Την άμεση  παρέμβαση του προέδρου του  Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανίδη, ο οποίος αποχωρεί αύριο από το Δικαστικό Σώμα , λόγω συμπληρώσεως ορίου ηλικίας  και του  εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου  Βασίλη  Πλιώτα προκάλεσαν οι δημόσιες επικρίσεις εισαγγελικών  λειτουργών που έλαβαν χώρα τις τελευταίες μέρες , με αφορμή υποθέσεις που ερευνά η Δικαιοσύνη και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Ποινικού  Δικαστηρίου  σε  κοινή ανακοίνωσή τους, επισημαίνουν ότι οι δημόσιες επικρίσεις κατά δικαστών επί εκκρεμών υποθέσεων είναι καλοδεχούμενες και μπορεί να αποβούν εποικοδομητικές, αλλά και να προβληματίσουν. Όμως, συνεχίζουν, «εφόσον υπό τον μανδύα της κριτικής ενέχουν στοιχεία αποδοκιμασίας ή εγκωμιασμού, ακόμη προσπάθειας επηρεασμού και προσωπικής στοχοποίησης δικαστικών λειτουργών, αντιστρατεύονται τη δικαιοκρατούμενη πολιτεία».

Η ηγεσία της ποινικής και πολιτικής δικαιοσύνης  επισημαίνει  σε κοινή ανακοίνωσή της  ότι  «τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να επηρεάσουν την συντεταγμένη Δικαιοσύνη και πρέπει οι δικαστικοί λειτουργοί να τις αντιπαρέρχονται με νηφαλιότητα και αυτοπεποίθηση, με οδηγό πάντα τη συνείδηση στην εκτέλεση των καθηκόντων τους ως καθημερινό  βίωμα, δίνοντας έτσι περιεχόμενο στην δικαστική τους ανεξαρτησία».

Και καταλήγουν  τονίζοντας ότι  «τυχόν αστοχίες ή και καταλογιστές ακόμη υπαίτιες συμπεριφορές των ίδιων, δικαστικών λειτουργών, υπόκεινται σε θεσμικό δικαστικό έλεγχο στα πλαίσια των προβλεπομένων δικονομικών διαδικασιών».