάτι που οι μαύροι πολίτες ήξεραν ανέκαθεν για την αντίληψη του ρατσισμού στη Βρετανία.
«Προερχόμαστε από εντελώς διαφορετικά σημεία εκκίνησης – εμείς ως μαύροι άνθρωποι. Ο ρατσισμός είχε φτάσει στην πόρτα μας. Τα άλλα παιδιά δεν ήθελαν να παίζουν μαζί μας, λέγοντάς μας ότι μοιάζουμε με περιττώματα. Ήταν κομμάτι της κοινής διαλέκτου και του διαλόγου εντός των οικογενειών μας».
Ακόμη, σημειώνει ότι οι προσπάθειες των λευκών να αγνοήσουν τις φυλετικές διαφορές, στην πραγματικότητα δυσκολεύει τη μάχη κατά του ρατσισμού.
«Πολλοί από τους λευκούς συνομηλίκους μου έχουν εκπαιδευτεί να μην «βλέπουν χρώμα». Έχει τα αντίστροφα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Έχουν χάσει την ικανότητα να παρατηρούν τις διακρίσεις», τονίζει.
Αναφέρει ότι η βρετανική απροθυμία για μια πραγματική συζήτηση περί ρατσισμού επιδεινώνει την κατάσταση, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Ντορίν Λώρενς, η οποία μάχεται για τη φυλετική δικαιοσύνη μετά τη δολοφονία του έφηβου γιου της Στίβεν από λευκούς νεαρούς το 1993.
Η Λώρενς έχει υποστηρίξει ότι η φυλή έπαιξε ρόλο στην τραγική πυρκαγιά του οικιστικού συγκροτήματος Γκρένφελ Τάουερ στο Λονδίνο, τρία χρόνια πριν, στην οποία σκοτώθηκαν 72 άτομα. Η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν μαύροι ή ανήκαν σε εθνικές μειονότητες.
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον – ο οποίος έχει χρησιμοποιήσει ανοιχτά ρατσιστικές προσβολές στο παρελθόν – έχει αναγνωρίσει πολλές φορές τον τελευταίο μήνα ότι υπάρχει ρατσισμός στη Βρετανία. Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε μια «διακομματική επιτροπή» που θα εξετάσει τα ζητήματα του ρατσισμού και των διακρίσεων.
Ωστόσο, δέχθηκε επικρίσεις καθώς φέρεται να έχει θέσει ως επικεφαλής τη σύμβουλό του, Μουνίρα Μίρζα, η οποία έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι ο θεσμικός ρατσισμός είναι μύθος.
Άλλοι επικριτές του σημειώνουν ότι συνηθίζει να υπονομεύει το πρόβλημα μέσα από τις διατυπώσεις του, έχοντας κάνει λόγο για «αίσθηση θυματοποίησης και διακρίσεων», αλλά και πως θα μπορούσε αντί να θεσπίσει άλλη μια επιτροπή να εφαρμόσει τα ευρήματα παλιότερων εκθέσεων για το ζήτημα του ρατσισμού και των διακρίσεων στη Βρετανία.
Οι περισσότεροι μαύροι Βρετανοί θεωρούν ότι το Συντηρητικό Κόμμα είναι θεσμικά ρατσιστικό
Οι μαύροι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση του CNN είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες από τους λευκούς να θεωρούν ότι το κυβερνών κόμμα του Τζόνσον χαρακτηρίζεται από θεσμικό ρατσισμό, παρά το γεγονός ότι συμφωνεί μαζί τους και μια σημαντική πλειοψηφία των λευκών.
Αντιθέτως, μόλις το ένα τρίτο τόσο των μαύρων (31%) όσο και των λευκών (34%) συμμετεχόντων πιστεύει κάτι αντίστοιχο για το Κόμμα των Εργατικών.
Το Συντηρητικό Κόμμα δεν απάντησε σε αίτημα του CNN για σχετικό σχόλιο. Το κόμμα των Εργατικών δήλωσε ότι «έχουμε στόχο την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης στο κόμμα των Εργατικών σε σχέση με το ζήτημα του ρατσισμού», ενώ έχει σκοπό να λάβει «μια σειρά από εσωτερικά μέτρα που θα εξασφαλίσουν ότι το κόμμα ενσαρκώνει τις αρχές που πρεσβεύει».
Οι μαύροι πολίτες έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες (64%) να δηλώσουν ότι η Βρετανία δεν έχει κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει τον ιστορικό ρατσισμό σε σχέση με τους λευκούς (35%).
Πηγή: www.cnn.com