Σε νέο παραλήρημα επιδόθηκε ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος αφού ζήτησε για μία ακόμη φορά την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, εξαπέλυσε απειλές καλώντας την Ελλάδα να μην «τεστάρει» την Τουρκία ενώ ξεκαθάρισε ότι η γειτονική χώρα θα προχωρήσει κανονικά στις έρευνες και τις γεωτρήσεις που έχει προαναγγείλει.
«Περιμένουν πως θα πετύχουν κάτι με την στήριξη τρίτων χωρών. Τους ξεκαθαρίζουμε και τους λέμε πως δεν θα μπορέσουν να φτάσουν πουθενά, και πως αν συμβεί κάτι οι τρίτες χώρες θα τους αφήσουν στην μέση του δρόμου. Τους λέμε ελάτε να μιλήσουμε, να συμφωνήσουμε» σημειώνει προκλητικά ο τούρκος υπουργός κάνοντας μάλιστα μαθήματα προς την ελληνική πλευρά.
«Τους ξεκαθαρίζουμε πως είμαστε ευαίσθητοι στο θέμα των παραβιάσεων και των ενοχλήσεων και προσπαθούμε να είμαστε ήρεμοι στα θέματα αυτά και θα συνεχίσουμε να τα λέμε. Τους ζητάμε να τηρήσουν τους όρους της συνθήκης της Λωζάνης. Τους λέμε, κάντε αποστρατικοποίηση των νησιών. Εξαλείψτε αυτή την διαφορά μεταξύ του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων» ανέφερε ο Χουλουσί Ακάρ.
Αντί να απολογηθεί για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, ο κ. Ακάρ ανέφερε:
«Μην προσπαθείτε για τετελεσμένα, μην μας τεστάρετε θα στεναχωρηθείτε. Δεν θα υποχωρήσουμε από τις γεωτρήσεις έχουμε δίκιο».
«Μην δοκιμάσετε να δημιουργήσετε τετελεσμένα που δεν περιλαμβάνουν και εμάς. Μην μας τεστάρετε, θα στεναχωρηθείτε. Έχουμε επαναλάβει πολλές φορές την αποφασιστικότητα μας. Κάνουμε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις, όλοι το γνωρίζουν αλλά κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν . Κάθε μία από αυτές τις ενέργειες μας έχουν νομική, ακαδημαϊκή και οικονομική βάση. Βασίζονται σε μία λογική βάση. Αλλά αν δεν θέλετε να το καταλάβετε και κάνετε συμφωνίες με άλλες χώρες, κάνετε λάθος αν νομίζετε ότι εμείς θα υποχωρήσουμε» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ακάρ.
Προκλητικός ο εκπρόσωπος του Ερντογάν
Τη σκυτάλη των προκλητικών δηλώσεων από τον τούρκο υπουργό Άμυνας πήρε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος αναφέρθηκε με διθυραμβικά λόγια στη συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης.
«Έχουμε υπογράψει μια πολύ σημαντική συμφωνία υφαλοκρηπίδας με την Λιβύη. Και αυτή η συμφωνία άλλαξε όλη την ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι κύκλοι που προσπαθούσαν να φυλακίσουν την Τουρκία στην μεσογειακή ακτή της Αττάλειας ένιωσαν άβολα με αυτή την συμφωνία. Είμαστε η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή προς την Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε για να προσθέσει.
«Επομένως όταν κοιτάζετε την υφαλοκρηπίδα είναι νόμιμο για την Τουρκία να προβεί σε αυτά τα βήματα για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της στην περιοχή. Πρόκειται για εθνικό μας καθήκον . Φυσικά δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιμπραχίμ Καλίν.
Παρέμβαση Παυλόπουλου
Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε χθες σε εκδήλωση για την ΑΟΖ των κρατών – μελών της ΕΕ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «είναι θεσμικώς αυτονόητο ότι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) των Κρατών-Μελών είναι και ΑΟΖ της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Μιλώντας διαδικτυακή εκδήλωση του Τομέα Δημόσιου Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με θέμα: «Η ευθεία σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οριοθέτηση της Ευρωπαϊκής ΑΟΖ» ο τ. ΠτΔ και επίτιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ Προκόπης Παυλόπουλος τεκμηριώνοντας το γιατί πρέπει να συμπράξει ευθέως η ΕΕ στην οριοθέτηση της Ευρωπαϊκής ΑΟΖ επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Για ν’ αναχθούμε, υπό αυστηρώς νομικούς όρους, στην γενική θεωρία του Δημόσιου Δικαίου, οι μεταξύ των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνίες οριοθέτησης της ΑΟΖ λειτουργούν «ενδοστρεφώς», ήτοι εντός του πεδίου της Ευρωπαϊκής Έννομης Τάξης και του Διεθνούς Δικαίου -εν προκειμένω της «Σύμβασης του Montego Bay», που αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου κατά τα εκτιθέμενα στην συνέχεια- οπότε η αυτοτελής σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτές παρίσταται, κανονιστικώς, σχεδόν δευτερεύουσα.
Πολλώ μάλλον όταν τα επιμέρους αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν, ούτως ή άλλως, υποχρέωση εποπτείας της lege artis -δηλαδή σύμφωνα με το σύνολο του Ευρωπαϊκού Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου- κατάρτισης και εφαρμογής των ως άνω συμφωνιών οριοθέτησης της ΑΟΖ, με αντισυμβαλλόμενα μέρη Κράτη-Μέλη της. Επιπλέον, και όπως ήδη υπονοήθηκε, η σύμπραξη αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης νοείται στο σύνολο της διαδικασίας οριοθέτησης της ΑΟΖ με τα τρίτα Κράτη, ήτοι από το προκαταρκτικό στάδιο του προσδιορισμού των εκατέρωθεν ακτών ως το κύριο στάδιο, που καταλήγει στην σύναψη της αντίστοιχης συμφωνίας, ύστερα από την χάραξη, αναλόγως, της μέσης γραμμής ή της μέσης απόστασης μεταξύ των Κρατών, από την εξέταση της ιδιομορφίας της ad hoc περιοχής και από την εντεύθεν αναζήτηση της, επίσης ad hoc, δίκαιης λύσης».
Η ανάλυση του ζητήματος μιας τέτοιας σύμπραξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οριοθέτηση της Ευρωπαϊκής ΑΟΖ, προσθέτει ο κ. Παυλόπουλος, καθίσταται εξαιρετικά επίκαιρη κατά την σημερινή κρίσιμη συγκυρία.
«Τούτο οφείλεται στο ότι πολλαπλασιάζονται, και δη γεωμετρικώς, κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας, τα «κρούσματα» αυθαίρετης ερμηνείας της «Σύμβασης του Montego Bay», δημιουργώντας έναν άκρως ορατό και διαβρωτικό κίνδυνο υπό δύο, μάλιστα επόψεις, οι οποίες επενεργούν συμπληρωματικώς: Πρώτον, υπό την έποψη του αυθαίρετου περιορισμού της ΑΟΖ Κρατών-Μελών -δηλαδή της Ελλάδας και της Κύπρου- και, συνακόλουθα, της ΑΟΖ της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο κ. Παυλόπουλος καταλήγει λέγοντας: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει προ οφθαλμών την εξής πραγματικότητα, σχετικά με την ΑΟΖ στον θαλάσσιο χώρο της Μεσογείου: Μέσω της πίεσης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, ως προς την οριοθέτηση της ΑΟΖ που τους αναλογεί κατά την «Σύμβαση του Montego Bay» -άρα ως προς την οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης- η Τουρκία επιδιώκει, στο πλαίσιο των «νεοοθωμανικών» της φαντασιώσεων, να καταστεί ρυθμιστικός «παράγοντας» στην ανατολική Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή, «ισότιμος συνομιλητής» με τις ΗΠΑ, την Ρωσία αλλά και με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με άλλες λέξεις, «παράγοντας» ο οποίος, επιχειρώντας να υποβαθμίσει, από πλευράς Διεθνούς Δικαίου, την Ελλάδα και την Κύπρο, «συνομιλεί» ευθέως με την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα ο Κύπριος ΥΠΕΞ
Εν τω μεταξύ, στην ελληνική πρωτεύουσα θα βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης όπου στις 2 Ιουλίου θα συναντηθεί με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.