Διαχωρίζονται ξανά φέτος σε επίπεδο μετεγγραφών και αντιστοίχισης προγραμμάτων σπουδών τα πρώην ΤΕΙ από τα υπόλοιπα πανεπιστήμια. Δεν θα υπάρχει αντιστοιχία λοιπόν την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά μεταξύ των πρώην ΤΕΙ (που «πανεπιστημιοποιήθηκαν» πριν από έναν χρόνο χωρίς μελέτες βιωσιμότητας ή σκοπιμότητας) και των αντίστοιχων πανεπιστημιακών τμημάτων, καθώς το θέμα ανέλαβε η νέα Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης προκειμένου να αντιστοιχίσει προγράμματα και περιεχόμενο σπουδών. Ετσι, τα τμήματα των ανώτατων ιδρυμάτων φέτος μπαίνουν σε «ομάδες» ανά πρόγραμμα σπουδών, με τα πρώην ΤΕΙ να μην έχουν πια δυνατότητα να «δώσουν» μετεγγραφή σε αντίστοιχα τμήματα των ΑΕΙ. Παράλληλα, 87 τμήματα δεν έχουν αντιστοίχιση με κανένα άλλο (άρα δεν προσφέρουν τη δυνατότητα μετεγγραφής). Πέρυσι υπήρχαν επίσης πολλές δεκάδες τμήματα (73) σε αυτή την κατηγορία.
Φέτος, ωστόσο, η εικόνα ισορρόπησε και έγινε η έρευνα και μελέτη της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας που δεν είχε γίνει έναν χρόνο νωρίτερα, με τη βιαστική «κατάργηση» της ανώτατης τεχνολογικής βαθμίδας και τη βίαιη αναδιαμόρφωση του «χάρτη» της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας μέσα σε λίγους μήνες. Οι φετινές μετεγγραφές θα γίνουν μόνο μεταξύ τμημάτων που έχουν αντίστοιχο πρόγραμμα σπουδών (μέχρι τουλάχιστον τα πρώην ΤΕΙ να μετεξελιχθούν και σε επίπεδο σπουδών σε πανεπιστημιακά).
Η εισήγηση
Αλλάζει λοιπόν συνολικά το τοπίο των μετεγγραφών, οπότε οι ενδιαφερόμενοι γι’ αυτές θα πρέπει να ενημερωθούν από τώρα για τις λεπτομέρειες του θέματος, παρά το γεγονός ότι η σχετική διαδικασία υλοποιείται κατά την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους. Οπως εξηγεί ωστόσο στα «ΝΕΑ» ο υφυπουργός Παιδείας για θέματα ΑΕΙ Βασίλης Διγαλάκης, φέτος έγινε απλά δεκτή η σχετική εισήγηση της νέας Εθνικής Αρχής Αξιολόγησης (πρώην ΑΔΙΠ), ενώ «οι φετινές αντιστοιχίσεις αφορούν αποκλειστικά τις μετεγγραφές και δεν σχετίζονται με θέματα επαγγελματικών δικαιωμάτων, τα οποία είναι ένα τελείως διαφορετικό θέμα».
Συγκεκριμένα και ανά παράδειγμα, τα νέα Τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστώντων Πανεπιστημίων Δυτικής Αττικής (πρώην ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά) και Πελοποννήσου δεν έχουν φέτος αντιστοιχία με τα αντίστοιχα τμήματα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης, των Πανεπιστημίων Πατρών, Θεσσαλίας ή Κρήτης. Το ίδιο βέβαια ισχύει για τα Τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών.
Στα οικονομικά τμήματα, τα νέα Τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής ή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων των αντίστοιχων πρώην ΤΕΙ (Δυτικής Αττικής, Διεθνές, Μεσογειακό Κρήτης) δεν θα έχουν αντιστοιχία για μετεγγραφή με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο ή το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το ίδιο ισχύει για τα Τμήματα Πληροφορικής, Νοσηλευτικής, Τουριστικών Σπουδών, Φυσικομαθηματικών κ.ά.
Να υπενθυμίσουμε ότι φέτος καθιερώνεται και «βάση μετεγγραφής» ακαδημαϊκού κριτηρίου (βάση εισαγωγής μείον 2.750 μόρια από την αρχική βάση κάθε τμήματος), β’ κύκλος μετεγγραφών (μετά τα 2.750 μόρια, δυνατότητα μετεγγραφής σε άλλο τμήμα του ίδιου επιστημονικού πεδίου), εξορθολογισμός οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων και έλεγχος των φορολογικών δηλώσεων των υποψηφίων.
Κι αυτό για να αποφευχθούν τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν πέρυσι, όταν με βάση ένα πολύ ελαστικό πλαίσιο μετεγγραφών έφτασαν στα κεντρικά ΑΕΙ της χώρας (που απαιτούσαν βαθμολογικά «εισιτήρια» άνω των 17.000 μορίων) πρωτοετείς φοιτητές από την περιφέρεια που μπήκαν στα τμήματά τους με μόρια αρκετά κάτω των 10.000…
Οι αντιστοιχίσεις
Πάντως, όπως λέει ο σύμβουλος σταδιοδρομίας Χρ. Ταουσάνης, οι αντιστοιχίσεις σχολών που θα πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι για μετεγγραφές είναι οι παρακάτω:
– Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Ιωάννινα)
– Βιοτεχνολογίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Αθήνα)
– Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Λάρισα)
– Τα νέα Τμήματα Γεωπονίας Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (Θεσσαλονίκη), Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα), Πελοποννήσου (Καλαμάτα), Πατρών (Αμαλιάδα), Ιωαννίνων (Αρτα), Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (Ηράκλειο), Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας Θεσσαλίας (Λάρισα)
– Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (8 εξάμηνα) – Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (10 εξάμηνα)
-Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (νέα τμήματα)
– Μηχανολόγων Μηχανικών Σχολών Μηχανικών (νέα τμήματα)
– Νοσηλευτικής (νέα τμήματα)
– Οικονομικών Επιστημών Δυτικής Μακεδονίας (Καστοριά)
– Οικονομικών Επιστημών Διεθνούς Πανεπιστημίου (Σέρρες)
– Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη)
– Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (νέα τμήματα)
– Φυσικής (νέα τμήματα)
– Ψηφιακών Συστημάτων (νέα τμήματα)
Οπως εξηγεί ο Ταουσάνης, πρέπει να δοθεί προσοχή στα «μη» αντίστοιχα τμήματα όπως π.χ. Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας ΟΠΑ, Γεωπονίας ΑΠΘ, Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής Χαροκόπειου, Ιστορίας – Αρχαιολογίας Πατρών, Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Διεθνούς Πανεπιστημίου, Ναυτιλιακών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιά, Στατιστικής ΟΠΑ, Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης Δυτικής Μακεδονίας, Ψυχολογίας Δυτικής Μακεδονίας, Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής Χαροκόπειου. Στα προαναφερθέντα πρέπει να δοθεί προσοχή καθώς τα λοιπά ομότιτλα τμήματα είναι για παράδειγμα μεταξύ τους αντίστοιχα, αυτά δεν είναι.
Ετσι, η φετινή διαδικασία των μετεγγραφών αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σύνθετη και απαιτεί προσοχή από τους υποψηφίους, ωστόσο όσοι προσέξουν τις λεπτομέρειες θα βρουν και σημαντικές ευκαιρίες.