Σοβαρό χτύπημα στο πολυδιαφημισμένο «ηθικό πλεονέκτημα» του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν καταφέρει οι διαδοχικές αποκαλύψεις με εμπλεκόμενους τον Νίκο Παππά, αλλά και τον άλλοτε κυβερνητικό εταίρο του, Πάνο Καμμένο, ανοίγοντας βαθιά πληγή και στο προφίλ του Αλέξη Τσίπρα, όπως προκύπτει από την πανελλαδική δημοσκόπηση της GPO για «ΤΑ ΝΕΑ – Σαββατοκύριακο».
Αν και η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην έναρξη της καταιγίδας των αποκαλύψεων με την ηχογραφημένη συνομιλία του Νίκου Παππά με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, καθώς και όσα ήρθαν στο φως από τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ για επίορκους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. καταγράφεται ήδη ένα πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία, το οποίο θεωρεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός γνώριζε αυτές τις δραστηριότητες.
Σε ποσοστό 54,7%, οι ερωτηθέντες θεωρούν επί της ουσίας «συνένοχο» τον Αλέξη Τσίπρα, κρίνοντας ότι εν γνώσει του εξελίσσονταν αυτές οι καταστάσεις.
Τι πιστεύει η κοινή γνώμη για τον ΣΥΡΙΖΑ και το παρακράτος:
Οι αποκαλύψεις, μάλιστα, αμαυρώνουν και την εικόνα της διακυβέρνησης Τσίπρα σε σχέση με τη λειτουργία των θεσμών. Με φόντο και την παράλληλη υπόθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και τις εξελίξεις στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, σχεδόν οι δύο στους τρεις ερωτηθέντες (62,3% έναντι μόνον 26,8%) κινούνται με τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι υπόλογη για παρεμβάσεις στην ελληνική δικαιοσύνη.
Μία καθαρή πλειοψηφία, εξάλλου, αποδέχεται ότι οι καταγγελίες της ΝΔ για τη δράση παραδικαστικού κυκλώματος με αντικείμενο και οικονομικές δοσοληψίες, είναι βάσιμες (ποσοστό 53,7%).
Είναι προφανές ότι εάν ο κύκλος των αποκαλύψεων διευρυνθεί, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και προσωπικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απειλούνται να εγκλωβιστούν σε μία ανεξέλεγκτη κατάσταση.
Αυτό ακριβώς φοβάται η Κουμουνδούρου, αφού στα δημοσιογραφικά γραφεία αλλά και στη Βουλή κυκλοφορούν φήμες ότι τα επόμενα 24ωρα θα υπάρξουν νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις, τόσο από τις χιλιάδες σελίδες της ΕΥΠ σχετικά με το παρακράτος που δρούσε επί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όσο και από τις συνομιλίες Παππά – Μιωνή.
Οι τρεις ενότητες της πολιτικής έρευνας
Η πρώτη μεγάλη πολιτική έρευνα της GPO για «ΤΑ ΝΕΑ» διαρθρώνεται σε τρεις θεματικές ενότητες: στην πρώτη καταγράφονται οι απόψεις των πολιτών για τα ζητήματα της επικαιρότητας, στη δεύτερη επιχειρείται μια αποτύπωση του κυβερνητικού έργου έναν χρόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη και τέλος παρουσιάζονται οι κλασικοί πολιτικοί δείκτες μιας δημοσκόπησης.
Το 62,3% πιστεύει ότι υπήρξαν παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη Δικαιοσύνη
Ξεκινώντας από τα ζητήματα της επικαιρότητας και συγκεκριμένα από τις αποκαλύψεις που προέκυψαν από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππά με τον επιχειρηματία Σ. Μιωνή, οι πολίτες κλήθηκαν να τοποθετηθούν στην ερώτηση για το αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρενέβαινε στην ελληνική Δικαιοσύνη.
Το 62,3% της κοινής γνώμης συμμερίζεται τον παραπάνω ισχυρισμό έναντι 26,8% που δεν πιστεύει ότι υπήρχε τέτοιου είδους παρέμβαση.
Επιπλέον το 53,7% υιοθετεί την άποψη της παρούσας κυβέρνησης ότι επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε παραδικαστικό κύκλωμα που συμμετείχε σε οικονομικές δοσοληψίες, ενώ ταυτόχρονα το 54,7% των πολιτών πιστεύει ότι όλα αυτά ήταν εν γνώσει του τότε πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.
Η κοινή γνώμη παρακολουθεί με ενδιαφέρον την εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης και σε πρώτη φάση φαίνεται να ασπάζεται σε μεγάλο βαθμό την κυβερνητική άποψη περί ύπαρξης παραδικαστικού κυκλώματος που δρούσε επί των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ.
Το 68,4% φοβάται έξαρση κρουσμάτων με το άνοιγμα του τουρισμού
Στο ζήτημα της υγειονομικής κρίσης το 68,4% των πολιτών δηλώνει ότι φοβάται μια πιθανή έξαρση των κρουσμάτων εξαιτίας του ανοίγματος της χώρας στον εξωτερικό τουρισμό.
Επιπλέον έξι στους δέκα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ενός νέου γενικευμένου lockdown από τον Σεπτέμβριο.
Το 56,3% ανησυχεί για θερμό επεισόδιο με Τουρκία
Διάχυτος είναι επίσης ο φόβος ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία για το 56,3% των πολιτών οι οποίοι ανησυχούν εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η πολιτική υπεροχή της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη
Στον απολογισμό που επιχειρήθηκε για τον έναν χρόνο της διακυβέρνησης της ΝΔ καταγράφεται ένα ισχυρό πολιτικό προβάδισμα του Κ. Μητσοτάκη του οποίου την παρουσία στην πρωθυπουργία οι πολίτες την κρίνουν θετικά σε ποσοστό 68,4% ενώ αντίστοιχο είναι και το ποσοστό που θεωρεί ότι σε γενικές γραμμές έχει υπάρξει συνεπής ως προς τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.
Το πολιτικό κεφάλαιο που εξασφάλισε η κυβέρνηση κυρίως από τη διαχείριση της κρίσης του κοροναϊου παραμένει ισχυρό, σε αντίθεση με τη συνολική εικόνα του Αλ. Τσίπρα που αδυνατεί στη δεδομένη συγκυρία μαζί με το κόμμα του να προτάξει ένα συγκροτημένο πολιτικό αφήγημα ως εναλλακτική πρόταση και συγκεντρώνει αρνητικές απόψεις περί του 66%.
Η παραπάνω διαπίστωση ενισχύεται και από τη σύγκριση όσον αφορά τη διαχειριστική επάρκεια σε επιμέρους πολιτικές μεταξύ της τωρινής και της προηγούμενης κυβέρνησης.
Σε όλους τους τομείς που εξετάστηκαν καταγράφεται σαφής υπεροχή της κυβέρνησης της ΝΔ ως προς τη διαχείριση των ζητημάτων της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής, της ανάπτυξης, της ασφάλειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Μεταναστευτικού, της Παιδείας, της κοινωνικής πολιτικής και της αντιμετώπισης της ανεργίας.
Θα πρέπει ωστόσο να επισημάνουμε ότι τα υψηλότερα ποσοστά του ο ΣΥΡΙΖΑ τα καταγράφει στους τομείς της οικονομίας, της κοινωνικής πολιτικής και της αντιμετώπισης της ανεργίας, θέματα που αποτελούν προτεραιότητα για τους πολίτες και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές επιλογές.
Η σύγκριση μεταξύ των δύο κυβερνητικών σχηματισμών ενισχύει λοιπόν τη θέση της παρούσας κυβέρνησης και σε συνδυασμό με την υψηλή δημοφιλία του Πρωθυπουργού και τη σαφή υπεροχή του στο ερώτημα για τον καταλληλότερο Πρωθυπουργό (55,8% έναντι 26,1%) εδραιώνουν ένα σκηνικό πολιτικής υπεροχής για τη ΝΔ που ταυτόχρονα προκαλεί αμηχανία και προβληματισμό στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Στις 19 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ
Τέλος στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 41% και ο ΣΥΡΙΖΑ 22%. Η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων παραμένει σε υψηλά επίπεδα (19 μονάδες), με τη ΝΔ να φτάνει τη συσπείρωσή της σε ποσοστό 88,6% και χωρίς να εμφανίζει απώλειες προς άλλους κομματικούς σχηματισμούς, ενώ αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνει το 64,5% των ψηφοφόρων του, χάνει το 13,7% που μετακινείται προς τη ΝΔ, ενώ ένα 11,6% δηλώνει αναποφάσιστο.
Το Κίνημα Αλλαγής συγκεντρώνει 6%, το ΚΚΕ 5,5%, η Ελληνική Λύση 4%, το ΜέΡΑ25 2,5%, 3,1% επιλέγει κάποιο άλλο εξωκοινοβουλευτικό κόμμα, ενώ το 10,1% του δείγματος δηλώνει αναποφάσιστο.