Το μαύρο – άσπρο επιχείρησε να κάνει ο τούρκος ΥΠΕΞ, βαφτίζοντας προάσπιση των τουρκικών συμφερόντων τις γεωτρήσεις στο πλαίσιο της πειρατικής τουρκολιβυκής συμφωνίας και εμφανίζοντας την Τουρκία ως σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή.
Μιλώντας σε ραδιόφωνο στην Κωνσταντινούπολη, σχετικά με τις έρευνες και γεωτρήσεις στην ανατ. Μεσόγειο, στις περιοχές που περιλαμβάνει το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι: «Δεν είμαστε αποικιοκράτες», ενώ αναρωτήθηκε γιατί η προάσπιση των τουρκικών συμφερόντων αποτελεί αποικιοκρατική κίνηση.
«Είναι αποικιοκρατία το να συνεργάζεται η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) με την αντίστοιχη εταιρεία της Λιβύης εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας και εκείνων στην Ανατ. Μεσόγειο, να συνάπτουμε συμφωνίες, να πραγματοποιούμε από κοινού έρευνες και γεωτρήσεις και να επωφελούνται και οι δύο πλευρές;», είπε ο τούρκος ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το sigmalive.
Τα βέλη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί αποικιοκρατίας στόχευαν κυρίως την αξιωματική αντιπολίτευσης CHP και το ακροδεξιό Καλό Κόμμα, που εγκαλούν συνεχώς την κυβέρνηση για το τί δουλειά έχει στη Λιβύη.
«Είναι γελοίο να αποκαλείται η Τουρκία αποικιοκρατική χώρα», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου, σημειώνοντας ότι το λάθος θα ήταν η Άγκυρα να αγνοήσει τα συμφέροντά της στην ανατολική Μεσόγειο.
«Δεν πάμε με το ζόρι εκεί ούτε οι εταιρείες μας παίρνουν έργα με το ζόρι», είπε χαρακτηριστικά.
«Χάρη στην Τουρκία έχει επιτευχθεί ισορροπία στη Λιβύη»
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, δε δίστασε να πει ότι χάρη ειδικά στην Τουρκία, έχει επιτευχθεί η ισορροπία στη Λιβύη, συμπληρώνοντας ότι χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και η Γαλλία προκαλούν αναστάτωση στην περιοχή.
«Βασικά η παρουσία της Γαλλίας εδώ και οι ενέργειές της είναι εκείνες που προκαλούν αναστάτωση», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ συνεχίζοντας να βάλει κατά του Παρισιού υποστήριξε ότι «όπου υπάρχει ταραξίας και πραξικοπηματίας η Γαλλία τον υποστηρίζει.
Το 2011 βομβάρδισαν τη Λιβύη και μετά αποσύρθηκαν, έφυγαν. Και τώρα έρχονται πάλι και υποστηρίζουν έναν πραξικοπηματία», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ κάνοντας λόγο για «διπροσωπία» της Γαλλίας. «Όλοι βλέπουν ότι η Γαλλία είναι εκείνη που παίζει επικίνδυνα παιχνίδια εδώ. Έχει ξεπεράσει κάθε όριο», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αποδίδοντας την αντι-τουρκική στάση του Παρισιού σε εσωτερικά πολιτικά προβλήματα.
«Προσπαθεί να αντισταθμίσει τις αντιδράσεις και τη σύγχυση που επικρατεί μέσα στη Γαλλία, εξάγοντας τα προβλήματα στο εξωτερικό, αλλά δυστυχώς οι προσπάθειές του πέφτουν στο κενό», είπε.
Επίθεση σε Μακρόν και Αίγυπτο
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε το Γάλλο πρόεδρο Μακρόν ακόμη και για εγκληματία πολέμου. Όπως δήλωσε, για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Λιβύη πρέπει όλοι οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν.
«Ποιος βρίσκεται από πίσω τους; Ο Μακρόν. Ο Μακρόν κατάφερε μήπως πρώτα να κυβερνήσει τη δική του χώρα και παρεμβαίνει τώρα και σε άλλες χώρες;», αναρωτήθηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος στη συνέχεια εξαπέλυσε βολές και κατά της Αιγύπτου, επικρίνοντας σφόδρα τη δήλωση του Καΐρου περί επέμβασης στη Λιβύη αν «πειραχτεί» η πόλη Σύρτη.
«Πόσο κοντά είναι η Τζούφρα και η Σύρτη στα σύνορα της Αιγύπτου; Οι περιοχές αυτές βρίσκονται ακριβώς στη μέση της Λιβύης. Από πού κι ως πού είναι κόκκινη γραμμή σας; Γιατί το λέτε αυτό, πώς αποτελεί κόκκινη γραμμή; Εκτός αν κάνετε τους υπεργολάβους άλλων, ή εποφθαλμιάτε τις πετρελαιοπηγές και τα αποθέματα εκεί. Γιατί είναι κόκκινη γραμμή για εσάς το κέντρο της Λιβύης; Να μας το εξηγήσετε» ζήτησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.