Παράταση της προθεσμίας για την τακτοποίηση αυθαιρέτων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, ανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στη «Real News».
Όπως αναφέρει, η παράταση δίνεται λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία και καλεί τους ιδιοκτήτες να προβούν στις απαραίτητες κινήσεις για την τακτοποίηση των ιδιοκτησιών τους.
Ο υπουργός επισημαίνει ότι η κατεδάφιση αυθαιρέτων κατασκευών, για τις οποίες έχουν βγει τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης, θα προχωρήσει «όχι μόνο στη Μάνδρα, αλλά και στο Μάτι στο οποίο θα γκρεμιστούν πάνω από 140 σπίτια και άλλες 340 αυθαίρετες κατασκευές (πχ μάντρες), σύμφωνα με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που παρουσιάσαμε. Τάξη όμως θα μπει και στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς το πρόγραμμα περιλαμβάνει την κατεδάφιση συνολικά 1.108 αυθαιρέτων τους επόμενους μήνες».
Ο ίδιος ο υπουργός είχε παραστεί στην κατεδάφιση αυθαιρέτων από κλιμάκια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στο Σκυλόρεμα Μάνδρας, προαναγγέλλοντας ότι «θα γκρεμιστούν πάνω από 140 σπίτια και θα γκρεμιστούν και 330 περίπου μάντρες και άλλες κατασκευές σε όλη την Ελλάδα».
Υπάρχουν τα κονδύλια
Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Μαϊου το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε καλέσει τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να υλοποιήσουν άμεσα τις κατεδαφίσεις τελεσίδικα αυθαίρετων κατασκευών, δηλαδή αυθαίρετα σε δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, περιοχές αιγιαλού παραλίας, ρέματα και εν γένει σε προστατευόμενες περιοχές.
Τα συγκεκριμένα έργα κατεδάφισης τελεσίδικα αυθαίρετων κατασκευών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων έχουν ήδη ενταχθεί στο χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2019» ύψους 6,28 εκατ. ευρώ.
Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για τις οποίες έχουν δεσμευθεί τα υψηλότερα ποσά είναι: Αττικής, Κρήτης, Πελοποννήσου – Δυτικη΄ςΕλλάδας – Ιονίου, και Αιγαίου.