Περιορισμένες παραμένουν οι κρατήσεις σε κεντρικούς τουριστικούς προορισμούς γεγονός που εξηγεί και τον μικρό αριθμό των ξενοδοχείων που έχουν ήδη ανοίξει.
Μέχρι στιγμής κλειστό παραμένει ακόμη ένα μεγάλο μέρος των περίπου 9.500 ξενοδοχείων της χώρας, αδυνατώντας να επωμιστεί το οικονομικό βάρος της επαναλειτουργίας και μάλιστα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που απαιτούνται, έστω και με την ισχυρή κρατική στήριξη που έχει δοθεί.
Το στοίχημα των επόμενων ημερών παραμένει μεγάλο και αφορά αφενός τη διατήρηση της πανδημίας υπό έλεγχο και αφετέρου την εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής εμπειρίας για τους ξένους ταξιδιώτες που θα έρθουν για διακοπές στην χώρα μας.
Οι επιχειρηματίες αισιοδοξούν ωστόσο ότι οι δείκτες θα βελτιωθούν περί τα μέσα Ιουλίου, ενώ επενδύουν και στην εσωτερική αγορά.
Οι ξενοδόχοι και οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και το άνοιγμα των αεροδρομίων.
Με το άνοιγμα των αεροδρομίων οι ξενοδόχοι ελπίζουν πως η εικόνα του τουρισμού θα είναι καλύτερη το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και του Αυγούστου.
Άρχισαν να… χτυπούν τα τηλέφωνα
Μεγάλοι ξενοδόχοι δηλώνουν πως ήδη στα συστήματά τους έχουν αρκετές ενεργές κρατήσεις από αυτές που έγιναν μέχρι τις 15 Μαρτίου, ώστε να λειτουργήσουν όχι όλα αλλά κάποια από τα ξενοδοχεία τους, με την πληρότητα όμως στο 50%.
Κάποιοι άλλοι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι έχουν αρχίσει να βλέπουν και κάποιες κρατήσεις να μπαίνουν, αλλά για τον Οκτώβριο.
Άλλωστε, όλοι ελπίζουν στον γαλάζιο ελληνικό ουρανό για να μπορέσει η σεζόν να επεκταθεί ενδεχομένως έως και τις αρχές Νοεμβρίου, προκειμένου να ανακτήσουν ό,τι περισσότερο μπορούν από αυτό που έχασαν τον Μάιο και τον Ιούνιο. Πολλά είναι και τα τηλέφωνα από Έλληνες πελάτες σε μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες που απευθύνονται στην ελληνική αγορά και γνωστοποίησαν ήδη το άνοιγμα των ξενοδοχείων τους τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.
Μοναδική ελπίδα για τους ξενοδόχους και τους επιχειρηματίες του κλάδου του τουρισμού αποτελεί ο Ιούλιος, οπότε η Ελλάδα θα ξεκινήσει να υποδέχεται τουρίστες από όλες τις χώρες.
Η λίστα της ΕΕ με τις 14 «ασφαλείς χώρες»
Πριν από λίγο ανακοινώθηκε η λίστα της ΕΕ με τις 14 «ασφαλείς χώρες». Το «πράσινο φως» έλαβαν ταξιδιώτες από την Αλγερία, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γεωργία, την Ιαπωνία, το Μαυροβούνιο, το Μαρόκο, τη Νέα Ζηλανδία, την Τυνησία, τη Ρουάντα, τη Σερβία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη και την Ουρουγουάη.
Ωστόσο, εκτός λίστας βρέθηκαν οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και τελικώς η Κίνα.
Όπως γράφει το BBC, η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται έτοιμη να προσθέσει στη «λευκή λίστα» και την Κίνα, σε περίπτωση που το Πεκίνο ανοίξει τα σύνορα της χώρας και για τους Ευρωπαίους.
Σημειώνεται ότι η λίστα θα αναθεωρείται κάθε δύο εβδομάδες και για να συμπεριληφθεί μία χώρα σε αυτή θα πρέπει τα επιδημιολογικά δεδομένα της να είναι αντίστοιχα ή χαμηλότερα του μέσου όρου της ΕΕ.
ΣΕΤΕ: Να παραταθεί το μέτρο αναστολής συμβάσεων έως και τον Σεπτέμβριο
Την ίδια στιγμή, ο ΣΕΤΕ ζητά από την κυβέρνηση επέκταση του μέτρου αναστολής συμβάσεων για σειρά τουριστικών επιχειρήσεων.
Ο ΣΕΤΕ επισημαίνει στην επιστολή του ότι «από την αρχή της κρίσης της πανδημίας του Covid-19, είμαστε σε διαρκή επικοινωνία, παρακολουθώντας τις εξελίξεις και προσπαθώντας να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες, κατά το δυνατόν, προϋποθέσεις, επιβίωσης επιχειρήσεων και εργαζομένων. Έχουμε συμφωνήσει ότι η κατάσταση είναι δυναμική και τα μέτρα θα πρέπει να επανεξετάζονται ανάλογα με τα δεδομένα. Από την 1η Ιουνίου έχει αρθεί η απαγόρευση λειτουργίας καταλυμάτων 12μηνης λειτουργίας, ενώ από τις 15 Ιουνίου έχουν ξεκινήσει πτήσεις στα αεροδρόμια Αθηνών-Θεσσαλονίκης και έχουν ανοίξει και τα οδικά σύνορα σε τέσσερις μεθοριακούς σταθμούς».
Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, ωστόσο, «η κίνηση παραμένει σχεδόν ανύπαρκτη και τα περισσότερα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας παραμένουν κλειστά, χωρίς να έχουν ανακοινώσει ημερομηνίες ανοίγματος. Αυτό προφανώς συμπαρασύρει σε απραξία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις, όπως τα τουριστικά γραφεία και λεωφορεία.»
Ο ΣΕΤΕ καταλήγοντας αναφέρει: «Δεδομένου ότι τα πράγματα δεν φαίνεται να αλλάζουν άμεσα, από την άλλη όμως είναι κρίσιμη η δημιουργία συνθήκης που θα αποτρέψει απολύσεις, ζητούμε να εξετάσετε άμεσα και να προχωρήσετε στην επέκταση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας για καταλύματα συνεχούς λειτουργίας, τουριστικά γραφεία και λεωφορεία και για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2020, όπως ήδη έχει γίνει για τις εποχικές τουριστικές επιχειρήσεις. Αναμένουμε τις ενέργειές σας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για συνεργασία, προκειμένου να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.»